Hepatiitti on ikävä tuliainen – milloin kannattaa ottaa rokotus? - Terveys - Ilta-Sanomat

Hepatiitti on ikävä tuliainen – milloin kannattaa ottaa rokotus?

Hepatiitilla tarkoitetaan maksatulehdusta, jonka voivat aiheuttaa yleisimmissä tapauksissa hepatiittivirukset tai alkoholi.

A- ja B-hepatiittia vastaan voi suojautua rokotteella.­

27.2.2017 13:35

Maksan tehtävänä on poistaa kuona-aineita ja myrkkyjä kehosta. Hepatiitti vaikeuttaa maksan toimintaa, jolloin kehoon alkaa kerääntyä bilirubiinia, jota syntyy punasolujen hajotessa.

– Tämä aiheuttaa hepatiiteille ominaisen oireen, eli ihon ja silmien kellastumisen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelman yksikön ylilääkäri Tuija Leino.

Muita hepatiitin oireita voivat olla esimerkiksi ruokahaluttomuus, pahoinvointi, kuume sekä virtsan värin muuttuminen tummaksi.

Ulkomailta saatu hepatiitti on yleisimmin A

Monet suuntaavat lomillaan esimerkiksi Thaimaan lämpöön. Matkustellessa kannattaa kuitenkin muistaa, että paikallinen hygienia ei ole välttämättä samaa tasoa kuin Suomessa. Huonossa tapauksessa matkatuliaisena voi olla hepatiitti.

Yleisimpiä hepatiitin muotoja ovat ulosteen mukana leviävä hepatiitti A sekä veriteitse leviävä hepatiitti B. Muita mahdollisia hepatiitteja ovat C-, D- ja E-hepatiitti.

– Yleisin hepatiitti, joka ulkomailta tarttuu, on A-hepatiitti. Se leviää usein ruoan välityksellä, ja se voi tulla hienommastakin ravintolasta, Leino kertoo.

Leinon mukaan A-hepatiittia esiintyy usein maissa, jossa hygienia ei ole kunnossa. Kädet kannattaakin muistaa pitää puhtaina ja katsoa mitä syö.

– Jos pitää esimerkiksi paljon nilviäisistä, kannattaa huomioida, että ne voivat sisältää A-hepatiittia, joka on peräisin rantavedestä. A-hepatiitti on myös erittäin herkästi tarttuvaa. Pienikin määrä riittää, ja sen voi saada esimerkiksi ovenkahvoista.

B-hepatiitti tarttuu veren ja seksin välityksellä. Leinon mukaan B-hepatiittia pidettiin aikoinaan vakavimpana veriteitse tarttuvana sairautena.

– Perusmatkailija saa B-hepatiitin todennäköisimmin, jos hän joutuu turvautumaan esimerkiksi paikalliseen terveydenhuoltoon. B-hepatiitti pysyy kauan erilaisilla pinnoilla ja on varsinkin Kauko­idässä yleinen sairaus, Leino toteaa.

Rokotteilla hepatiittia vastaan

Hepatiitilta voi suojautua rokotuksella. Suomessa, Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa hepatiitinpelko on Leinon mukaan turhaa, mutta esimerkiksi Afrikkaan, Kaukoitään, Etelä-Amerikkaan tai varsinkin Intiaan suuntaavien kannattaa käydä rokote hakemassa.

– Maissa, joissa hygieniaolot ovat Suomea huonommat, varsinkin A-hepatiitti on yleistä. Jos itseä epäilyttää, kannattaa tutustua maan riskitekijöihin tai käydä suoraan ottamassa rokote, Leino sanoo.

Rokotesarjan otettuaan suoja A- tai B-hepatiittia vastaan on elinikäinen.

– Monet hakevat matkaansa varten A-hepatiittirokotuksen, mutta päätyvät lopulta valitsemaan yhdistelmärokotteen, josta saa suojan myös B-hepatiittia vastaan, sillä yhdistelmänä rokotteet tulevat edullisemmaksi, Leino kertoo.

Hepatiitista paranee usein täysin

Leinon mukaan suurin osa hepatiiteista parantuu täysin, mutta pienellä osalla B-hepatiitti voi johtaa maksasyöpään tai -kirroosiin. Tämä on kuitenkin harvinaista. A- tai B-hepatiittia ei voi enää saada, jos sen on jo kerran sairastanut.

– A-hepatiitti parantuu itsestään. Aikuisilla B-hepatiitti jää harvoin pitkäaikaiseksi. Jos sen saa aikuisena, riski jäädä kantajaksi on noin viiden prosentin luokkaa, Leino tarkentaa.

Molemmat hepatiiteista ovat Suomessa Leinon mukaan harvinaisia. Hepatiitti leviää useimmiten matkailun, pakastemarjojen tai huumeidenkäytön välityksellä.

– Edellisvuonna B-hepatiittitapauksia oli 11 ja A-hepatiittitapauksia 6. Kroonista B-hepatiittia löydetään usein maahanmuuttajilta, jotka ovat siihen sairastuneet kotimaassaan. Kroonisia B-hepatiittitartuntoja on viime vuosina löytynyt noin 300.

Milloin rokotukseen?

A-hepatiittirokote: Vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa ja 6–12 kuukauden päästä ensimmäisestä rokotteesta.

B-hepatiittirokote: Vähintään neljä viikkoa ennen matkaa, juuri ennen matkaa ja kuuden kuukauden päästä ensimmäisestä rokotteesta.

Yhdistelmärokote: Annetaan kolmessa osassa samaan tapaan kuin B-hepatiittirokote.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?