Tutkimus: Sinkkitabletit voivat lyhentää flunssan kestoa yli 30 prosentilla – jos tabletin valitsee oikein

Julkaistu:

Flunssa
Oikein valitut sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää huomattavasti flunssan kestoa.
Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilän tuoreen meta-analyysin mukaan seitsemän satunnaistetun tutkimuksen perusteella sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa yli 30 prosenttia, Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Sinkin vaikutus flunssaa vastaan perustuu tableteista vapautuvaan sinkkiin, minkä vuoksi tablettien koostumuksella on suuri vaikutus siihen, onko niillä tehoa. Jos sinkki on tabletissa sellaisessa muodossa, ettei sinkkiä vapaudu nielussa, ovat tabletit tehottomia.

Suomessa markkinoilla on imeskelytabletteja, jotka sisältävät sinkkisitraattia. Sitraatti sitoo sinkin voimakkaasti, jolloin sitä sisältävät imeskelytabletit ovat tehottomia.

Sinkkitableteissa on käytetty myös sinkkiasetaattia ja sinkkiglukonaattia. Tehokkaammin sinkki vapautuu sinkkiasetaatista kuin sinkkiglukonaatista. Kolmessa tutkimuksessa, joissa käytettiin sinkkiasetaattia, flunssat lyhenivät keskimäärin 40 prosenttia. Neljässä muussa tutkimuksessa käytetty sinkkiglukonaatti lyhensi flunssaa taas keskimäärin 28 prosenttia.

Sinkki-imeskelytabletit lyhensivät flunssan kestoa edellä mainituissa seitsemässä tutkimuksessa keskimäärin 33 prosentilla.

Hemilä neuvoo flunssapotilaita aloittamaan imeskelytablettien käytön heti flunssan alettua. Hänen mukaansa tableteista on tuskin hyötyä, jos niiden käytön aloittaa päiviä flunssan alkamisen jälkeen. Paketista kannattaa tarkistaa, että imeskelytabletit eivät sisällä sinkkisitraattia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt