Diabetesta sairastaa Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä. Diabetesliiton vastaavan diabeteshoitaja Anneli Jylhän mukaan on olemassa sairauksia, joita diabetes aiheuttaa ja sairauksia, joita esiintyy diabeetikoilla enemmän kuin muilla.
Jylhä listasi seitsemän sairautta, joiden on todettu liittyvän diabetekseen.
1. Keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta
– Keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta liittyvät diabetekseen, siksi että ne ovat sairasryhminä samanlaisia, eli autoimmuunisairauksia, Jylhä kertoo.
Keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta liittyvät ainoastaan tyypin 1 diabetekseen. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla ei ole nähty suurempaa riskiä sairastua keliakiaan tai kilpirauhasen vajaatoimintaan.
2. Nivelten jäykkyys
Diabetes voi aiheuttaa jäätynyttä olkapäätä sekä napsusormisuutta, jotka liittyvät nivelten sokeristumiseen ja siten niiden jäykistymiseen.
Jylhän mukaan diabetesta sairastavilla voi esiintyä jäykistymistä nivelissä missä päin kehoa tahansa.
3. Munuaissairaudet
Diabetes on Munuais- ja maksaliiton mukaan yleisin syy sairastua munuaissairauteen.
– Kohonnut verensokeri ja korkea verenpaine häiritsevät verisuonten toimintaa munuaisissa, jolloin ne voivat aiheuttaa munuaistentoiminnan häiriötä. Jos ongelmaan ei puututa, voi diabetes vaurioittaa munuaisia pahastikin, Jylhä kertoo.
4. Silmäsairaudet
Harmaakaihista kärsii moni ikääntynyt ihminen, mutta diabeetikoilla sairaus voi alkaa nuorempanakin.
– Silmävaivat ovat diabeetikoilla yleisiä. Silmänpohjien verisuonten tukkeutuminen voi aiheuttaa silmänpohjan verkkokalvolla ongelmia, joita kutsutaan retinopatiaksi. Tämän takia diabeetikot käyvät tasaisin väliajoin silmänpohjien tarkastuksessa, Jylhä toteaa.
Noin 80–100 prosentilla alle 30-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen sairastuneista on retinopatiaa, kun diabetes on kestänyt 20 vuotta.
5. Verisuonten tukkeutuminen
– Kakkostyypin diabetes on valtimosairaus, joka aiheuttaa tukkeumia valtimoissa. Tämä näkyy usein jaloissa verenkierron häiriintymisenä.
Tyypin 2 diabeetikoiden yleisin kuolinsyy on Jylhän mukaan sydän- ja verisuonitaudit. Diabeetikkojen riski sairastua sepelvaltimotautiin on 3–5-kertainen ja aivoverenkiertohäiriöön 2–4-kertainen muuhun väestöön verrattuna.
6. Hermostosairaudet
Diabetes voi vahingoittaa hermostoa ja aiheuttaa näin erilaisia hermostohäiriöitä, joita kutsutaan neuropatiaksi.
– Hermostohäiriöt näkyvät usein ääreishermostossa eli jaloissa ja käsissä. Diabeetikoiden jalkapohjien tuntoaistia seurataan tämän vuoksi vuosittain.
Diabeteksesta johtuvaa hermojen toimintahäiriötä eli neuropatiaa esiintyy 30–50 prosentilla diabeetikoista.
7. Uniapnea
Uniapnean on nähty Jylhän mukaan liittyvän kakkostyypin diabetekseen sekä ylipainoon.
Uniapneassa nielu on ahtautunut, kun lihakset rentoutuvat nukahtamisvaiheessa. Tämä aiheuttaa hengityskatkoksia. Hoitamaton uniapnea pahentaa sokeriaineenvaihduntaa.
Näin voit ehkäistä liitännäissairauksia
Jylhän mukaan liitännäissairauden esiintyvyyttä on pystytty alentamaan tunnistamalla diabetes ajoissa ja aloittamalla sen hoito mahdollisimman nopeasti.
– Useissa tapauksissa diabetes todetaan kuitenkin suhteellisen myöhään, jolloin lisäsairauksia on saattanut jo ilmaantua verisuonten heikettyä, Jylhä toteaa.
Paras tapa ehkäistä liitännäissairauksia on Jylhän mukaan pitää verensokeri kunnossa ja verenpaine kurissa: yläpaineen tulisi olla alle 140 ja alapaineen alle 80.
– Myös huono kolesteroli tulisi pitää alhaalla ja olla tupakoimatta, sillä ne tukkivat verisuonia. Kuten kaikkien muidenkin, diabeetikoiden tulisi liikkua ja syödä terveellisesti. Näin liitännäissairauksia pystytään hidastamaan tai jopa ehkäisemään.
Jylhä muistuttaa, että diabeetikoiden tulisi käydä vuoden välein lääkärintarkastuksessa liitännäissairauksien varalta.