Terveys

Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

Julkaistu:

Kakkostyypin diabetes voi syntyä niin vaivihkaa, ettei sairastunut edes huomaa oireitaan, vaan ehtii mukautua niihin.
Kakkostyypin diabetes on yleisnimitys ryhmälle sairauksia, joiden yhteinen nimittäjä on verensokerin kohoaminen. Se voi olla vaikea havaita, sillä verensokeri nousee yleensä kuukausien tai vuosien kuluessa, eivätkä sen oireet ole selkeitä.

– Ihminen ehtii tottua oireisiin ja saattaa keksiä niille muita selityksiä, kuvailee Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Usein kakkostyypin diabetes paljastuukin muun lääkärikäynnin tai terveystarkastuksen yhteydessä.

– Nykyisin kakkostyypin diabetesta seulotaan. Takavuosina, kun seulontaa ei ollut, tuli hoitoon paljon ihmisiä, joille ensimmäiset oireet tulivat kakkostyypin diabeteksen aiheuttamista lisäsairauksista. Ensimmäinen oire saattoi olla sydäninfarkti tai parantumaton jalan haava, joka johti amputaatioon, Ilanne-Parikka kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jutun pääkuvana olevalla videolla Diabetesliiton toiminnanjohtaja vastaa yleisimpiin diabetesta koskeviin väitteisiin: pitävätkö ne paikkansa vai eivät?

Yleensä kakkostyypin diabetes havaitaan keski-iässä, noin 50–60-vuotiaana, mutta sitä sairastavia on myös paljon nuorempia ja vanhempia. Tällä hetkellä Suomessa on yli 300 000 todettua tapausta, toteamattomia voi olla jopa 150 000.

 

Huonosti hoidettuna kakkostyypin diabetes lyhentää elinikää 10–20 vuotta.

Hoitamattomana sairaus johtaa erilaisiin lisäsairauksiin. Niistä tärkeimmät ovat sydänveritulppa ja sydämen vajaatoiminta, aivoverenkiertohäiriöt ja -halvaus, krooniset jalkahaavat, munuaistauti ja munuaisten vajaatoiminta, näön heikentyminen tai jopa näön menetys.

– Huonosti hoidettuna kakkostyypin diabetes lyhentää elinikää 10–20 vuotta, Ilanne-Parikka toteaa.

Kakkostyypin diabeteksen kehittymisessä elintavat ovat tärkeässä roolissa. Elinympäristön muuttumisen lisäksi kaupungistuminen, ruoan ja herkkujen jatkuva tarjonta sekä annoskokojen että ruoan energiatiheyden kasvaminen näkyvät elintavoissa.

– Liikkumaton elämäntapa lisää riskiä. Diabeteksen kannalta on tärkeää vähentää istumista ja lisätä arkeen fyysistä rasitusta, Ilanne-Parikka kertoo.

Istumatyöläisille Ilanne-Parikka suosittelee puolen tunnin sääntöä:

– Puolen tunnin istumisen jälkeen olisi hyvä nostaa itsensä ylös, liikkua kolmen minuutin ajan ja venytellä ja verrytellä.


Diabetesta edesauttavat myös elintavat, jotka johtavat painonnousuun ja erityisesti vyötärön ympärysmitan nousuun.

– Kaikilla meillä paino pyrkii keski-iässä nousemaan. Siihen pitäisi pystyä vaikuttamaan, Ilanne-Parikka kannustaa.

Diabetesriskiä lisäävät myös pitkään jatkuneet unenpuute ja stressi.

– Elämä olisi hyvä saada tasapainoon, jossa työ, lepo, uni, harrastukset ja sosiaaliset suhteet ovat tasaisesti edustettuina.

Osaa kakkostyypin diabeteksesta voi hoitaa tehokkaasti elintavoilla eli liikunnalla ja ruokavaliolla. Osalla kakkostyypin diabeteksen saaneista haiman toiminta on niin heikkoa, että lääke- ja insuliinihoitoa tarvitaan jo varhaisessa vaiheessa elintapahoidon lisäksi.

– Ruoassa sekä määrällä että laadulla on merkitystä. Määrässä sen suhteen, että ei pidä syödä enemmän kuin kuluttaa. Laadussa pitää suosia yleistä terveellistä ja monipuolista ruokaa. Runsassokeriset ja -rasvaiset ruoat sekä mättöruoat edistävät diabeteksen kehittymistä.

– Ruokavalioksi sopii hyvin Pohjolan ruokavalio, Ilanne-Parikka suosittelee.


Nämä oireet voivat kieliä diabeteksesta:

Väsymys

Kakkostyypin diabeteksen aiheuttama väsymys on sellaista, johon ei nukkuminen auta. Aamullakaan ei ole virkeä olo. Tavallinen väsymys lähtee lepäämällä. Väsymys ja vetämätön olo voivat viitata myös masennukseen tai kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Vetämättömyys

Vetämättömyyden tunne on paitsi fyysistä, myös henkistä.

Masennus

Kun elämästä katoavat värit, syy saattaa olla myös korkeassa verensokerissa.

Ärtyisyys

Kun on väsynyt ja vetämätön, reagoi helposti ärtyneesti tavallisiin arjen pieniin haasteisiin.

