Suomalaistutkija: Pelaaminen on hyväksi aivoille

Tutkija Mona Moisala on selvittänyt Mind the Gap -tutkimusprojektissa teknologian vaikutusta aivotoimintaan.

Pelaaminen voi vahvistaa muistia.

9.3.2017 18:32

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota 13–24-vuotiaiden monisuorittamiseen ja sen vaikutukseen keskittymiskykyyn sekä pelaamiseen ja sen vaikutukseen muistin toimintaan.

Tulosten mukaan monisuorittamisella on yhteys huonompaan keskittymiskykyyn. Pelaamisen taas havaittiin vaikuttavan positiivisesti muistiin sekä reaktionopeuteen.

– Pelaaminen saattaa olla joidenkin aivojen tietojenkäsittelykykyjen kannalta jopa hyödyllistä. Se on vaativaa aivotreeniä. Mitä enemmän nuoret pelasivat, sitä paremmin he suoriutuivat työmuistitehtävistä, reaktioajat olivat nopeammat ja he pystyivät helpommin vaihtamaan tarkkaavaisuutta näöstä kuuloon ja toisinpäin, Moisala kertoo Suomen aivosäätiön tiedotteessa.

Pelata voi myös liikaa

Ongelmapelaaminen taas on Moisalan mukaan asia erikseen.

– Jos pelaaminen menee ongelmapelaamisen puolelle, sillä ei ole enää suotuisia vaikutuksia, vaan kognitio romahtaa. Ongelmapelaaminen vie aikaa muilta aivojen kehitykselle tärkeiltä asioilta, kuten sosiaaliselta vuorovaikutukselta. Kohtuus on siis tässä hyvä käsite.

Monisuorittamisen osalta huomattiin, että niillä, jotka tekivät montaa asiaa yhtä aikaa käyttäessään teknologiaa, oli vaikeampi keskittyä pitkäjänteisyyttä vaativiin tehtäviin. Avoimeksi jäi kuitenkin vielä, että monisuorittavatko enemmän henkilöt, joilla on jo lähtökohtaisesti huonompi keskittymiskyky.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?