Suomalainen tutkimus vahvistaa: Hiusvärit ja hormonaalinen ehkäisy nostavat rintasyöpäriskiä

Tuoreessa suomalaisessa väitöstutkimuksessa todettiin, että hiusvärejä käyttäneiden naisten rintasyöpäriski oli 23 prosenttia suurempi kuin naisilla, jotka eivät olleet koskaan värjänneet hiuksiaan.

Hiusten värjäys ja hormonaalinen ehkäisy nostavat rintasyöpäriskiä, kertoo tuore tutkimus.

8.3.2017 15:36

FM Sanna Heikkinen arvioi tuoreessa väitöstutkimuksessaan hormonaalisten ehkäisymenetelmien ja hiusvärien käytön mahdollista vaikutusta rintasyöpäriskiin. Tutkimuksen mukaan vaihdevuodet ohittaneilla hormonikierukkaa käyttävillä naisilla rintasyöpäriski kohosi 52 prosentilla verrattuna kuparikierukan käyttäjiin.

Muun hormonaalisen ehkäisyn, kuten e-pillierien käyttö, lisäsi rintasyöpäriskiä nuoremmilla, enintään 50-vuotiailla naisilla 32 prosenttia, kun heitä verrattiin naisiin, jotka eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä.

Hiuksensa värjänneiden naisten rintasyöpäriski oli 23 prosenttia suurempi kuin naisilla, jotka eivät olleet koskaan värjänneet hiuksiaan. Tekijöiden merkitys syöpäriskiin vaatii lisää tieteellistä tutkimusta.

Analyysissä oli mukana yli 8 000 rintasyöpään sairastunutta naista ja noin 20 000 verrokkia.

Tutkijan mukaan rintasyövän tärkein riskitekijä on edelleen ikä ja elintavoista muun muassa myöhäinen synnytysikä ja alhainen lasten lukumäärä, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja runsas alkoholin käyttö.

Monet edellä mainitut tekijät ovat yleistyneet Suomessa viime vuosikymmeninä merkittävästi.

Heikkinen väittelee aiheesta Lifestyle factors and breast cancer in Finland ensi viikon perjantaina Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?