Terveys

Esimerkkikuvat: Näin tunnistat melanooman – ”Muutokset voivat olla salakavalia”

Julkaistu:

Syöpä
Näyttelijä ja kirjailija Antti Holma kertoi eilen, että häneltä poistettu syylä olikin syöpä. Ihomuutosten tunnistaminen voi olla vaikeaa.
Salakavalaa melanoomaa, joka on ihosyövistä vaarallisin, on joskus vaikea tunnistaa.

Näyttelijä ja kirjailija Antti Holma, 34, kertoi eilen somessa, että häneltä poistettiin syylä, joka olikin ihan muuta kuin ensiksi luultiin.

– Viime kuussa poistettu syylä olikin syöpä, tänään raavittiin varmuuden vuoksi vähän lisää lihaa jätkästä, jotta varmistettaisiin että kaikki on saatu pois, Holma kertoi Instagramissa.

Holma käytti tekstissään nimimerkkiä Mela-Ana, jolla hän viitannee melanoomaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uutena tulevat muutokset voivat olla salakavalia”

Syöpäjärjestöjen tiedottaja Maarit Rautio muistuttaa, ettei melanooman havaitseminen aina ole helppoa.

– Vain kolmasosa melanoomista tulee olemassa oleviin luomiin, ja muut ovat uusia muutoksia. Pieniä uusia muutoksia ei välttämättä ole kovin helppo havaita.

Rautio sanoo, että melanooman tunnistamiseksi on turvallisinta näyttää lääkärille kaikkia outoja ihomuutoksia.

– Iholle uutena tulevat muutokset voivat olla salakavalia, koska ne saattavat olla hyvin monennäköisiä. Jos huomaa jonkun oudon muutoksen, sitä kannattaa ilman muuta käydä näyttämässä.

– Jos melanooma havaitaan varhaisessa vaiheessa, se saadaan usein silloin kokonaan poistettua eikä se ehdi lähettää etäpesäkkeitä.

Nuorten yleisimpiä syöpiä

Useimmat melanoomat tulevat iäkkäille, mutta kyseessä ei ole vain ikääntyneiden sairaus.

– Melanooma on nuorten yleisimpiä syöpiä. Erityisesti sitä on nuorilla naisilla – ehkä siksi, että he ottavat enemmän aurinkoa.

Melanoomassa perinnöllinen alttius on voimakasta.

– Riski on suurempi, jos on kalpea ja helposti palava iho. Kaikkein nuorimmat sairastuneet kuuluvat pitkälti tähän riskiryhmään.

– Suuria riskitekijöitä ovat myös etelänmatkat, joissa aurinkoa saadaan nopeasti paljon. Ihon ei tarvitse palaa vaan pelkkä iso annos aurinkoa on jo riskitekijä, Rautio kertoo.

Näin tunnistat

Luomeen tulevan melanooman tunnistamisessa auttaa VARO-muistisääntö:

V = Väri

Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä.

A = Ala

Jos luomen halkaisija on yli 6 mm, pitää tähän luomeen kiinnittää erityistä huomiota. Hyvänlaatuiset luomet ovat yleensä alle 6 mm halkaisijaltaan.

R = Reuna

Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tarkkarajaisia.

O = Osat

Pahanlaatuisuuteen viittaa luomen osien epäsymmetrisyys. Jos ajatuksissaan jakaa luomen poikittain tai pitkittäin kahteen osaan, eivät nämä osat ole toistensa peilikuvia. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä.

Hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle myös silloin, jos jokin luomesi alkaa punoittaa, kutista, tuntua erilaiselta tai alkaa vuotaa verta tai rupeutuu.

Esimerkiksi tältä voi näyttää pahanlaatuinen luomi eli melanooma:


Lue myös:

Nuorten suomalaisnaisten syöpätilastossa hyppäys – ”Uudenmaan ja Etelä-Suomen ilmiö”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt