Terveys

Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

Julkaistu:

Kakkostyypin diabetes voi syntyä niin vaivihkaa, ettei sairastunut edes huomaa oireitaan, vaan ehtii mukautua niihin.
Kakkostyypin diabetes on yleisnimitys ryhmälle sairauksia, joiden yhteinen nimittäjä on verensokerin kohoaminen. Se voi olla vaikea havaita, sillä verensokeri nousee yleensä kuukausien tai vuosien kuluessa, eivätkä sen oireet ole selkeitä.

– Ihminen ehtii tottua oireisiin ja saattaa keksiä niille muita selityksiä, kuvailee Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Usein kakkostyypin diabetes paljastuukin muun lääkärikäynnin tai terveystarkastuksen yhteydessä.

– Nykyisin kakkostyypin diabetesta seulotaan. Takavuosina, kun seulontaa ei ollut, tuli hoitoon paljon ihmisiä, joille ensimmäiset oireet tulivat kakkostyypin diabeteksen aiheuttamista lisäsairauksista. Ensimmäinen oire saattoi olla sydäninfarkti tai parantumaton jalan haava, joka johti amputaatioon, Ilanne-Parikka kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jutun pääkuvana olevalla videolla Diabetesliiton toiminnanjohtaja vastaa yleisimpiin diabetesta koskeviin väitteisiin: pitävätkö ne paikkansa vai eivät?

Yleensä kakkostyypin diabetes havaitaan keski-iässä, noin 50–60-vuotiaana, mutta sitä sairastavia on myös paljon nuorempia ja vanhempia. Tällä hetkellä Suomessa on yli 300 000 todettua tapausta, toteamattomia voi olla jopa 150 000.

 

Huonosti hoidettuna kakkostyypin diabetes lyhentää elinikää 10–20 vuotta.

Hoitamattomana sairaus johtaa erilaisiin lisäsairauksiin. Niistä tärkeimmät ovat sydänveritulppa ja sydämen vajaatoiminta, aivoverenkiertohäiriöt ja -halvaus, krooniset jalkahaavat, munuaistauti ja munuaisten vajaatoiminta, näön heikentyminen tai jopa näön menetys.

– Huonosti hoidettuna kakkostyypin diabetes lyhentää elinikää 10–20 vuotta, Ilanne-Parikka toteaa.

Kakkostyypin diabeteksen kehittymisessä elintavat ovat tärkeässä roolissa. Elinympäristön muuttumisen lisäksi kaupungistuminen, ruoan ja herkkujen jatkuva tarjonta sekä annoskokojen että ruoan energiatiheyden kasvaminen näkyvät elintavoissa.

– Liikkumaton elämäntapa lisää riskiä. Diabeteksen kannalta on tärkeää vähentää istumista ja lisätä arkeen fyysistä rasitusta, Ilanne-Parikka kertoo.

Istumatyöläisille Ilanne-Parikka suosittelee puolen tunnin sääntöä:

– Puolen tunnin istumisen jälkeen olisi hyvä nostaa itsensä ylös, liikkua kolmen minuutin ajan ja venytellä ja verrytellä.


Diabetesta edesauttavat myös elintavat, jotka johtavat painonnousuun ja erityisesti vyötärön ympärysmitan nousuun.

– Kaikilla meillä paino pyrkii keski-iässä nousemaan. Siihen pitäisi pystyä vaikuttamaan, Ilanne-Parikka kannustaa.

Diabetesriskiä lisäävät myös pitkään jatkuneet unenpuute ja stressi.

– Elämä olisi hyvä saada tasapainoon, jossa työ, lepo, uni, harrastukset ja sosiaaliset suhteet ovat tasaisesti edustettuina.

Osaa kakkostyypin diabeteksesta voi hoitaa tehokkaasti elintavoilla eli liikunnalla ja ruokavaliolla. Osalla kakkostyypin diabeteksen saaneista haiman toiminta on niin heikkoa, että lääke- ja insuliinihoitoa tarvitaan jo varhaisessa vaiheessa elintapahoidon lisäksi.

– Ruoassa sekä määrällä että laadulla on merkitystä. Määrässä sen suhteen, että ei pidä syödä enemmän kuin kuluttaa. Laadussa pitää suosia yleistä terveellistä ja monipuolista ruokaa. Runsassokeriset ja -rasvaiset ruoat sekä mättöruoat edistävät diabeteksen kehittymistä.

– Ruokavalioksi sopii hyvin Pohjolan ruokavalio, Ilanne-Parikka suosittelee.


Nämä oireet voivat kieliä diabeteksesta:

Väsymys

Kakkostyypin diabeteksen aiheuttama väsymys on sellaista, johon ei nukkuminen auta. Aamullakaan ei ole virkeä olo. Tavallinen väsymys lähtee lepäämällä. Väsymys ja vetämätön olo voivat viitata myös masennukseen tai kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Vetämättömyys

Vetämättömyyden tunne on paitsi fyysistä, myös henkistä.

