7 merkkiä siitä, että flunssasi voi olla vakavampaa kuin luulet - Terveys - Ilta-Sanomat

7 merkkiä siitä, että flunssasi voi olla vakavampaa kuin luulet

Joskus flunssa voi olla muutakin kuin vain flunssa.

Silmät vuotavat eikä yskä lopu: pitääkö huolestua?­

4.4.2017 16:56

Kun flunssa iskee, suhtautuvat ihmiset siihen vaihtelevilla tavoilla. Voi olla, että jotkut suuntaavat lähestulkoon heti lääkäriin. Monet jatkavat kuitenkin elämäänsä kuten ennenkin, vaikka olo tuntuukin hieman tavallista kurjemmalta.

Terveyskirjaston mukaan Suomessa sairastetaan vuosittain arviolta 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota. Tavallisin näistä infektioista on nuhakuume eli flunssa.

Aikuinen suomalainen sairastaa vuosittain keskimäärin 1–5 flunssaa. Sen, onko jäätävä pois töistä taudin vuoksi, ratkaisee vain yleiskunto.

Perussääntö on, että tartuttamisen välttämiseksi töistä poisjääminen ei ole tarpeellista, koska väestössä liikkuu koko ajan runsaasti flunssavirusta kantavia henkilöitä ja yksittäisen sairastuneen poistuminen joukosta ei vaikuta merkittävästi muiden riskiin sairastua.

Women’s Healthin mukaan on olemassa kuitenkin tiettyjä flunssaan liittyviä oireita, jotka voivat kieliä jostain perusnuhakuumetta vakavammasta asiasta, jolloin on ehkä hyvä suunnata töiden sijasta lääkäriin.

Kestää yli kolme viikkoa

Flunssalle ei ole harvinaista kestää jopa 21 päivää. Newyorkilaisen lääkärin Shanna Levinen mukaan yli kolme viikkoa kestävä yskä voi kuitenkin olla huolestuttava merkki. Se kun voi olla oire astmasta tai jostakin keuhkosairaudesta, kuten keuhkokuumeesta.

Oireet tulevat takaisin ja pahempina

Joskus olo voi alkaa tuntua paremmalta, kunnes oireet tulevat takaisin entistä pahempina.

– On joitakin hätämerkkejä, jotka vaativat pikaista hoitoa. Flunssa, joka näyttää parantuvan, mutta palaa takaisin pahemman kuumeen ja yskän kanssa, on yksi sellaisista, sanoo lääkäri Cary Sennett Amerikan astma- ja allergialiitosta.

Tällöin kyse voi olla jälkitaudista, joka voi vaihdella keuhkoputkentulehduksesta keuhkokuumeeseen. Tällöin on hyvä käväistä lääkärissä.

Räkä on värikästä

On normaalia, että sylki paksuuntuu flunssan aikana, mutta jos lima muuttuu oudon väriseksi, on jokin vialla kehossasi.

– Se tarkoittaa sitä, että valkosolut yrittävät taistella infektiota vastaan. Jos näet siis värejä, kuten keltaista, ruskeaa, vihreää tai jopa verta, saattaa olla syytä huoleen, sanoo Levine.

Silmät ovat kutisevat tai vetistävät

Jos silmäsi vuotavat jatkuvasti, voi kyse olla allergiasta, eikä flunssasta. Joskus niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan.

– Flunssaviruksia on satoja erilaisia. Kaikilla niillä on tapana levitä tiettyinä vuodenaikoina, jolloin flunssan voi helposti sekoittaa kausiluontoiseen allergiaan, sanoo Sennett.

Muita allergian merkkejä voivat olla esimerkiksi nokkosihottuma, kielen turpoaminen, huimaus ja vatsakrampit.

Paino putoaa

Jos flunssan aikaan ei juurikaan syö, ei painon putoaminen ole ihme.

– Jos kuitenkin syöt normaalisti, mutta paino putoaa putoamistaan, voi se olla huolestuttava merkki, sanoo Levine.

Selittämätön laihtuminen yhdistettynä flunssankaltaisiin oireisiin voi olla merkki kilpirauhasen liikatoiminnasta, syövästä, bakteeritulehduksesta tai jopa HIV:stä.

Hengitys vinkuu

– Yskiminen on yleinen flunssan oire. Jos yskä on kuitenkin vinkuvaa tai rinnassa painon tunnetta, saatat tosiasiassa kärsiä astmakohtauksesta, kertoo Sennett.

Astmakohtauksen aikana hengitystiet turpoavat ja tulehtuvat sekä menevät limasta tukkoon. Lihasten kiristymisen vuoksi hengitystiet myös supistuvat.

– Hengittämisestä tulee tällöin vaikeaa ja tuntuu siltä, kuin yrittäisi hengittää pillillä, joka on täynnä villaa, Sennett sanoo.

Keskustele lääkärin kanssa, jos tunnet tällaisia oireita.

Suuri paineen tunne

Myös silloin kannattaa olla varuillaan, jos tuntee kipua tai painetta tietyissä paikoissa kehossa. Kipeä kurkku aiheuttaa luonnollisesti kipua kurkussa. Poskiontelotulehdus taas voi aiheuttaa kipua nenän sisällä ja jopa hampaissa. Sitten on myös korvatulehdukset.

– Jos koet minkäänlaista kuulon heikkenemistä, voimakasta kipua korvassa tai jos korvasta tulee ulos mitään epätavallista, on hyvä aika mennä lääkäriin, kertoo Levine.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?