Hiustenlähtö on yleinen vaiva – näin pidät hiuksesi terveinä - Terveys - Ilta-Sanomat

Hiustenlähtö on yleinen vaiva – näin pidät hiuksesi terveinä

Hiustenlähtö liittyy usein vahvasti hormoneihin. Näin pidät hiuksistasi huolen.

Perintötekijöiden lisäksi esimerkiksi hormonaaliset häiriöt ja stressi voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.­

29.3.2017 7:18

Ihmisellä on hiuksia noin 100 000–250 000. Niiden kasvu noudattaa sykliä, jonka pituus aikuisella on noin 6–12 kuukautta.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Tatu Tarkan mukaan hiukset kasvavat 12 mm kuukaudessa.

– Hiuksiin liittyy useamman kuukauden kasvuvaihe, jonka jälkeen ne siirtyvät lepovaiheeseen ja lopulta irtoavat. Hiustupet elävät eri tahdissa, tämän vuoksi normaalissa tilanteessa hiuksia on jatkuvasti, Tarkka kertoo.

Jos hiustenlähtö huolestuttaa, voi tilannetta Tarkan mukaan seurata esimerkiksi suihkussa.

– On normaalia, että hiuksia irtoaa suihkun aikana alle 200. Jos hiuksia irtoaa enemmän, voidaan puhua hiustenlähdöstä.

Hiustenlähtö on yleistä

Hiustenlähtö liittyy Tarkan mukaan tavallisesti hormoneihin.

– Usein puhutaan miestyyppisestä kaljuuntumisesta, jossa mieshormonit siirtävät hiustupen pysyvästi lepovaiheeseen. Tämä näkyy hiusrajan nousuna ohimoilla tai päälaen kaljuna, Tarkka kertoo.

Hiustenlähtö on Tarkan mukaan hyvin yleistä – miesten kohdalla puhutaan kymmenistä prosenteista, vaikka kaljuuntumista voi esiintyä myös naisilla.

– Miestyypin kaljuuntumista alkaa esiintyä usein 30–40-ikäisenä. Merkit voivat näkyä kuitenkin jo aiemminkin. Perintötekijät ovat suurin tekijä. Joillakin hiustuppi on alttiimpi reagoimaan mieshormoneille, Tarkka toteaa.

Hiustenlähtöön voi liittyä monia asioita

Tarkan mukaan on olemassa monia asioita perintötekijöiden lisäksi, jotka voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

– Hormonaalisen tasapainon järkkyminen voi näkyä usein hiuksissa. Esimerkiksi raskauden aikana hiustenlähtö voi lisääntyä. Myös voimakkaat stressireaktiot voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Stressihormonit voivat aiheuttaa proteiinimuutoksia hiuksissa, jolloin niiden laatu muuttuu huonommaksi. Vaikutukset voivat näkyä myös karvatupessa.

Muita hiustenlähtöön vaikuttavia asioita voivat olla myös erilaiset kemialliset aineet sekä lääkkeet. Jatkuvat hiusvärjäykset voivat Tarkan vaikuttaa hiustenlaatuun ja irrottaa hiuksia.

– Hiusvärit ovat yleisesti ottaen turvallisia, mutta on hyvin yksilöllistä, kuinka ne vaikuttavat hiuksiin. Hiuslakkoja ja muita muotoilutuotteita ei tarvitse kuitenkaan hiustenlähtöä ajatellen pelätä, Tarkka kertoo.

Hiusten käsitteleminen vaikuttaa myös vahvasti siihen, miten hiuksesi voivat.

– Mekaaninen kuormitus voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Kova harjaaminen, kampaaminen tai hiusten pitäminen tiukalla poninhännällä rasittaa hiustuppia.

Hiustenlähtöä voi hoitaa

Hiustenlähtö tulee Tarkan mukaan, jos se on tullakseen. Ehkäisevänä keinona hän mainitsee kuitenkin hyvät ruokailutottumukset ja terveelliset elämäntavat.

– Tupakointia kannattaa välttää, sillä se heikentää verenkiertoa hiustuppialueella, Tarkka sanoo.

Hiustenlähtöä voi hoitaa Tarkan mukaan lääkkeiden avulla.

– Tabletteina otettavat hormonilääkkeet eli finasteridi tai minoksidiilia sisältävät päänahkaan levitettävät linimentit voivat hidastaa kaljuuntumista ja parhaimmassa tapauksessa palauttaa tilanteen entiselleen. Huono puoli on, että niitä joutuu käyttämään päivittäin.

Uutena hoitomuotona Tarkka mainitsee injektiohoidon, joka tehdään muutaman kuukauden välein.

– Tässä hoidossa omasta verestä erotetaan verihiutaleita sisältävää plasmaa, joka pistetään päänahkaan. Tässä hoitomuodossa on ollut lupaavia tuloksia, mutta paljon tutkimusnäyttöä ei kuitenkaan vielä ole.

Yksi mahdollinen hoitomuoto hiustenlähtöön on hiussiirteet. Tässä takaraivon alueelta otetaan suikale hiuksia sisältävää ihoa, joka pilkotaan noin 1–4 hiusta sisältäviksi siirteiksi, jotka istutetaan kaljuille alueille.

– Takaraivon hiustupet eivät reagoi yhtä herkästi mieshormoneihin. Niiden ominaisuudet säilyvät, vaikka ne siirrettäisiinkin. Tällaisia toimenpiteitä on muutama sata vuodessa, Tarkka kertoo.

Vaikka hiustenlähtöä esiintyisikin, Tarkka muistuttaa, että kyseessä on yleinen vaiva, josta ei kannata olla huolissaan.

– Vaikka hiustenlähtö koetaan usein ilmiönä, jota ei omalla kohdalla haluta kohdata, hiustenlähtöön ei kannata suhtautua liian raskaasti. Monia hiustenlähtö ei edes häiritse, Tarkka toteaa.

Tarkan ohjeet hiusten pitämiseen terveinä:

  • Vältä rajuja otteita kammatessa.

  • Älä pidä hiuksia jatkuvasti kiinni.

  • Älä tupakoi.

  • Syö terveellisesti – hiukset tarvitsevat vitamiineja ja proteiineja kasvaakseen.

  • Pidä huolta päänahastasi – tulehdukset ja kuivuus voi lisätä hiustenlähtöä.

  • Älä pese hiuksia liian usein tai kuivaa niitä rajusti.

  • Vältä pitkiä ja kuumia suihkuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?