Uusi suomalainen jättitutkimus: Jo diabeteksen esiaste voi olla riski sairastua muistisairauteen

Julkaistu:

Insuliiniresistenssi
Keskivartalolihavuuteen liittyvä ja suomalaisilla hyvin yleinen insuliiniresistenssi saattaa olla riski muistisairauksille.
Keskivartalolihavuuteen liittyvä insuliiniresistenssi ennustaa heikompaa kielellistä sujuvuutta, mikä taas saattaa ennakoida muistisairauden kehittymistä. Havainnon tekivät Turun yliopiston ja THL:n tutkijat 11 vuoden seurannassa.

Insuliiniresistenssi on keskivartalolihavuuteen liittyvä tila, jossa elimistön rasva- ja lihassolut lakkaavat reagoimasta normaalisti insuliiniin. Usein se on piilevä merkki lähestyvästä tyypin 2 diabeteksesta.

Jo entuudestaan on ollut tiedossa, että tyypin 2 diabetes on itsenäinen riskitekijä muistin heikkenemiselle ja Alzheimerin taudin kehittymiselle.

– Tässä tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että myös tyypin 2 diabetesta edeltävä insuliiniresistenssi on itsenäinen riskitekijä tiedonkäsittelytoimintojen heikentymiselle, kertoo Turun yliopiston tohtorikoulutettava, lääketieteen lisensiaatti Laura Ekblad.

Tutkimuksessa oli mukana vuosina 2000 ja 2011 noin 3 700 henkilöä. Vuonna 2000 he olivat 30–86-vuotiaita. Heidän muistiaan ja tiedonkäsittelytoimintojaan mitattiin kolmella eri testillä, joita käytetään terveydenhuollossa yleisesti, kun arvioidaan muistiongelmia.

Kielellistä sujuvuutta mitattiin testillä, jossa luetellaan minuutin aikana mahdollisimman monta eri eläintä. Testi kuvastaa muun muassa asia- ja tietomuistia.

Tutkimus paljasti, että mikäli tutkittavalla havaittiin vuonna 2000 insuliiniresistenssi, hänen kielellinen sujuvuutensa oli vuonna 2011 heikompi kuin niillä tutkituilla, joilla resistenssiä ei ollut.

– Kaikenikäisillä näytti siltä, että insuliiniresistenssi lievästi heikensi pärjäämistä testissä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös muistiin painamista ja viivästettyä muistia, mutta näihin insuliiniresistenssillä ei todettu yhteyttä.

Ekblad kertoo, että samantapainen havainto kielellisen sujuvuuden heikentymisestä on tehty jo aiemmin kakkostyypin diabeetikoilla.

– Nyt voimme laajentaa ajatusta niin, ettei löydös johdu diabetekseen liittyvästä verensokerin kohoamisesta vaan insuliiniresistenssistä.

Hän tarkentaa, että vaikka kolmikymppinen pärjäisi testissä hiukan muita heikommin, kyse ei vielä ole varsinaisesta muistisairaudesta.

– Tällaiset pienet muutokset voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, että myöhemmin elämässä tulee herkemmin muistisairauden oireita, kun pohjataso on vähän heikompi.

Ekbladin mukaan tutkimustulos osoittaa, että terveillä elintavoilla voitaisiin todennäköisesti vähentää muistisairauden riskiä.

– Insuliiniresistenssi on suomalaisilla hyvin yleistä, ja yksinkertainen lääke siihen on liikunta.

Insuliiniresistenssi

1. Insuliinin tehottomuutta eli insuliiniresistenssiä esiintyy jo vuosia ennen sairastumista tyypin 2 diabetekseen.

2. Insuliiniresistenssi tarkoittaa, että insuliinin säätelemä sokerin (glukoosin) siirtyminen verestä soluihin on häiriintynyt.

3. Jotta sokeri siirtyisi soluihin, haima joutuu tuottamaan insuliinia tavallista enemmän.

4. Ajan mittaan haiman insuliinia valmistavat solut väsyvät, minkä seurauksena verensokeri nousee, ja diabetes puhkeaa.

Lähde: Terveyskirjasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt