Marja, 32, jätti vehnän, sokerin ja maitotuotteet – akne katosi ja paino putosi

Ruokavalion muuttaminen sai Marjan aknen kuriin.

Marjan iho parani ruokavalion avulla.

7.6.2017 13:03

Nørrebro Summers -blogia kirjoittavalla Marjalla, 32, puhkesi parikymppisenä aikuisiän akne. Hän yritti hoitaa ihoaan puolen vuoden ajan kotikonstein, mutta mikään ei auttanut. Lopulta Marja suuntasi ihotautilääkärille, joka määräsi hänelle antibioottikuurin. Kuuri tepsi ja akne pysyi poissa useita vuosia.

Muutama vuosi sitten akne kuitenkin palasi, kun Marja lopetti e-pillereiden käytön.

– Kokeilin taas aiemmin toiminutta antibioottikuuria, mutta sillä ei ollut tällä kertaa toivottua vaikutusta. Akne muuttui hiljalleen muutaman vuoden aikana lievästä vaikeammaksi. Siinä, missä se oli aiemmin pysytellyt otsan alueella, levisi se nyt poskiin ja satunnaisia näppyjä ilmeni myös muualle kasvoihin, Marja kertoo.

Ihotautien erikoislääkärin Ari Karppisen mukaan on hyvin tavallista, että e-pillerien lopettaminen saa aikaan aknea.

– Kun e-pillerien käyttö lopetetaan, kehon hormonitasapaino muuttuu. Aknea saattaa esiintyä, joka voi kestää kuukausista tai jopa vuoden. Ehkäisypillereitä käytetään myös tästä syystä aknen hoidossa, Karppinen kertoo IS:lle.

Marja kertoo, että mitkään keinot eivät tuntuneet auttavan akneen.

– Kokeilin erilaisia hoitokeinoja, puhdistustuotteita, kuorintoja, kosteuttavampia ja kevyempiä kasvovoiteita, ihotautilääkärin määräämiä aknen hoitoon tarkoitettuja geelejä ja voiteita sekä testasin mineraalimeikkeihin siirtymistä. Tilapäistä apua joistakin keinoista on ollut, mutta usein jo muutaman viikon kuluttua tilanne on palannut ennalleen.

Ruokavalion muuttaminen auttoi

Marja kertoo kuulleensa usealta taholta, että vehnätön, maidoton ja sokeriton ruokavalio oli auttanut vatsaongelmiin ja ihottumiin. Marja alkoikin harkita ruokavalionsa muuttamista.

– Ihoni kunto huononi entisestään viime talvena, mikä aiheutti viikoittain ahdistusta ja mielipahaa, ja aloin pelätä kasvojeni pysyvää arpeutumista. Päätin siis lopettaa tekosyiden keksimisen ja kokeilla ruokavalioremontin vaikutusta.

Marja alkoi noudattaa uutta ruokavaliota viime maaliskuussa. Hän jätti pois lähes kaiken vehnän, sokerin ja maitotuotteet. Hedelmien syömistä hän kuitenkin jatkoi sekä antoi itselleen luvan käyttää tilkan maitoa kahvin joukossa.

– Korvasin vaaleahkon aamiaisleipäni kokojyvärukiisella leivällä ja kun teki mieli jugurttia, söin kaura- tai soijaversiota. Karkki ja muut sokeriherkut menivät ilman muuta kiellettyjen listalle, kuten myös pasta ja muut vehnätuotteet, Marja kertoo.

– En ole karttanut riisiä tai perunaa, eli ruokaisankin annoksen kokoaminen on ollut helppoa. Jos teki kovasti mieli herkutella, saatoin hyvin popsia kohtuudella sipsiä tai vaikkapa mansikoita soijajugurtin kanssa. Lähes kaikki oli sallittua kohtuuden rajoissa silloin tällöin, kunhan ruoassa ei ollut maitoa, vehnää tai sokeria.

Marja asuu Kööpenhaminassa avomiehensä kanssa.

Iho alkoi parantua jo viikossa

Muutokset alkoivat Marjan mukaan näkyä lähes välittömästi. Ensimmäisestä viikosta lähtien uusien finnien ilmestyminen hidastui.

– Yksittäisiä finnejä kasvojen keskiosaan ei enää ilmaantunut. Seuraavaksi otsan näpyt alkoivat kadota. Toisen posken finnit hävisivät ensimmäisten viikkojen aikana ja toisen posken sitkeämmät tapaukset vasta parin kuukauden päästä. Iho kirkastui ja tasoittui, alle kahden kuukauden kuluttua oli jo kokonaisia viikkoja, jolloin ihoni oli paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin, Marja kertoo.

Ruokavalion yhteydestä akneen on Karppisen mukaan hyvin vähän näyttöä, joten suoraan ei voida sanoa, että ruokavaliolla pystyttäisiin akne parantamaan. Aknen perussyy on hänen mukaansa geeneissä ja hormoneissa.

– Aiheesta on keskusteltu vuosikymmeniä. Vielä ei kuitenkaan ole selvää näyttöä siitä, että ruokavalion avulla aknea saataisiin hoidettua. Jonkin verran näyttöä on olemassa siitä, että lehmänmaidossa olisi lehmän hormoneja, jotka voivat aiheuttaa aknea. Tarkkaa tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

Karppinen huomauttaa kuitenkin, että ruokavalion tarkkaileminen ei ole missään tapauksessa huono asia.

– Monet saavat ylimääräistä energiaa ruoastaan, josta puuttuu tarpeellisia ravinteita ja hivenaineita. Tämä vaikuttaa epäedullisesti terveyteen sekä ihon hyvinvointiin.

– Sokerin vähentämiseen tulisi tähdätä. En sano, että täytyisi alkaa karpata, mutta nopeasti imeytyvää sokeria kannattaa välttää, sillä se vaikuttaa insuliinintuotantoon epäedullisella tavalla ja aiheuttaa ylipainoa. Jos sokeria vähentämällä saa aknen parantumaan, saa tuplahyödyn, Karppinen toteaa.

Aknen hoitoon on olemassa myös lääkkeitä, joilla Karppisen mukaan saadaan aknea hoidettua pitkäaikaisesti ja jopa pysyvästi.

– Ruokavalion muuttaminen ei välttämättä auta, mutta on todella hyvä, jos joku kokee saavansa apua siitä, Karppinen sanoo.

Myös paino putosi

Samalla kun Marjan iho parani, myös hänen painonsa alkoi pudota.

– 2,5 kuukaudessa painoa on huomaamatta pudonnut viitisen kiloa, vaikka painonpudotus ei ruokavaliomuutoksen tarkoituksena ollutkaan. Tämä siitäkin huolimatta, etten tosiaan välttele esimerkiksi perunaa ja saatan hyvin mässäillä vaikkapa sushibuffetissa silloin tällöin.

Marja kertoo jatkavansa tiukalla linjalla vielä joitakin kuukausia, kunnes ihon kunto on ollut hyvä pidemmän aikaa. Marja on kuitenkin antanut luvan itselleen syödä silloin tällöin joitakin vehnä- ja maitotuotteita.

– Tulevaisuudessa elämääni kuuluu varmasti enemmän herkkuhetkiä ja jokunen pasta-annos, mutta toivon pystyväni pitämään kohtuuden mukana jatkossakin. En tahtoisi palata ainakaan sokerihiireksi enää koskaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?