Ikävä ihosairaus on yleisin nuorilla naisilla – ”Nivusiini alkoi ilmestyä peukalonpään kokoisia patteja” - Terveys - Ilta-Sanomat

Ikävä ihosairaus on yleisin nuorilla naisilla – ”Nivusiini alkoi ilmestyä peukalonpään kokoisia patteja”

HS-tauti on parantumaton ja usein hyvin kivulias ihosairaus.

Neea kärsi kivuliaista iho-oireista kymmenen vuotta ennen kuin sai tietää sairastavansa HS-tautia.

9.6.2017 11:09

Outoja patteja alkoi ilmestyä Neean, 29, iholle, kun hän oli 14-vuotias. Vasta kymmenen vuotta myöhemmin Neea sai tietää, että kyseessä on harvinainen ihosairaus HS-tauti.

HS-tauti eli märkivä hikirauhastulehdus on parantumaton, tulehduksellinen ja usein hyvin kivulias sairaus. Se on myös yksi huonoimmin tunnetuista ihosairauksista.

Tyypillisesti tauti oireilee toistuvina tulehduksina paikoissa, joissa on paljon hikirauhasia, kuten kainaloissa ja nivusissa. Alueilla ilmenee paiseita, kyhmyjä ja haavaumia.

– Teini-iässä nivusiini alkoi ilmestyä peukalonpään kokoisia patteja, jotka olivat todella kivuliaita. Kuvittelin, että ne vain liittyvät murrosikään ja hormonitoimintaan, ja puhkoin niitä pois, Neea kertoo.

Patit vaivasivat ja aiheuttivat kipua, mutta lääkäritkään eivät osanneet sanoa, mistä ne johtuivat.

Tulehtuneina paiseet saattoivat puhjeta housujen sauman hankauksestakin.

– Housujen käyttäminen kuumana päivänä oli kamalaa. Harrastan ratsastusta, ja tiukat ratsastushousut aiheuttivat kipua.

Sitten märkiviä patteja alkoi ilmaantua muuallekin.

– Kivuliaimpia vaiheita oli se, kun kainalossani oli pienen kananmunan kokoinen paise. Kun kainaloon tuli kunnon tulehdus, aivan kaikki aiheutti kipua, käden pienikin liikuttaminen.

”Seurustelun aloittaminen tuntui vaikealta”

24-vuotiaana Neea sai toisen lapsensa, ja syntymän jälkeen patit levisivät myös rintojen alle.

– Tauti suorastaan räjähti, ja siinä vaiheessa päätin, että nyt on pakko saada selville, mistä oikeasti on kyse. Lopulta pääsin ihotautilääkärille, joka kertoi nimen taudilleni.

– Kun aloin käydä vertaistukiryhmässä, tapasin muita sairastuneita ja sain taudille myös kasvot. Aloin paremmin ymmärtää, mistä sairaudessani on kyse.

HS-taudin diagnoosin jälkeen Neealle alettiin kokeilla erilaisia lääkkeitä, ja tällä hetkellä hänen tautinsa on pysynyt rauhallisempana.

– Puoli vuotta olen jo pystynyt käyttämään ihan oikeita rintsikoita! Se on ollut iso voitto, koska aina ennen jouduin käyttämään saumattomia ja kaarituettomia liivejä.

HS-taudin vaikutukset eivät ole olleet vain fyysisiä. Moni tuntee häpeää taudista, ja masentuminenkin on tavallista.

– Olen aina hävennyt itseäni ja omaa kroppaani, ja esimerkiksi seurustelun aloittaminen tuntui vaikealta. Mieheni kuitenkin hyväksyy taudin, ja nykyään olen itsekin päässyt siitä yli.

HS-tautia sairastaa noin 50 000 suomalaista. Neea haluaa kertoa sairastumisestaan, jotta tietoisuus taudista lisääntyisi.

– Uskon, että moni ei osaa hakea apua tai välttämättä edes ymmärrä sairastuneensa.

Nuorten naisten sairaus

HS-tauti on naisilla kolme kertaa yleisempää kuin miehillä.

– Tauti ilmaantuu etenkin nuorille naisille, monille jo suunnilleen kuukautisten alkamisajankohtana, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rafael Pasternack.

Sairaudelle on tyypillistä aaltoilu. Vuosiakin voi olla rauhallisempaa aikaa, kunnes tauti taas pahenee.

– Pahimmillaan oireet ovat sellaisia, että kainaloissa ja nivusissa on jatkuvasti märkävuotoa. Kipu on kovaa, ja arkielämän kannalta sairaus on hyvin hankala, Pasternack kuvailee.

Tauti on niin huonosti tunnettu, että usein lääkäreilläkin on vaikeuksia tunnistaa sitä.

– Viive sairastumisajankohdasta diagnoosiin on pitkä. Varsinkin lievänä tauti voi oireilla pitkään ilman että sitä todetaan. Jos aina eri lääkäri hoitaa yksittäistä paisetta, ei välttämättä ryhdytä miettimään, miksi sama ongelma on toistuvasti yhdellä ihmisellä, Pasternack sanoo.

Syytä tautiin tai siihen, miksi sitä on enemmän naisilla, ei tiedetä. Sairastumista ei voi mitenkään ehkäistä, mutta viime aikoina HS-taudin lääkehoito on kehittynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?