4 selkäkipuun liittyvää oiretta, jotka voivat kieliä jostain vakavammasta

Selkäkipu voi olla merkki vakavammastakin sairaudesta.

4.6.2017 19:00

Selkäkivut ovat yleisiä varsinkin istumatyötä tekevillä. Ne voivat pahimmassa tapauksessa estää normaalia liikkumista ja vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.

Selkäkipuja ei tule vähätellä, sillä ne voivat kertoa vakavistakin sairauksista. Women’s Health -lehti listasi yhteen selkäkipuun liittyviä merkkejä, jotka tulisi ottaa tosissaan.

1. Selkäkipuun liittyy jalkakipuja

– Jos kipu säteilee selästä tai pakaroista jalkoihin, voi se olla merkki hermoärsytyksestä, ortopedi Charla Fischer kertoo Women’s Healthille.

Vaikka kipu voi lähteä itsestään pois, hermokipu voi aiheuttaa puutumista sekä pistelyä, lihasten heikkoutta ja jatkuvaa kipua.

Fischerin mukaan 90 prosenttia näistä oireista kärsivistä ei tarvitse leikkausta, vaan esimerkiksi hieronta, fysioterapia, lihasharjoittelu sekä venyttely voivat auttaa.

2. Selkäkipuun liittyy tasapaino-ongelmia

Tasapainohäiriöt liikkuessa voivat liittyä Fischerin mukaan osteoporoosiin.

Suomen Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että osteoporoosia sairastaa 300 000–400 000 suomalaista. Moni ei edes tiedä sairastavansa sitä.

Pituuden menetys tai kumara asento voivat olla Holmin mukaan myös merkki osteoporoosista. Tämän vuoksi pituutta kannattaa mitata myös aikuisiällä.

– Viiden senttimetrin pituudenmenetys tai kumara asento voivat olla merkki osteoporoosista. Hälytyskellojen pitäisi tällöin soida ja hakeutua lääkärin vastaanotolle. Monet ajattelevat, että kyseiset oireet kuuluvat normaaliin vanhenemiseen, mutta näin se ei ole, Holm kertoo.

Osteoporoosia voi ehkäistä liikkumalla ja syömällä monipuolisesti. Tupakka ja alkoholi lisäävät osteoporoosiriskiä.

3. Selkäkipuihin liittyy suoliston tai virtsarakon ongelmia

Jos selkäkipuihin liittyy pidätyskyvyttömyyttä tai tunnottomuutta nivusissa, voi kyse olla cauda equina -syndroomasta. Tilanne on tällöin vakava ja se vaatii välitöntä lääkärin arviota.

Fischerin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että jos tilannetta ei saada hoidettua 48 tunnin sisään, täysi toipuminen ei välttämättä ole mahdollista.

4. Selkäkipuihin liittyy erilaisia kehon reaktioita

Joissakin tapauksissa selkäkivuista kärsivän potilaan keho voi alkaa reagoida kipuun kuumeiluna, vilunväristyksinä sekä yöhikoiluna.

– Nämä ovat merkkejä, että kehosi reagoi johonkin muuhun, joten tällaisessa tilanteessa kannattaa käydä tutkituttamassa asia, Fischer kertoo.

Pahimmassa tapauksessa taustalla voi olla syöpä, mutta myös tulehdustila.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?