Roman Schatzin kommentti: Kiinalainen juttu - Terveys - Ilta-Sanomat

Kiinalainen juttu

Kuuntelen sermin takaa ventovieraan ihmisen koko potilaskertomuksen peräpukamista lähtien, kirjoittaa Roman Schatz käynnistään kiinalaisella parantajalla.

12.3.2017 11:27

Makaan selälläni pienessä, ohuilla puusermeillä eristetyssä valkoisessa kopissa. Hymyilevä kiinalainen lääkäri käskee minun nyt maata tunnin ja nauttia siitä, kuinka chi kehossani alkaa jälkeen virrata. Sitten hän jättää minut yksin.

Hetken päästä chi virtaa jo niin vapaasti, että kutittaa joka paikasta. Ikävä kyllä en voi raapia itseäni, koska päästäni, käsistäni ja jaloistani törröttää parisenkymmentä akupunktioneulaa.

Yritän kestää ja kuuntelen hentoa feng shui -musiikkia, joka solisee jostain pienestä kaiuttimesta. Juuri kun kutina vihdoin loppuu ja meinaan nukahtaa, kiinalaisen lääkärin vastaanotolle saapuu toinen potilas.

Lääkärin kirjoituspöytä sijaitsee suoraan hoitokoppien vieressä eikä koko paikassa ole minkäänlaista äänieristystä. Makaan liikkumattomana ja kuuntelen ventovieraan ihmisen koko potilaskertomuksen. Hän kertoo auliisti ruoansulatusvaivoistaan ja ylipainostaan, suonikohjuistaan ja peräpukamistaan, univaikeuksistaan ja alkoholinkäytöstään, avioerostaan ja masennuksestaan.

Mietin pitäisikö minun yskiä, jotta tuntematon henkilö tajuaa puhuvansa sermin takana makaavan kanssaihmisen kuullen. Olen kuitenkin kohtelias ja hiirenhiljaa, niin kuin Suomessa on tapana. Samalla tajuan äsken mahdollisesti kertoneeni lääkärille omista paheellisista elintavoistani ja noloista vaivoistani kuka ties kenen muunkin kuullen, ja vieläpä radiosta tutulla äänelläni.

Suomalaisen lääkärin vastaanotolla ei saa koskaan tietää muista potilaista yhtään mitään, jopa jalkasieni on Suomessa yksityisasia. Tällainen täydellinen tietosuojattomuus olisi 'oikean' lääkärin työssä varmasti jopa laitonta. Jos tämä sympaattinen kiinalainen parantaja olisi länsimaisen tieteen hyväksymä, hän menettäisi tästä varmaankin toimilupansa.

Hymyilevä lääkäri palaa luokseni, ottaa neulat pois, antaa minulle vielä liukukuppaushoidon ja hieroo minua lämmitetyllä puupalikalla. On pakko ääntelehtiä sen verran, että viimeistään nyt toiselle potilaalle sermin takana selviää, ettei hän ollut yksin. Tiedän hänestä nyt kaiken olennaisen paitsi sen, miltä hän näyttää. Ja hän tietää kertoneensa vahingossa Roman Schatzille peräpukamistaan. Ehkäpä sosiaalisuus on tärkeä osa kiinalaista lääketiedettä, ehkä ihminen paranee nopeammin, kun saa kuulla mistä muut kärsivät...

Koko kiinalainen hoito kestää kaksi ja puoli tuntia ja maksaa viisikymmentäviisi euroa. Ennen kuin lääkäri päästää minut lähtemään, hän sekoittaa minulle takahuoneessa vielä jotain voimakkaasti tuoksuvaa linimenttiä.

Hän ojentaa minulle pienen valkoisen muovipullon, jossa ei ole nimeä, tuoteselostetta, ainesosaluetteloa, annostusohjetta, parasta ennen -merkintää eikä mitään muutakaan tekstiä.

– Tämä hyvä kipu vastaan! Mutta varoa, voi polttaa iho ja voi tulla huimaus!

Kysyn lääkäriltä, montako hoitokertaa migreenini mahdollisesti vaatii. Vastaukseksi saan itämaisen hymyn ja lauseen, jota en ole koskaan ennen kuullut lääkärin suusta:

– Se hoidettu. Ei tarvitse tulla enää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?