”Vatsani rauhoittui parissa viikossa” – Onko probiooteista todella apua vatsavaivoihin? - Terveys - Ilta-Sanomat

”Vatsani rauhoittui parissa viikossa” – Onko probiooteista todella apua vatsavaivoihin?

Hyödyn pitäisi näkyä parissa viikossa, sanoo asiantuntija.

Kiusallinen ärtyvän suolen oireyhtymä on suomalaisilla yleinen vaiva.

17.3.2017 13:56

Kiusallinen ärtyvän suolen oireyhtymä on suomalaisilla yleinen vaiva, johon moni etsii helpotusta probiooteista.

Probiootit nousivat puheenaiheeksi, kun urheilulääkäri Pippa Laukka kirjoitti viime kuussa Helsingin Sanomissa löytäneensä niistä avun vatsaoireisiinsa, jotka olivat kestäneet vuosikausia.

– Vähättelin vatsavaivojani vuosia, kunnes päätin kokeilla probiootteja. Vatsani rauhoittui parissa viikossa – ja samalla hävisivät päänsäryt. Moni toimii väärin karsiessaan ruokavaliosta vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita, kun oikeampi tapa olisi rauhoittaa suoliston bakteerikanta, jolloin vatsa alkaisikin sietää näitä ruokia paremmin, Laukka kirjoitti.

Probiootit itsehoitona

Probiootit ovat apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa myytäviä lisäravinteita, joita käytetään muun muassa matkaripulin ja antibioottiripulin ehkäisyyn sekä erilaisten vatsavaivojen lievittämiseen.

Probiootteja tutkiva Turun yliopiston dosentti Samuli Rautava ei tyrmää kokeiluja vatsavaivoihin, jos niiden on todettu olevan toiminnallisia eikä jostakin sairaudesta johtuvia.

– Kun sairaudet on suljettu pois, probiootteja voi totta kai itsehoitona kokeilla.

Rautava kuitenkin korostaa, että vaikka mainokset lupaavat probioottien käytön tuovan monenlaisia hyötyjä, toistaiseksi niiden vaikutuksista on niukasti kiistatonta näyttöä.

– Aika paljon tässä on kyse hypestä. On tärkeää huomata, että olemme tutkimuksessa aivan alkuvaiheessa.

– Tällä hetkellä paras näyttö on olemassa siitä, että lapsella akuutin ripulin kesto lyhenee noin päivällä ja antibioottiripulin riski vähenee noin puoleen. Aikuisilla näyttö on aika paljon huonompaa, Rautava kertoo.

Tämänhetkisen tiedon mukaan erilaiset herkkävatsaisuuteen liittyvät ongelmat eivät todennäköisesti ole mikään yksi tauti.

– Osalla elämänlaatu kohenee probioottien avulla ja vatsaoireet paranevat, mutta ei kaikilla.

– Hankalaa vatsavaivojen suhteen on sekin, ettei ole tiedossa mikä probiootti on hyvä. Probiootteja ei voi niputtaa, koska niillä kaikilla on aivan omanlaisensa vaikutus.

Kysele suosituksia

Mikäli probioottien tehoa omiin mahavaivoihinsa haluaa kokeilla, Rautava neuvoo ostamaan apteekista tuotteen, jota farmaseutti tai lääkäri suosittelee.

– Omin päin kuluttajan on aika vaikea tehdä ratkaisua luontaistuotehyllyllä.

Rautava myös muistuttaa, että luontaistuotteiden ja ravintolisien tehosta ei edellytetä samanlaisia testattuja tuloksia kuin lääkkeiden vaikutuksista.

– Luontaistuotteiden ja ravintolisien markkinat ovat rahakkaat. Paljon on ravintolisiä, joista ei varmasti ole tuon taivaallista hyötyä kenellekään. Kuluttaja tekee tietenkin itse ratkaisunsa, mutta kannattaa olla valveutunut.

Jos probioottituote auttaa, vatsavaivojen pitäisi lievittyä nopeasti.

– Mielestäni hyödyn pitäisi näkyä parissa viikossa tai hoidon voi lopettaa, Rautava sanoo.

Faktaa probiooteista

  • Probiootti on yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä.

  • Sen tarkoituksena on parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikantojen koostumusta.

  • Probiootteja myydään ravintolisinä, mutta niitä on lisätty myös joihinkin elintarvikkeisiin, esimerkiksi jogurtteihin.

  • Iso osa probiooteista on maitohappobakteereja, mutta joukossa on muitakin bakteereja ja esimerkiksi hiivoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?