Äiti laittoi perheensä sokeripannaan – muutokset hämmästyttivät - Terveys - Ilta-Sanomat

Äiti laittoi perheensä sokeripannaan – muutokset hämmästyttivät

Ruotsalainen Anna Larsson halusi vähentää perheessään sokerinkulutusta saadakseen tyttärensä sokeririippuvuuden kuriin. Hän ei kuitenkaan odottanut, että tyttären käyttäytyminenkin muuttuisi.

Lapsen käyttäytyminen muuttui, kun sokeria vähennettiin.

6.3.2017 12:29

38-vuotias Larsson kertoo Facebook-päivityksessään, kuinka hän ei ollut edes tajunnut kuinka kova sokeririippuvuus hänen tyttärellään oli.

Tytär kiukutteli, kun hänelle ei annettukaan karkkia. Tämä sai Larssonin tekemään päätöksen: sokerisista ruoista luovuttaisiin.

Vaikka ensimmäiset päivät olivatkin hankalia, tytär lopetti kuitenkin kyselemisen sokeristen jogurttien ja leivosten perään. Tilalle tulivat terveelliset herkut, kuten paloiteltu kurkku ja paprika.

Yllättävää Larssonin mukaan oli, että tyttären koko käyttäytyminen muuttui. Larsson kirjoittaa, että pienistäkin asioista kiukutellut tyttö rauhoittui ja nukahti helpommin iltaisin.

– Hän rauhoittui nopeammin ja nukahti nopeasti iltaisin – eikä hän halunnut katsoa koko ajan televisiota, vaan hän halusi tehdä asioita, Larsson kertoo BBC:lle antamassaan haastattelussa.

Larssonin julkaisuun on reagoitu tähän mennessä yli 2500 kertaa. Vastaanotto on yllättänyt Larssonin.

– Uskon, että julkaisu otettiin näin hyvin vastaan, koska olen vain normaali ihminen, enkä lääkäri tai ravitsemusterapeutti, Larsson kertoo BBC:lle.

Sokeri voi koukuttaa

Sokerin on nähty olevan yhteydessä ylipainoon, mutta myös mieleen. Ilta-Sanomat kertoi aiemmin psykologi Johanna Stenbergin kahdeksasta ohjeesta mielialan kohottamiseen, joista yksi oli ruokavalion muuttaminen.

Sokeri aiheuttaa mielihyvää nopealla piikillä, mutta nousua seuraa yhtä nopea lasku, joka tekee olosta väsyneen. Sokerin käyttöä tulisikin seurata.

Sokerinhimosta ei välttämättä pääse eroon kovin helposti. Syyt liittyvät juuri mielihyvän tunteeseen.

– Siinä on monta tekijää. Fysiologinen selitys on, että verensokerin nouseminen tuottaa meille mielihyvää, koska se aiheuttaa hyvin vahvaa dopamiinin eritystä. Tähän mielihyvän kokemukseen ihminen oppii ja tottuu. Psykologisesti taas vahvistamme mielihyvän kokemusta käyttämällä makeaa silloin, kun mieli on hiukan maassa, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoi Ilta-Sanomille.

Eviran ravitsemussuositusten mukaan lapset saavat kahden vuoden iästä lähtien sokerista energiaa suositusta enemmän, noin 12–14 energiaprosenttia, ja aikuistenkin sokerin saanti on suosituksen ylärajoilla. Suositusten mukaan sokeria tulisi saada alle 10 prosenttia energiasta. Sokerisia tuotteita tulisi syödä vain satunnaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?