HS: Toni, 41, meni flunssan vuoksi lääkäriin – sai tietää sairastavansa aidsia - Terveys - Ilta-Sanomat

HS: Toni, 41, meni flunssan vuoksi lääkäriin – sai tietää sairastavansa aidsia

41-vuotias Toni päätti aloittaa uuden elämän Saksassa taiteilijana. Hän ehti viettää Berliinissä kolme viikkoa, ennen kuin kova flunssa yllätti hänet.

23.3.2017 14:16

Kuume nousi ja Toni päätti hakeutua hoitoon sairaalaan. Lääkäri tutki Tonia ja huomasi punaiset jäljet tämän iholla. Jäljet paljastivat, että kyseessä ei ollutkaan kova flunssa, vaan aids, kertoo Helsingin Sanomat.

Toni sai tietää aidsistaan syksyllä 2012. Hän ei ollut tiennyt tätä ennen olevansa hiv-positiivinen. Lääkärin diagnoosi yllättikin Tonin täysin.

– Sanoin, että ei voi olla, Toni kertoo Helsingin Sanomille.

Tieto sai Tonin kahden viikon ajaksi psykoosin kaltaiseen tilaan. Vähitellen hän alkoi kuitenkin tajuta tilanteen.

– Katsoin peilikuvaani ja ajattelin, että elämäni oli tässä, minulla ei ole tulevaisuutta. Vetäydyn jonnekin maaseudulle, enkä enää tapaa ihmisiä, Toni kertoo.

Keuhkokuumeen vuoksi Toni oli erittäin huonossa kunnossa. Pahimpia olivat puhelut, joita hän joutui soittamaan lähipiirilleen. Pahinta oli Tonin mukaan soitto entiselle poikaystävälle, jonka tulisi myös käydä testeissä. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että tämä oli terve.

Kaksi kuukautta kului Saksassa sairaalassa, jonka jälkeen Toni siirrettiin Helsinkiin Auroran sairaalaan. Sairaalassa Tonille luvattiin, että hän pääsisi kotiin jouluksi, ja niin lopulta myös kävi.

Vasta keväällä Toni sai kuulla, että hän ei ole kuolemanvaarassa. Keuhkokuume oli parantunut, eikä uusia aidsin oheissairauksia ollut tullut, Helsingin Sanomissa kerrotaan.

Toni oli aiemmin elänyt luulossa, että hi-virusta ei ollut olemassakaan. Tähän oli vaikuttanut internetsivustot, joissa kerrottiin, että hiviä ei oikeasti ollut. Sivustot olivat Tonin mielestä vaikuttaneet uskottavilta.

– Olin järkyttävän tyhmä. Uskoin väärää tietoa, enkä mennyt ajoissa testeihin, Toni kertoo.

Tonin hiv pysyy kurissa päivittäin otettavilla lääkkeillä. Hän kertoo, että hiv ei vaikuta hänen elämäänsä oikeastaan millään tavalla.

Hivistä puhutaan Tonin mukaan liian vähän Suomessa.

– Häpeän kulttuurista pitäisi päästä eroon. Ihmiset eivät ymmärrä, että kun puhuu vaikeista asioista, sen helpommaksi niistä puhuminen muuttuu, Toni sanoo Helsingin Sanomissa.

Tietoa hivistä ja aidsista

  • Hi-virus aiheuttaa hoitamattomana pysyvän, ihmisen puolustusjärjestelmää tuhoavan infektion.

  • Aids on hiv-infektion vaihe, jossa immuunijärjestelmä on heikentynyt selvästi ja elimistön vastustuskyky tauteja kohtaan on alentunut.

  • Hiv voi tarttua suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä tai äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

  • Hiv-tartuntoja Suomessa on vuosina 1980–2016 todettu noin 3700. Suomessa arvioidaan olevan noin 1000 henkilöä, jotka ovat saaneet tartunnan, mutta eivät tiedä siitä.

  • Hoidon kehittymisen ansiosta viruksen eteneminen elimistössä saadaan nykylääkityksellä pysäytettyä.

Lähde: Hiv-säätiö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?