Nainen joi ihmeitä lupaavaa sitruunavettä kahden viikon ajan – tässä tulokset - Terveys - Ilta-Sanomat

Nainen joi ihmeitä lupaavaa sitruunavettä kahden viikon ajan – tässä tulokset

Sitruunaveden on sanottu tekevän terveydelle ihmeitä, mutta onko väitteissä perää?

Sitruunavedellä on sanottu olevan monia terveysvaikutuksia.

3.3.2017 12:23

Erilaisia terveysvillityksiä on viime vuosien aikana ollut monia. Yksi suosituista kuureista on ollut sitruunaveden juominen, jota on suosinut esimerkiksi näyttelijä Gwyneth Paltrow.

Sitruunaveden sanotaan auttavan ruoansulatusta, puhdistavan maksaa, nopeuttavan aineenvaihduntaa, auttavan masennukseen ja ahdistukseen, auttavan närästykseen, vähentävän tulehduksia ja jopa ehkäisevän syöpää.

Toimittaja Dina Gachman kokeili kahta lasillista sitruunavettä päivittäin kahden viikon ajan, ja raportoi vaikutuksista Prevention.comille.

Iho-ongelmat katoavat?

Sitruunat sisältävät paljon antioksidantteja, jotka auttavat korjaamaan soluvaurioita ja torjuvat vapaita radikaaleja, jotka liittyvät ihon ikääntymiseen.

– En odottanut ihmeitä, enkä sellaisia huomannutkaan. Kuitenkin toisella viikolla aloin huomata ihoni kunnossa pientä parantumista. Muutamat ongelmakohdat paranivat, ja katsoessani peiliin, ihoni näytti heleämmältä, Gachman kirjoittaa.

Rauhoittaa vatsaa?

Terveystietoiset ystäväni ovat aina väittäneet, että sitruunavesi – varsinkin lämmin tai kuuma – voi auttaa ruoansulatuksessa ja vähentää turvotusta. Ammattilaisten mukaan sitruunan sisältämät hapot voivat täydentää mahahappoja, mikä helpottaa ruoansulatuksessa.

– Olen myös oppinut, että sitruunavesi sisältää myös kaliumia, joka auttaa pitämään natriumtason kurissa, mikä taas voi suojata nesteen keräytymistä vastaan. Aluksi en ollut varma, auttaako sitruunavesi millään tavalla, mutta muutaman päivän kuluttua huomasin, että minua ei turvottanut niin paljon.

Auttaa flunssaan?

Sitrushedelmät sisältävät paljon C-vitamiinia, jonka on nähty auttavan flunssan hoidossa ja vähentävän tulehduksia koko kehossa. Sitruunavettä tulisi juoda kuitenkin paljon ja pitkän aikaa, että vaikutukset alkaisivat tehota. Kaksi viikkoa kestävän kokeen tuloksia onkin vaikea arvioida.

Ainakaan Gachman ei tullut kipeäksi kahden testiviikon aikana.

Auttaa pudottamaan painoa?

Journal of Clinical Miochemistry and Nutrion -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan sitruunankuoressa olevat polyfenolit estivät hiiriä kerryttämästä lisärasvaa 12 viikon aikana.

– Kahden viikon aikana painoni putosi puoli kiloa, mikä voi johtua sitruunavedestä tai sitten ei. Omassa tapauksessani uskon, että sitruunavesi auttoi eniten motivaatiooni. Aloittaessani päiväni jollain terveellisellä, kuten sitruunavedellä, tunsin olevani valmiimpi treenaamiseen, terveellisen ruoan syömiseen sekä jättämään kaloripitoiset juomat, kuten appelsiinimehun ja limonadit.

Parantaa mielialaa?

Sitruunaveden on sanottu parantavan myös mielialaa.

– Jos sitruunavesi todella auttaisi voittamaan masennuksen, sitä pullotettaisiin ja myytäisiin 200-kertaisella hinnalla, Gachman kirjoittaa.

– Oli syynä sitten painostani pudonnut puoli kiloa tai sitoutuminen kahden viikon terveyssuunnitelmaan, tunsin itseni henkisesti jotenkin kevyemmäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?