Miksi vatsa turpoaa? Sisätautilääkäri kertoo, milloin vatsakipuisen pitää mennä lääkäriin - Terveys - Ilta-Sanomat

Miksi vatsa turpoaa? Sisätautilääkäri kertoo, milloin vatsakipuisen pitää mennä lääkäriin

Erikoislääkäri kertoo, milloin vatsakivusta pitää huolestua ja miten vaivoihin voi vaikuttaa itse.

Vatsavaivat ovat useimmiten harmittomia, lääkäri lohduttelee.­

28.3.2017 19:00

Turvottaa. Kivistää. Muljahtelee. Vatsavaivat ovat yleisiä, mutta onneksi ne ovat usein harmittomia.

Sisätautien erikoislääkärinä työskentelevä Joni Suomi kertoo, että hänenkin potilaansa tulevat vastaanotolle yhä useammin vatsavaivojen vuoksi.

– Taustalla on harvemmin selkeästi nimettävää sairautta, vaan kyse on toiminnallisista vatsavaivoista, joiden kanssa joutuu oppimaan elämään. Vaivojen voimakkuus ja niiden aiheuttama haitta vaihtelevat, Joni Suomi sanoo.

Kysyimme lääkäriltä kymmenen kysymystä yleisimmistä vatsavaivoista.

Miksi vatsa turpoaa?

”Turvotus on jännä vaiva. Vatsa turpoaa ruokailun takia ihan normaaleista syistä: ruuansulatus käynnistyy, vatsan suola- ja nestetasapaino muuttuu, paksusuoli tuottaa kaasuja.

Turvotus saattaa olla myös oire ärtyvästä suolesta, mutta aina sille ei löydy selkeää syytä. Yleensä turvotus poistuu itsestään ja kuuluu siis hyvälaatuisiin toiminnallisiin vatsavaivoihin.”

Millaisista vatsakivuista pitää olla huolissaan?

”Kipu on aina henkilökohtainen kokemus. Jotkut kokevat jopa invalidisoivaa kipua, toisilla se on pientä liikettä.

Vatsavaivoista suurin osa on toiminnallisia, eikä niistä tarvitse huolestua. Ne ovat yleensä myös pitkäaikaisia ja harmittomia: monet ovat tottuneet niihin jo lapsuudesta tai nuoruudesta lähtien. Mutta vaikka vatsavaivoja olisi ollut nuoruudesta saakka, lääkärin kanssa on hyvä aina selvittää syy ja sulkea pois sairaudet, kuten keliakia ja laktoosi-intoleranssi.”

Vatsakivuista pitää olla huolissaan ja mennä lääkäriin heti...

- jos on kovia, äkillisiä kipuja.

- jos vatsavaivojen luonne muuttuu äkillisesti.

- jos ulosteessa on verta.

- jos uloste on mustaa.

- jos vatsan toiminta muuttuu, esimerkiksi tulee kova ripuli tai ummetus.

- jos oireisiin liittyy kuumetta.

Miksi vatsa kipeytyy usein ruokailun jälkeen?

”Vatsan ei kuulu kipeytyä ruokailun jälkeen. Kivut eivät ole normaaleja, mutta niitä saattaa tulla monestakin syystä.

Kaikista ruokailun jälkeen tulevista vatsavaivoista ei tarvitse olla aina huolissaan. Ruokailu saa aikaan sen, että ruuansulatus ja suoliston liikehdintä käynnistyvät ja tarvittavat hormonit alkavat erittyä. Vatsavaivat liittyvät muun muassa näihin, eli ne ovat normaaleja, toiminnallisia kipuja. Jos vatsassa on muutenkin kipuja, ruokailu saattaa lisätä niitä. Jos sappikivet kiusaavat, etenkin rasvainen ruoka aiheuttaa kipuja.”

Vaikuttavatko vatsavaivat psyykeen?

”Kyllä. Ihminen on kokonaisuus. Joillakin vatsa toimii sillä tavoin epäsäännöllisesti, että esimerkiksi matkustaminen on hankalaa ja matkat joutuu suunnittelemaan todella tarkkaan. Jotkut joutuvat miettimään ja jännittämään jokaisessa tilanteessa, mitä voi syödä milloinkin – tai voiko ylipäänsä syödä.”

Miten vatsavaivoihin voi vaikuttaa itse?

”Moni ohjaa itse ruokavaliotaan, ja se on hyvä asia. Jos huomaa, että esimerkiksi paprika tai pavut aiheuttavat turvotusta tai vatsakipuja, kannattaa ne jättää pois. Mausteiset ruuat ja kahvinjuonti ovat myös monen vatsakipujen syynä.

Paljon puhutaan fodmap-ruokavaliosta, joka helpottaa ärtyvän suolen oireita. Sitä kannattaa kokeilla sitkeästi ja tarkasti. Fodmapia pitää noudattaa vähintään kuukausi, jotta saadaan varma tieto, auttaako se.

Närästystä aiheuttavat etenkin kahvi ja paistetut ruuat. Joillekin myös suklaa tuo närästyksen tunteen, joten sen syömistä on syytä myös harkita.”

Mitkä vatsavaivat ovat yleisimpiä?

”Vastaanotollani olen huomannut, että yleisimmät vatsavaivat liittyvät närästykseen ja ylävatsaan. Joillakin kivut ovat lieviä, mutta toisilla saattaa esiintyä epämiellyttävää poltetta tai muuta tunnetta ylävatsassa. Silloin yleensä kokeillaan happolääkitystä. Diagnoosi on yleensä selvä, jos lääkitys auttaa happovaivoihin.”

Mitkä vatsavaivat ovat lisääntyneet eniten viime vuosina?

”Tulehdukselliset suolistosairaudet, esimerkiksi Crohnin tauti, ovat selvästi lisääntyneet. Myös toiminnalliset vatsakivut ovat yleisiä, mikä saattaa liittyä länsimaiseen ruokavalioon.”

Milloin vatsavaivoissa joudutaan turvautumaan leikkaukseen?

”Ennen leikkausta olennaisin asia on diagnoosi. Hyvälaatuinen toiminnallinen vatsavaiva ei yleensä leikkausta tarvitse, mutta esimerkiksi sappirakko saatetaan leikata sappikivien vuoksi. Crohnin taudissa voidaan leikata suolta. Myös gynekologiset vatsakivut saattavat tarvita esimerkiksi kohdun poiston.”

Kuinka paljon on turvallista muuttaa itse omaa ruokavaliotaan?

”Itsenäisesti voi hyvin kokeilla yksittäisen ruoka-aineen jättämistä pois. Moni pitää esimerkiksi gluteenin poisjättämistä hyödyllisenä, vaikka ei ole keliakiaa. Ei ole vaarallista, että jättää yhden ruoka-aineen pois päivittäisestä ruokavaliosta, jos se aiheuttaa kipua.

Jos kuitenkin iso osa erilaisia ruokia jää pois ruokavaliosta ja pystyy syömään vain muutamia ruokia, pitää mennä lääkäriin tai ravintoterapeutin luo ratkaisemaan ongelma.

Lapsilta ei pitäisi karsia paljon ruoka-aineita pois neuvottelematta ensin lääkärin kanssa.”

Auttavatko probiootit todella vatsavaivoihin?

”Omille potilailleni suosittelen probioottien käyttämistä esimerkiksi silloin, kun kyseessä on ärtyneen suolen oireyhtymä. Pyydän heitä kokeilemaan niitä 2–3 viikkoa. Probioottikokeilussa näkee nopeasti, että toimivatko ne. Osa hyötyy niistä, mutta toiset eivät. Silloin ei kannata rahojaan tuhlata niihin.”

Voiko liikunta pahentaa vatsavaivoja?

”Liikunta harvoin pahentaa vatsavaivoja, mutta tämäkin on yksilöllinen kysymys. Joillakin hölkkääminen saattaa provosoida vaivoja, mutta toiset taas saavat liikunnasta hyötyä esimerkiksi ummetukseen. Yleisesti ottaen liikunta edistää vatsan hyvinvointia.”

Vatsakivun mahdollisia syitä:

- ruuansulatusvaivat

- ärtyvän suolen oireyhtymä

- närästys

- mahahaava

- tulehduksellinen suolistosairaus

- gynekologinen syy

- keliakia

- laktoosi-intoleranssi.

Lue lisää:

Ilmavaivoja tai vatsakipua? Kokeile näitä ruokia

Syö vatsa terveeksi – vinkit suoliston tasapainoon

Karppaaminen voi vahingoittaa suolistoa

Fitness-tähden raju suolistosairaus: ”Pelkäsin, että elän kivun kanssa loppuelämäni”

Kuukautiset yhtä tuskaa, yhdyntä sattuu, vatsa vaivaa? 14 kysymystä kivuliaasta endometrioosista

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?