Tiedätkö mistä päänsärkysi johtuu? Särkykartta paljastaa

Julkaistu:

Päänsärky
Päänsärky on neurologian dosentti Lauri Sointeen mukaan erittäin yleinen vaiva. 80–90 prosenttia ihmisistä kokee jossain elämänvaiheessa päänsärkyä.
– Syiden kirjo päänsärylle on erittäin laaja. Kipua välittäviä anatomisia rakenteita on monia, kuten lihakset, verisuonet, aivo- ja luukalvo, kun taas itse aivokudos ei aisti kipua, Soinne kertoo.

Yleisimpiä syitä päänsärylle ovat Sointeen mukaan lihasjännityksen ja migreenin aiheuttama päänsärky. Myös esimerkiksi flunssaan tai muihin infektioihin liittyvät päänsäryt ovat yleisiä.

Erilaiset ruoat voivat laukaista päänsäryn

Elämäntavat ovat vahvasti yhteydessä päänsärkyyn, kuten myös erilaiset ruoat.

– Punaviini aiheuttaa migreenipotilaille tunnetusti usein päänsärkyä. Joillekin myös esimerkiksi kypsytettyjen juustojen sisältämä tyramiini voi provosoida päänsärkyä, Soinne toteaa.

Punaviinin lisäksi päänsärkyä aiheuttavat joillekin esimerkiksi viski ja samppanja. Muita aineita, jotka aiheuttavat yleensä päänsärkyä ovat jotkin lääkeaineet, sulfiitit, säilöntä-, makeutus- ja lisäaineet.

– Nitraatit ja nitriitit laajentavat verisuonia, mihin liittyy monilla päänsärky. Makua antavana aineena tunnettua natriumglutamaattia on pidetty päänsärkyä provosoivana aineena. Tästä onkin syntynyt niin sanottu kiinalaisen ravintolan -päänsärkyoireyhtymän käsite, joka on liitetty vahvasti makuaineisiin.

Ruoan lisäksi syömättä jättäminen ja näin verensokerin heilahtelu voi monilla laukaista päänsärkykohtauksen, samoin kuin liian vähäinen nesteytys.

Stressi yhteydessä päänsärkyyn

Soinne korostaa unen tärkeyttä aivojen terveydelle. Unen puute voi aiheuttaa monilla päänsärkyä, toisaalta myös liika nukkuminen.

– Uni on tärkeä osa aivoterveyttä. Unta häiritsevät tekijät voivat aiheuttaa päänsärkyä. Tällainen tekijä voi olla esimerkiksi uniapnea tai yöaikainen hampaiden kiristely. Valvominen taas voi aiheuttaa yliherkkyystilan, joka laukaisee päänsäryn.

Nykyaikana on olemassa monia asioita, jotka voivat Sointeen mukaan aiheuttaa päänsärkyä.

– Ajassamme on monia piirteitä, jotka provosoivat tai pahentavat päänsärkyä. Istuminen ja liikunnan väheneminen ovat seikkoja, jotka lisäävät päänsärkyä. Staattiset asennot altistavat helposti jännityspäänsärylle. Tilanteesta tulee helposti noidankehä, kun päänsärky voi osaltaan saada liikkumaan yhä vähemmän, Soinne kertoo ja jatkaa:

– Yksi suuri vaikutin on nähdäkseni stressi. Meidät täytyy tavoittaa ympäri vuorokauden. Pidämme monta kanavaa auki samanaikaisesti, käytämme jatkuvasti elektronisia laitteita ja tuijotamme näyttöruutuja. Rauhoittumisen, pimeän ja unen aikaa jää vähemmän, Soinne toteaa.

Päänsärky voi olla merkki myös sairaudesta

Päänsärky on kiusallinen vaiva, mutta valtaosin se on vaaratonta. Soinne kertoo tilanteita, joissa se voi kuitenkin kertoa jostain vakavammasta.

– Salaman lailla alkava päänsärky, jota ei ole ennen kokenut, voi olla vaarallista, ja vaaran merkkinä voivat olla päänsärkyyn liittyvät hermostolliset oireet, kuten tuntohäiriöt, kouristukset, tajunnan tai näön häiriöt tai halvaukset. Taustalla saattaa olla aivoverenvuoto, laskimo- tai valtimotukos tai muu aivotapahtuma, jonka mahdollisuus tulee viiveettä selvittää, samoin jos päänsärky tuntuu jatkuvasti pahenevan. Jos päänsärkyyn liittyy kuume ja niskajäykkyys, arvio vastaanotolla voi olla myös aiheellinen.

Päänsärkyä voi tavanomaisissa muodoissaan hoitaa itse särkylääkkeillä. Sointeen mukaan parasetamoli on turvallinen ensivaihtoehto.

– Tulehduskipulääkkeet ovat hyviä, jos päänsärky on satunnaista. Jos se on jatkuvaa, tulisi sen syytä alkaa tarkemmin selvittää. Taustalla voi olla esimerkiksi huono työergonomia, stressaava elämäntapa, unihygieeninen tai muu terveysongelma.

Liikaa ja pitkään särkylääkkeitä ei kannata ottaa, sillä ne voivat aiheuttaa itsessään särkylääkepäänsärkyä. Kyseessä on vieroitusoireita vastaava tila, jossa lääkettä otetaan, mutta vaikutuksen hävittyä päänsärky palaa.Katso alla olevasta taulukosta, mistä särkysi voi johtua.Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt