Tutkimus: Juusto ei lihota tai nosta veren kolesterolia - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Juusto ei lihota tai nosta veren kolesterolia

Tutkimuksen mukaan runsas juuston syöminen ei nosta kolesterolia.

Julkaistu: 20.3.2017 13:02

Tuoreen irlantilaistutkimuksen mukaan runsas rasvaisen juuston kulutus ei nosta veren kolesterolitasoa tai lisää ylipainoa.

University College Dublinin tutkimuksessa seurattiin maitotuotteiden, kuten juuston vaikutusta 1500 18–90-vuotiaan irlantilaisen terveyteen.

Juusto sisältää tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka on usein yhdistetty huonon kolesterolin eli LDL:n määrään veressä.

Tutkimusta johtaneen Emma Feeneyn mukaan juustoa paljon syövien ruokavalio sisälsi enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin niiden, jotka söivät vain vähän juustoa tai eivät lainkaan. LDL:n määrässä ei kuitenkaan nähty mitään eroa.

Tutkimuksessa ilmeni yllättävästi, että juustoa syövillä oli keskimääräistä pienempi painoindeksi ja rasvaprosentti sekä matalampi verenpaine.

LDL ei ole terveydelle hyväksi

Jos LDL-kolesterolia on veressä paljon, se voi ahtauttaa verisuonia, mikä taas voi johtaa sydän- tai aivoinfarktiin. Tämän vuoksi omaa kolesterolia tulisikin seurata.

Dosentti ja ylilääkäri Juhani Kahri Hyksistä kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että moni kärsii tietämättään korkeasta kolesterolista.

– Korkea kolesteroli ei näy välttämättä päällepäin mitenkään. Korkeasta kolesterolista kärsivät voivat olla erittäin aktiivisia ja elämäntavoiltaan lähes esimerkillisiä. Tärkeä tekijä onkin perinnölliset geenit, Kahri kertoi.

Tulokset nykykäsityksen mukaisia

Ylelle haastattelun antaneen Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan tutkimustulokset ovat linjassa nykykäsityksen mukaan – juusto tuskin nostaa kolesterolia, mutta ei myöskään laske sitä.

Tutkimustulosten mukaan vähärasvaisia maitotuotteita syöneillä oli jopa korkeampi kolesteroli kuin juuston syöjillä. Fogelholmin mukaan tästä johtopäätösten tekeminen on vielä aikaista.

– Moni ihminen haluaisi ehkä tällä hetkellä tehdä sen tulkinnan, että vähärasvaiset maitotuotteet olisivat jollain tavalla haitallisempia kuin rasvaiset maitovalmisteet, mutta sitä tulkintaa ei pidä tehdä eikä sitä voi tehdä tuosta tutkimuksesta eikä mistään muustakaan tutkimuksesta, Fogelholm kertoo Ylelle.

Vaikka kolesteroli ei tutkimuksen mukaan juustojen suurkulutuksella noussutkaan, ei sitä kannata alkaa tarkoituksenmukaisesti lisäämään ruokavaliossa.

– Jos haluaa alentaa kolesterolia, niin en missään nimessä neuvoisi lisäämään rasvaisten juustojen käyttöä, Fogelholm kertoo Ylelle.