Terveys

Tutkimus: Sinkkitabletit voivat lyhentää flunssan kestoa yli 30 prosentilla – jos tabletin valitsee oikein

Julkaistu:

Flunssa
Oikein valitut sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää huomattavasti flunssan kestoa.
Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilän tuoreen meta-analyysin mukaan seitsemän satunnaistetun tutkimuksen perusteella sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa yli 30 prosenttia, Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Sinkin vaikutus flunssaa vastaan perustuu tableteista vapautuvaan sinkkiin, minkä vuoksi tablettien koostumuksella on suuri vaikutus siihen, onko niillä tehoa. Jos sinkki on tabletissa sellaisessa muodossa, ettei sinkkiä vapaudu nielussa, ovat tabletit tehottomia.

Suomessa markkinoilla on imeskelytabletteja, jotka sisältävät sinkkisitraattia. Sitraatti sitoo sinkin voimakkaasti, jolloin sitä sisältävät imeskelytabletit ovat tehottomia.

Sinkkitableteissa on käytetty myös sinkkiasetaattia ja sinkkiglukonaattia. Tehokkaammin sinkki vapautuu sinkkiasetaatista kuin sinkkiglukonaatista. Kolmessa tutkimuksessa, joissa käytettiin sinkkiasetaattia, flunssat lyhenivät keskimäärin 40 prosenttia. Neljässä muussa tutkimuksessa käytetty sinkkiglukonaatti lyhensi flunssaa taas keskimäärin 28 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinkki-imeskelytabletit lyhensivät flunssan kestoa edellä mainituissa seitsemässä tutkimuksessa keskimäärin 33 prosentilla.

Hemilä neuvoo flunssapotilaita aloittamaan imeskelytablettien käytön heti flunssan alettua. Hänen mukaansa tableteista on tuskin hyötyä, jos niiden käytön aloittaa päiviä flunssan alkamisen jälkeen. Paketista kannattaa tarkistaa, että imeskelytabletit eivät sisällä sinkkisitraattia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  2. 2

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  5. 5

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää