Timo, 54, ryhtyi vegaaniksi – kolesteroli laski ja ihottuma hävisi

Timo Kantolan lautaselta ei löydy mitään eläinperäistä. Kolesteroliarvot ja verenpaine palautuivat normaaleiksi vegaanisella ruokavaliolla.

Timo ryhtyi vegaaniksi viisikymppisenä.

Näin Kantola kertoo muutoksestaan ET-lehdessä:

”Kärsin aiemmin korkeasta verenpaineesta ja kolesteroliarvoni oli 7,7. Lääkärit suosittelivat minulle lääkitystä, mutta halusin kokeilla, paranisivatko arvoni ruokavaliolla.

Kolme vuotta sitten päätin tarttua Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -järjestön kuukauden mittaiseen vegaanihaasteeseen. Sillä tiellä olen edelleen.

Haikailin ruokavaliomuutokseni alussa eniten juuston perään, mutta tarve katosi jo parin kuukauden jälkeen. Lihaa, kananmunia tai maitotuotteita en ole osannut ikävöidä. Ehta leipäjuusto on ainoa ruokatuote, jota kaipaan satunnaisesti. Repsahtanut en kuitenkaan ole kertaakaan.

Joskus vain mustaa kahvia

Hankalinta ruokavalion toteuttaminen on seminaareissa ja kokouksissa. Toisinaan siellä on tarjolla minulle vain mustaa kahvia. Onneksi nykyisin erityisruokavalioista kysellään etukäteen aiempaa paremmin. Olen kuitenkin oppinut varautumaan myös omin eväin.

Läheiseni ovat suhtautuneet ruokavaliomuutokseeni hyvin. En kokkaa itse, mutta vaimoni tekee mielellään ruokaa, jota voimme molemmat syödä.

Äitini päivittelee toisinaan vieläkin, etten juo edes maitoa. Olen kuitenkin saanut hänet vakuuttuneeksi siitä, etten näe vegaanina nälkää tai kärsi kalsiumin puutteesta.

Kolesteroli laski roimasti

Aloittelevan vegaanin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että ruokavaliosta tulee tarpeeksi monipuolinen. Jos syö oikein, purkista tarvitsee ottaa vain B12-vitamiinia. Kauppakuittien loppusummat voivat olla aiempaa suurempia, kunnes hyväksi todetut suosikkituotteet löytyvät ja ruokamenot tasaantuvat. Ruuanlaittoon saa myös kulutettua paljon aikaa, ellei keittiössä ole juurikaan aiemmin viihtynyt.

Kasvojeni talvi-ihottuma hävisi uuden ruokavalioni myötä. Kahden ensimmäisen vegaanisen kuukauden jälkeen kolesterolini oli laskenut arvoon 5,3.

Kiinnitän nykyisin aiempaa enemmän huomiota ravintoarvoihin, ja ruokailuaikani ovat muuttuneet säännöllisiksi. Tunnen myös olevani kaikin puolin virkeä.”

Katso ET-lehden artikkelista, miten Timo päivittäin syö. Timon blogia pääset lukemaan etlehti.fi:ssä täältä.

Lue lisää:

Näin suola vaikuttaa terveyteen – Trendisuolat eivät ole niin terveellisiä kuin luullaan

Joka toisella on kohonnut verenpaine: Näin sairaita me olemme

Nyt lenkille porukalla! Katso lista kotimaan kevään ja kesän juoksutapahtumista

Viisikymppinen Sari oli ensimmäistä kertaa triathlonilla – katso video

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?