Lukijoiden karmivat tarinat unihalvauksesta – ”Se on kamalaa”

Julkaistu:

Unihalvaus
Unihalvaus on tila, jossa ihminen ymmärtää olevansa hereillä, mutta keho ei suostu liikkumaan.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla yleisestä unihalvauksesta. Monet lukijoistakin ovat kokeneet unihalvauksen.

Unihalvauksessa keho on kuin halvaantuneessa tilassa. Usein se kestää vain muutaman sekunnin, mutta siihen voi liikkua pelottavia hallusinaatioita ja illuusioita.

– Unihalvaus tapahtuu ihmisen havahtuessa hereille tai juuri ennen nukahtamista. Kyseinen tila voi pelästyttää pahastikin, mutta vaarallinen se ei ole, Valli kertoi Ilta-Sanomille.

Keräsimme yhteen lukijoiden pelottaviakin kokemuksia unihalvauksesta. Jotkut kertoivat oppineensa myös hallitsemaan kyseistä tilaa.

Kissa jalkojen päällä

”Tuttu ilmiö lapsuudesta asti. Musta hahmo seisoo ja tuijottaa etkä voi itse liikkua. Halvaustila on aika kamala. Kerran tunsin kuinka kissa makaa jalkojen päällä, mutta sitten muistin, ettei minulla ole enää kissaa. Sekin oli unihalvausoire.”

Ärrimurri Lappeenrannasta

Tuntematon hahmo huoneessa

”Kerran tullut unihalvaus televisiota katsellessa. Pitkä valvominen taustalla ja stressi todennäköisesti edesauttoi tätä. Omituinen kokemus kyllä.

Tv pyöri normaalisti, mutta huoneeseen käveli samalla tuntematon henkilö, jonka olemus oli vähintäänkin puistattava – kasvot vääristyneet yms. Samalla tajusin, ettem pysty liikkumaan, ja vasta kun tämä hahmo tuli ihan kasvojen eteen, "heräsin" unesta. Tämä kävi siis säpsähtäen ja hahmo vain katosi, ja pystyin taas liikkumaan. Tv pyöri koko ajan normaalisti taustalla. Oli kyllä hämmästyttävän todentuntuinen tilanne.”

Teevertti

Joku huutaa korvaan

”Näitä on tullut koettua, ja on todellakin pelottavia. Yleensä luulen, että joku muu on huoneessa ja huutaa täysillä korvaani. Aluksi yritin repiä itseni näistä nopeasti hereille, mutta se kesti, ja joka kerta kun yritin uudelleen nukahtaa, tuli sama tilanne. Sitten keksin sen, että sitä ei saa pelätä. Täytyy vain hokea, että tämä ei ole totta, vaikka kuinka pelottaisi. Niin se menee ohi.”

Pahuuden esikartano

Haistatin pitkät mörölle

”Juu tuo on epämukava tila, mutta eivät ainakaan itselläni kovin pitkäkestoisia. Viime kerrasta on aikaa, mutta silloin ja monella muullakin kerralla olen onnistunut keskeyttämään unihalvauksen. En saa hetkeen unta unihalvauksen jälkeen.

Paras oli, kun unihalvaus alkoi ja vaihtui normaaliksi uneksi, jossa haistatin pitkät sille "mörölle". En sitten tiedä, oliko tuo uni, unihalvaus vai sekä että?”

Kyllä

Joku tunkee ikkunasta sisään

”Olen kokenut elämäni aikana useita unihalvauksia. Usein näen vieraita ihmisiä makuuhuoneessa tai jonkun pyrkimässä ikkunasta sisään. Mieleen on jäänyt myös sellainen näky, että katosta painautui jalanjäljet, kun joku mukamas käppäili yläkerrassa. Pelon tunne valtaa joka kerta kehon, ja pulssi nousee sataan – se on kamalaa.”

Lollo

Kaveri ryömi nelinkontin kohti

”Olen saanut useasti unihalvauksen. Ensimmäisen kerran näin näyn, että kaverini käveli taloni käytävällä makuuhuoneen oven suussa nelinkontin pää kääntyneenä väärin päin. Hän katsoi minuun ja ryntäsi luokseni luonnottomassa asennossa. En ole koskaan pelännyt niin paljon. Ensimmäisen halvauksen jälkeen tilaa oppii käsittelemään, ja sen ottaa enemminkin huumorilla, eikä mieli luo niin synkkiä illuusioita huoneeseen.

Diablo

Unihalvaukset ovat mahtavia

”Itsellä ollut monta, ne on mahtavia, mutta jos en olisi lukenut niistä, olisin ollut aika peloissani. Kun sain ensimmäisen nauroin jonkun tunnin vielä sen jälkeenkin. Jotenkin mahtavaa, että tuollainen voi tulla.”

Leena-mari

Unihalvaukset hallintaan

”Koin ennen unihalvauksia useasti, mutta nyt en ole kokenut moneen vuoteen. Ne loppuivat sen jälkeen, kun opin hallitsemaan niitä.

Luin tietoa unihalvauksista ja opin, että ne eivät ole niin pelottavia kuin miltä tuntuvat. Päätin, että pistän silmät tiukasti kiinni ja odotan, että unihalvaus loppuu. Yleensä sitten nukahdin uudestaan, ja vähitellen unihalvaukset loppuivat kokonaan.

Unihalvauksen aikana en pystynyt liikuttamaan muuta kuin silmiäni. Näin outoja olioita ja seinät täynnä kirjoitusta. Joskus tuntui kuin rinnan päällä olisi ollut painoa. Kuulin kuinka toisessa huoneessa joku olisi huutanut tai juosta tömistänyt ympäri taloa. Kerran tuntui kuin leijuisin sängyn yläpuolella.

Uninen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt