Näin voit vaikuttaa kakkostyypin diabetekseen: Sen voi jopa pysäyttää - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin voit vaikuttaa kakkostyypin diabetekseen: Sen voi jopa pysäyttää

Elintavoilla voi vaikuttaa paljon vielä sen jälkeenkin, jos on jo sairastunut kakkostyypin diabetekseen.

31.3.2017 13:29

Katso videolta, miten voit vaikuttaa diabetekseen.

Lääkehoitoon yhdistetty elintaparemontti voi tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin väliaikaisesti pysäyttää kakkostyypin diabeteksen, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Yhdysvaltalaistutkimus tehtiin vertaamalla kakkostyypin diabeetikkoja, jotka saivat yksilöllisen liikunta- ja laihdutusohjelman, niihin potilaisiin, jotka saivat tavanomaiset diabeteksen hoito-ohjeet. Intensiivinen hoitojakso kesti joko kaksi tai neljä kuukautta. Tämän jälkeen potilaiden lääkitykset lopetettiin ja heitä seurattiin kolme kuukautta.

Tutkijoiden havaintojen mukaan neljän kuukauden intensiivinen hoito saattoi normalisoida täysin aikuistyypin diabetekseen liittyvät oireet, eli pysäyttää diabeteksen ainakin väliaikaisesti.

40 prosentilla potilaista, jotka saivat yksilölliset ohjeet elämäntapamuutokseen, verensokeri normalisoitui, ja vaikutus näkyi vielä kolme kuukautta lääkityksen lopettamisen jälkeen. Verrokkiryhmästä, joka sai tavanomaista hoitoa ja neuvontaa, näin kävi 15–20 prosentille.

Elintavat merkittävässä asemassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markku Peltonen sanoo, että tutkimustulos tukee pitkälti sitä, mitä diabeteksesta tällä hetkellä tiedetään.

– Mielenkiintoinen havainto, mutta hiukan varovasti tähän täytyy suhtautua, koska tutkimus oli aika pieni ja seuranta-aika lyhyt.

Peltonen muistuttaa, että jo nykyisellään elintapaohjaus yhdistetään lääkehoitoon tyypin 2 diabeteksen Käypä hoito -suosituksessa.

– Elintavat ovat hyvin merkittävässä asemassa diabeteksen hoidossa, eivät vain sen ehkäisyssä.

Osa ihmisistä pystyykin pysäyttämään jo todetun diabeteksen omilla elämäntavoillaan niin, etteivät he tarvitse verensokeria alentavia diabeteslääkkeitä vuosiin tai vuosikymmeniin.

– Se ei ole ollenkaan mahdotonta. Suomessa on satojatuhansia sairastuneita, ja tuhansien tai jopa kymmenientuhansien heistä ei tarvitse käyttää lääkkeitä.

Varhainen taudin toteaminen avuksi

Parhaat mahdollisuudet vaikuttaa elintaparemontilla ovat diabeteksen alkuvaiheessa.

– Jos sairaus todetaan varhain ja potilas onnistutaan motivoimaan elintapojen suhteen, on hyvät mahdollisuudet siihen, että diabetes pystytään pysäyttämään niin, ettei lääkkeisiin tarvitse mennä ollenkaan.

Diabeteksen varsinaisesta parantumisesta Peltonen ei kuitenkaan puhuisi.

– On aika suuri riski, että veren sokeriarvot nousevat joskus myöhemmin niin paljon, että diabeteslääkkeet täytyy ottaa käyttöön.

– Moni skarppaa saatuaan diagnoosin, mutta iso haaste on, miten hyviä elintapoja saadaan pidettyä yllä niin, että niiden vaikutus on pysyvämpi, Peltonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?