Masennus

Kun elämästä katoavat värit, syy saattaa olla myös korkeassa verensokerissa.

Ärtyisyys

Kun on väsynyt ja vetämätön, reagoi helposti ärtyneesti tavallisiin arjen pieniin haasteisiin.

Mielialan vaihtelut

Heittelevä verensokeri voi aiheuttaa suuriakin mielialan vaihteluita. Sekä liian matala että liian korkea verensokeri voivat muuttaa mielialan lisäksi myös käytöstä jopa niin, että diabeetikko voi läheisten mielestä vaikuttaa täysin eri ihmiseltä kuin normaalisti.

Uniapnea

Unenaikaiset hengityskatkokset eli uniapnea on tavallinen diabeteksen yhteydessä oleva tila. Hengityskatkoksista ei välttämättä ole itse tietoinen, usein vieressä nukkuva puoliso huomaa oireet ensin.

Erektiohäiriöt

Erektiohäiriön taustalla voi olla kohollaan oleva verensokeri, joka häiritsee hermojen toimintaa. Kakkostyypin diabetekseen liittyvä metabolinen oireyhtymä aiheuttaa myös hormonaalisia muutoksia.

Jalkasäryt

Jaloissa tuntuu hermosärkyjä, kramppeja ja suonenvetoa myös levossa. Jalkaterät ja päkiät voivat puutua ja jaloissa voi tuntua viiltelyltä tai siltä, että muurahaiset ”kuhisevat” ihon alla. Korkea verensokeri heikentää hermojen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa ja huuhtoo elimistöstä pois suoloja, kaliumia ja magnesiumia.

Nuupahdus aterian jälkeen

Verensokeri nousee usein aterioiden jälkeen liian korkealle ja korkea sokeri vaikuttaa aivoihin väsyttävästi. Sokeri ei pääse kunnolla lihaksiin ja lihaksetkin väsyvät.

Näkömuutokset

Yleensä iän myötä kaukonäkö heikkenee, mutta korkea sokeri toimii yleensä päinvastoin. Se turvottaa linssiä ja likinäkö voi myös parantua, mutta esimerkiksi television tekstityksiä ei näe lukea. Näkö heikkenee hitaasti, näöntarkkuus voi vaihdella verensokerin vaihtelun myötä.


Tulehdusherkkyys

Toistuvat virtsatulehdukset, ihotulehdukset, ientulehdukset sekä herkkyys hengitystietulehduksiin kertovat siitä, että korkea sokeri haittaa puolustavien valkosolujen toimintaa veressä.

Hiiva

Toistuvat hiivatulehdukset suussa, limakalvoilla ja taipeissa voivat kuulua korkean verensokerin aiheuttamiin oireisiin.

Haavat

Haavat paranevat huonosti. Jalkahaavat liitetään usein kakkostyypin diabetekseen. Ne johtavat joskus jopa amputaatioon.

Lisääntynyt virtsaamistarve

Kun verensokeri nousee, ylimääräinen sokeri menee virtsaan. Se vetää mukanaan nestettä elimistöstä eli virtsa muuttuu makeaksi ja sen määrä lisääntyy. Täytyy esimerkiksi nousta yöllä pissalle.

Laihtuminen

Klassiset diabetesoireet eli lisääntynyt virtsaamistarve ja jano johtavat laihtumiseen. Kun virtsaamistarve lisääntyy, elimistö kuivuu.

Oireettomuus

Kakkostyypin diabetes voi muhia oireettomana jopa vuosia. Siitä on silti haittaa, sillä korkea sokeri ja mahdollisesti hoitamaton verenpaine ja kolesteroli vaurioittavat elimistöä salakavalasti.

Hidas kehittyminen

Oireet kehittyvät niin hitaasti, että sairastava ehtii tottua niihin, keksii niille muita syitä ja ajattelee, että ”minä nyt olen tällainen”.

Lihominen

Vyötärömitta kasvaa vaivihkaa. Naisilla vyötärönympäryksen riskiraja on 90 senttimetriä, miehillä 100 senttimetriä.

Jano

Kakkostyypin diabeteksessa virtsaneritys lisääntyy. Kun elimistö kuivuu, on pakko juoda. Juominen helpottaa vain tilapäisesti.

Lisäsairaudet

Toisinaan kakkostyypin diabetes paljastuu vasta sen aiheuttamien lisäsairauksien, kuten sydänveritulpan, aivoverenkiertohäiriön tai munuaistaudin myötä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Harvinaisen härski näky taivaalla – Yhdysvaltain laivasto närkästyi lentäjän tempusta

  2. 2

   40-vuotias äiti ja teini-ikäiset tyttäret sekoittivat netin – yhteisselfiet saavat katsojan hämmennyksen valtaan

  3. 3

   Grease-tähden poikaystävä katosi kuin tuhka tuuleen vuonna 2005 – yksityisetsivät tutkivat kuolemaa turhaan 12 vuotta: Mysteeri ratkesi

  4. 4

   Tellervo Koivisto puhuu avoimesti avioliittonsa vastoinkäymisistä – ”Sitä ei alkuaikoina kiinnitä sellaiseen huomiota..”

  5. 5

   Ipaneman rannalle ajautui ympäristöongelman aiheuttanut löyhkäävä jättiraato

  6. 6

   Vuosaaren perhesurma: Poliisi saapui veriseen asuntoon ja käskytti ovelta – vastauksena kuului vain lapsen itku

  7. 7

   Hyvinkäällä vakava liikenneonnettomuus – kaksi nuorehkoa miestä loukkaantui

  8. 8

   Länsimetro-hankkeen sitkein kriitikko kertoo, miksei aio astua metroon jalallakaan

  9. 9

   Ursa: Maastoon on voinut pudota kymmeniä kiloja meteorin kappaleita

  10. 10

   7 yleistä pikkuhousu­virhettä, joihin moni sortuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Meteori valaisee Kaamasen yön päiväksi hurjalla videolla: ”Mökki tärisi kuin maanjäristyksessä”

  2. 2

   Suomen ensimmäinen kaduksi alennettava moottoritie on nyt tiedossa – kyseessä erittäin vilkas väylä

  3. 3

   Vuosaaren perhesurma: Poliisi saapui veriseen asuntoon ja käskytti ovelta – vastauksena kuului vain lapsen itku

  4. 4

   Huutokauppakeisarin apumies-Markku iski silmää varatulle Annelle – seurauksena kaksi avioeroa ja yhdet häät

  5. 5

   42 vuotta sitten kadonnut nainen löytyi elossa Yhdys­valloissa – yksi mysteeri voi jäädä lopullisesti selvittämättä

  6. 6

   Satun ja Oskarin Napakymppi-matka sai odottamattoman loppuratkaisun – ”En uskalla nyt kommentoida yhtään mitään”

  7. 7

   Grease-tähden poikaystävä katosi kuin tuhka tuuleen vuonna 2005 – yksityisetsivät tutkivat kuolemaa turhaan 12 vuotta: Mysteeri ratkesi

  8. 8

   Donald Trumpin poika hehkutti tulostaan maastavedossa – Suomen ennätysmiehen tyly arvio: ”Naisetkin vetävät enemmän”

  9. 9

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  10. 10

   Tellervo Koivisto puhuu avoimesti avioliittonsa vastoinkäymisistä – ”Sitä ei alkuaikoina kiinnitä sellaiseen huomiota..”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miten käy, jos osallistuu tuhansiin arvontoihin netissä? Äitiyslomalla ollut Maiju, 32, kokeili lähes vuoden ajan – tulos ällistyttää!

  2. 2

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. 6

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  7. 7

   Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

  8. 8

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  9. 9

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  10. 10

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Harvinaisen härski näky taivaalla – Yhdysvaltain laivasto närkästyi lentäjän tempusta

  2. 2

   40-vuotias äiti ja teini-ikäiset tyttäret sekoittivat netin – yhteisselfiet saavat katsojan hämmennyksen valtaan

  3. 3

   Grease-tähden poikaystävä katosi kuin tuhka tuuleen vuonna 2005 – yksityisetsivät tutkivat kuolemaa turhaan 12 vuotta: Mysteeri ratkesi

  4. 4

   Tellervo Koivisto puhuu avoimesti avioliittonsa vastoinkäymisistä – ”Sitä ei alkuaikoina kiinnitä sellaiseen huomiota..”

  5. 5

   Ipaneman rannalle ajautui ympäristöongelman aiheuttanut löyhkäävä jättiraato

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Meteori valaisee Kaamasen yön päiväksi hurjalla videolla: ”Mökki tärisi kuin maanjäristyksessä”

  2. 2

   Suomen ensimmäinen kaduksi alennettava moottoritie on nyt tiedossa – kyseessä erittäin vilkas väylä

  3. 3

   Vuosaaren perhesurma: Poliisi saapui veriseen asuntoon ja käskytti ovelta – vastauksena kuului vain lapsen itku

  4. 4

   Huutokauppakeisarin apumies-Markku iski silmää varatulle Annelle – seurauksena kaksi avioeroa ja yhdet häät

  5. 5

   42 vuotta sitten kadonnut nainen löytyi elossa Yhdys­valloissa – yksi mysteeri voi jäädä lopullisesti selvittämättä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten käy, jos osallistuu tuhansiin arvontoihin netissä? Äitiyslomalla ollut Maiju, 32, kokeili lähes vuoden ajan – tulos ällistyttää!

  2. 2

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. Näytä lisää