Rasvamaksa on suomalaisten yleisin maksasairaus – todetaan usein liian myöhään - Terveys - Ilta-Sanomat

Rasvamaksa on suomalaisten yleisin maksasairaus – todetaan usein liian myöhään

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti

9.5.2017 12:26

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus, Munuais- ja maksaliiton tuoreessa tiedotteessa kerrotaan. Sen merkittävimmät aiheuttajat ovat ylipaino sekä perimä. Normaalipainon säilyttäminen on parasta rasvamaksan ehkäisyä.

Ylipainosta johtuva rasvamaksa uhkaa suomalaisten maksaa jo alkoholia enemmän. Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän. Viimeisen 50 vuoden aikana maksasyöpään sairastuneiden miesten määrä on viisinkertaistunut ja naisten kaksinkertaistunut.

– Rasvamaksa on tärkeä todeta ajoissa, koska se etenee yleensä hitaasti ja sen kulkuun voidaan vaikuttaa elintapaohjauksella ja tarvittaessa lääkehoidolla. Jopa kirroosivaiheeseen edennyttä rasvamaksaa voidaan hoitaa vielä esimerkiksi lihavuusleikkauksella, sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta kertoo.

Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Siksi se todetaan liian usein vasta myöhäisessä vaiheessa.

– Osalle normaalipainoisistakin kehittyy rasvamaksa, mutta valtaosa sairastuneista eli 90 prosenttia on kuitenkin ylipainoisia. Kaikille lihavillekaan ei kehity rasvamaksaa ja alttius saada rasvamaksa on osin geneettistä. Suomalaisista noin 40 prosentilla on geeni, joka altistaa rasvamaksalle, Yki-Järvinen kertoo.

Rasvamaksaa voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla ja liikunnalla. Hoidossa tärkeintä taas on painonpudotus. Jos rasvamaksa on edennyt pitkälle, pelkkä elintapojen muutos ei enää riitä, vaan tarvitaan myös lääkehoitoa, äärimmäisessä tapauksessa jopa maksansiirtoa.

Näin pidät huolta maksastasi

  1. Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.

  2. Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.

  3. Varo virushepatiittia.

  4. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.

  5. Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.

  6. Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Munuais- ja maksaliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?