Terveys

Kuumeeton keuhkokuume on salakavala tauti, joka voi romahduttaa kunnon hetkessä

Julkaistu:

Tunnista oireet
Salakavala tauti saattaa romahduttaa nuorenkin kunnon.
Parikymppinen perusterve ja hyväkuntoinen mies ei yhtäkkiä jaksanut kävellä muutaman kilometrin työmatkaansa. Hengenahdistuksen vuoksi oli pysähdyttävä vähän väliä, ja olkapäässä tuntui outo, tikarimaisen pistävä kipu.

Mies luuli oireiden johtuvan pitkittyneestä flunssasta, mutta työpäivän jälkeen voimat olivat jo niin vähissä, että hän tuupertui lattialle.

Lääkärissä kävi ilmi, että vaikkei miehellä ollut lainkaan kuumetta, hän sairasti keuhkokuumetta. Tulehdusarvot olivat niin korkealla, että hänet vietiin sairaalaan saamaan antibioottia suonensisäisesti.

Keuhkokuume saattaa iskeä juuri kevättalvella influenssan jälkitautina, kertoo Terveystalon työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi. Tyypillisesti sen tunnusmerkkejä ovat korkea kuume ja kova yskä, mutta joskus – taudin nimestä huolimatta – kuume voi jäädä nousematta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sellainenkin ilmiö on olemassa kuin kuumeeton keuhkokuume. Jokainen lääkäri siihen ajoittain törmää, Metsäniemi sanoo.

Kuumeeton keuhkokuume on salakavala tauti, sillä se saattaa romahduttaa nuorenkin kunnon yhtäkkiä.

– Ne voivat olla tosi hurjia. Yleensä käy niin, että vaikkei kuume nousisikaan, ihmiselle tulee jokin kovempi oire, jonka perusteella hän itse tajuaa, että nyt ei kaikki ole kunnossa.

– Tulee esimerkiksi hengenahdistusta tai niin kovaa yskää, että se ei kerta kaikkiaan enää tunnu normaalilta.


Metsäniemi rauhoittelee, että kyseessä ei ole kovin yleinen tauti.

– Ihmisten ei tarvitse nyt alkaa pelätä kuumeetonta keuhkokuumetta. Tauti on sen verran harvinainen, ettei sitä myöskään ole tarpeen alkaa tutkia rutiininomaisesti jokaisen influenssan jälkeen.

Lääkärin mukaan on hyvin epätodennäköistä, että kuumeeton keuhkokuume jäisi huomaamatta ja hoitamatta.

– Voi käydä niin, että se aluksi diagnosoidaan väärin, kun ei ole kuumetta, ja sitä hoidetaan jonain lievempänä sairautena.

– Joskus kuume voi myös peittyä sen alle, että käytetään tulehduskipulääkettä johonkin muuhun vaivaan, kuten selkäkipuun tai päänsärkyyn.

Vaikka kuume jäisi nousematta, muut oireet kuitenkin paljastavat keuhkokuumeen.

Keuhkokuumeessa keuhkolohkoihin kertyy tulehdusnestettä.

– Sen kyllä olossaan huomaa, sairauden tunne ei jää puuttumaan. Jos ei ole sairauden tunnetta eikä kuumetta, silloin ei ole kuumeetonta keuhkokuumettakaan.

Jos influenssan sairastamisen jälkeen ilmaantuu omituisia oireita, Metsäniemi neuvoo kiinnittämään niihin huomiota.

– Kaikki influenssan jälkeiset epämääräiset oireet kannattaa mieluummin käydä näyttämässä lääkärille kuin jäädä ihmettelemään, mikähän minulla on.

50 000 sairastunutta vuodessa

Keuhkokuume on keuhkokudoksen tulehdustauti.

Taudin aiheuttajia ovat sekä bakteerit että virukset.

Tyypilliset oireet ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- tai vatsakipu ja uutena alkanut tai pahentunut yskä tai hengenahdistus.

Keuhkokuumetta on aina pidettävä vakavana yleisinfektiona, ja sitä epäiltäessä pitää hakeutua lääkärin hoitoon.

Vuosittain keuhkokuumeeseen sairastuu noin 50 000 suomalaista kotona ja noin 5 000 sairaalassa.

Lähde: Terveyskirjasto
Tuoreimmat