Aivastuttaako? Näin erotat siitepölyallergian ja flunssan toisistaan - Terveys - Ilta-Sanomat

Aivastuttaako? Näin erotat siitepölyallergian ja flunssan toisistaan

Siitepölykausi on alkanut jo, mutta mistä tietää, onko kyseessä flunssa vai allergia?

Sekä allergiaan että flunssaan liittyy tukkoisuutta, vuotava nenä ja väsyneisyyttä. Allergiasta kärsivät tietävät usein jo ennestään, että oireet alkavat keväisin, kun puut alkavat kukkia.­

22.3.2017 16:08

Flunssa- ja siitepölyallergiaoireet voivat monella mennä sekaisin. Molempiin liittyy tukkoisuutta, vuotava nenä sekä väsyneisyyttä.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaan mukaan allergia ja flunssa on usein helppo erottaa toisistaan, mutta joskus oireet voivat ihmisillä mennä sekaisin.

– Allergiasta kärsivät tietävät usein jo ennestään, että oireet alkavat keväisin. Lasten kohdalla tilanne on kuitenkin eri, sillä he eivät osaa itse kertoa tarkasti tuntemuksiaan.

Kun nenä vuotaa

Yksi allergian selkeistä merkeistä on vetinen nuha.

– Allergikon tulee kulkea melkein koko ajan nenäliina kädessä. Flunssassa joutuu niistämään voimakkaasti saadakseen liman irtoamaan – siitepölyallergikon nenä vuotaa ilman niistämistäkin, Vuorenmaa kertoo.

Vuorenmaan mukaan siitepölyallergikkojen nenä alkaa tuhista usein ulkona, sillä siellä tuuli kuljettaa siitepölyä. Toisaalta flunssassa Vuorenmaan mukaan olo on usein niin huono, että ulos ei halua edes lähteä.

Allergiaoireisiin ei liity kipua

Flunssaan liittyy usein lihas- ja silmäsärkyä. Allergiaan ei Vuorenmaan mukaan tällaisia oireita liity.

– Kolotus ei liity allergiaan laisinkaan. Väsymystä voi kuitenkin joillakin esiintyä, koska allergikon elimistö taistelee jatkuvasti vaarattomia pölyhiukkasia vastaan. Allergialääkkeet on yhdistetty väsymykseen. Tästä ei monen tarvitse kuitenkaan huolehtia, sillä nykyiset antihistamiinit eivät väsytä, Vuorenmaa toteaa.

Aivastelu yhdistetään sekä flunssaan että siitepölyallergiaan. Vuorenmaan mukaan aivastelu liittyy allergikolla usein ulkoiluun.

– Jos allergiaoireet jatkuvat pitkään ja tilanne pahentuu, aivastelua voi esiintyä myös sisällä. Jos sisätiloissa on esimerkiksi pölyistä, reagoivat allergikot siihen herkemmin allergian ollessa jo päällä. Allergiassa keho reagoi helpommin ärsykkeille, Vuorenmaa toteaa.

Silmäoireilu tavallista

Sekä flunssa että siitepölyallergia vaikuttavat silmiin. Flunssaisena silmät ovat Vuorenmaan mukaan arat ja niihin sattuu. Flunssaisen silmät ovat väsyneet ja kuumeiset. Allergian kohdalla näin ei kuitenkaan ole.

– Allergikon silmät punottavat ja vetistävät. Kipua ei allergian aikana silmissä ilmene.

Vaikka siitepölyallergia aivastuttaakin, ei kurkkukipu liity suoraan siihen. Flunssassa kurkkukipu on tavallinen oire.

– Kurkkukipua voi allergikoilla esiintyä ristiallergioiden muodossa. Siitepölyallergikot voivat saada suuoireita, kuten pistelyä ja kutinaa, tuoreista juureksista ja hedelmistä, Vuorenmaa kertoo.

Kuumeilua ei Vuorenmaan mukaan allergiaoireisiin liity, vaikka se voikin vaikuttaa heikentävästi yleiskuntoon.

– Siitepölyallergikon olo voi tuntua joskus kuumeiselta, vaikka itse kuumetta ei olekaan. Olo voi olla väsynyt ja veltto.

Testaa allergialääkkeitä

Vuorenmaa kertoo, että jos edellä mainittuja oireita ilmenee, voi kokeilla reseptivapaita allergialääkkeitä muutaman päivän ajan. Särkylääkkeet eivät allergiaan tepsi.

– Kokeilisin itse ensin allergialääkkeitä. Jos antihistamiinit, nenäsuihkeet tai silmätipat eivät toimi, kyse on usein muusta kuin allergiasta. Jos astmaattisia oireita, kuten hengenahdistusta, alkaa ilmaantua, kannattaa hakeutua hoitoon.

Vuorenmaan mukaan tällä hetkellä leppä piinaa monia Suomessa.

– Etelä-Suomi näyttäisi olevan jo hyvin katettuna. Sopivien tuulten sattuessa siitepölyä alkaa kulkeutua myös pohjoiseen. Suurin osa koivuallergikoista reagoi myös lepän kanssa, koska näiden kahden lehtipuun allergeenit ovat hyvin samankaltaiset.

Näin flunssa ja allergia eroavat toisistaan:

Nuha: Flunssassa paksua, allergiassa vetistä räkää.

Aivastelu: Flunssassa ajoittaista, allergiassa painottuu ulos ja esiintyy usein.

Silmät: Flunssassa arat sekä kuumeiset, allergiassa punoittavat ja vetistävät.

Lihaskipu: Esiintyy flunssassa, allergiaan ei tällaisia oireita liity.

Kipeä kurkku: Flunssassa yleistä, allergiaan ei tällaisia oireita liity.

Kuume: Flunssassa yleistä, allergiaan ei tällaisia oireita liity.

Väsymys: Flunssassa yleistä, mutta voi esiintyä myös allergikoilla.

Lähde: Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?