Mielialan vaihtelut

Heittelevä verensokeri voi aiheuttaa suuriakin mielialan vaihteluita. Sekä liian matala että liian korkea verensokeri voivat muuttaa mielialan lisäksi myös käytöstä jopa niin, että diabeetikko voi läheisten mielestä vaikuttaa täysin eri ihmiseltä kuin normaalisti.

Uniapnea

Unenaikaiset hengityskatkokset eli uniapnea on tavallinen diabeteksen yhteydessä oleva tila. Hengityskatkoksista ei välttämättä ole itse tietoinen, usein vieressä nukkuva puoliso huomaa oireet ensin.

Erektiohäiriöt

Erektiohäiriön taustalla voi olla kohollaan oleva verensokeri, joka häiritsee hermojen toimintaa. Kakkostyypin diabetekseen liittyvä metabolinen oireyhtymä aiheuttaa myös hormonaalisia muutoksia.

Jalkasäryt

Jaloissa tuntuu hermosärkyjä, kramppeja ja suonenvetoa myös levossa. Jalkaterät ja päkiät voivat puutua ja jaloissa voi tuntua viiltelyltä tai siltä, että muurahaiset ”kuhisevat” ihon alla. Korkea verensokeri heikentää hermojen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa ja huuhtoo elimistöstä pois suoloja, kaliumia ja magnesiumia.

Nuupahdus aterian jälkeen

Verensokeri nousee usein aterioiden jälkeen liian korkealle ja korkea sokeri vaikuttaa aivoihin väsyttävästi. Sokeri ei pääse kunnolla lihaksiin ja lihaksetkin väsyvät.

Näkömuutokset

Yleensä iän myötä kaukonäkö heikkenee, mutta korkea sokeri toimii yleensä päinvastoin. Se turvottaa linssiä ja likinäkö voi myös parantua, mutta esimerkiksi television tekstityksiä ei näe lukea. Näkö heikkenee hitaasti, näöntarkkuus voi vaihdella verensokerin vaihtelun myötä.


Tulehdusherkkyys

Toistuvat virtsatulehdukset, ihotulehdukset, ientulehdukset sekä herkkyys hengitystietulehduksiin kertovat siitä, että korkea sokeri haittaa puolustavien valkosolujen toimintaa veressä.

Hiiva

Toistuvat hiivatulehdukset suussa, limakalvoilla ja taipeissa voivat kuulua korkean verensokerin aiheuttamiin oireisiin.

Haavat

Haavat paranevat huonosti. Jalkahaavat liitetään usein kakkostyypin diabetekseen. Ne johtavat joskus jopa amputaatioon.

Lisääntynyt virtsaamistarve

Kun verensokeri nousee, ylimääräinen sokeri menee virtsaan. Se vetää mukanaan nestettä elimistöstä eli virtsa muuttuu makeaksi ja sen määrä lisääntyy. Täytyy esimerkiksi nousta yöllä pissalle.

Laihtuminen

Klassiset diabetesoireet eli lisääntynyt virtsaamistarve ja jano johtavat laihtumiseen. Kun virtsaamistarve lisääntyy, elimistö kuivuu.

Oireettomuus

Kakkostyypin diabetes voi muhia oireettomana jopa vuosia. Siitä on silti haittaa, sillä korkea sokeri ja mahdollisesti hoitamaton verenpaine ja kolesteroli vaurioittavat elimistöä salakavalasti.

Hidas kehittyminen

Oireet kehittyvät niin hitaasti, että sairastava ehtii tottua niihin, keksii niille muita syitä ja ajattelee, että ”minä nyt olen tällainen”.

Lihominen

Vyötärömitta kasvaa vaivihkaa. Naisilla vyötärönympäryksen riskiraja on 90 senttimetriä, miehillä 100 senttimetriä.

Jano

Kakkostyypin diabeteksessa virtsaneritys lisääntyy. Kun elimistö kuivuu, on pakko juoda. Juominen helpottaa vain tilapäisesti.

Lisäsairaudet

Toisinaan kakkostyypin diabetes paljastuu vasta sen aiheuttamien lisäsairauksien, kuten sydänveritulpan, aivoverenkiertohäiriön tai munuaistaudin myötä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Melania Trump peruu esiintymisiään – julkaisi huomiota herättävän kuvan ilman puolisoaan

  2. 2

   Helsinkiläisen raitiovaunun kekseliäs teksti ihastutti maailmalla: ”Veikkaan varikon henkilöstön ideaksi”

  3. 3

   Vaasan lentokentälle aamukolmelta saapunut lapsiperhe sai tunnelmaa latistaneen viestin – TUI:n lento Kap Verdelle 8 tuntia myöhässä

  4. 4

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  5. 5

   16-vuotias urheilijatyttö heräsi raiskaukseen: ”Mitä helvettiä sä teet?” – viinaa tarjonnut Suomen mestari ei lopettanut

  6. 6

   Kellojen keräilijä huijattiin huoltoasemalle – sillä aikaa varkaat iskivät arvokokoelmaan ja veivät 200 kelloa

  7. 7

   Ministeriö esittää: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen erotettava

  8. 8

   Valitsetko 100 euroa heti vai 150 euroa myöhemmin? Tutkijat selvittivät, miten se liittyy älykkyyteen

  9. 9

   Kiinteistövälittäjä Jethro Rostedt, 41, aikoo jäädä 3 vuoden sisällä eläkkeelle: ”Lyön pillit pussiin ja poistun takavasemmalle”

  10. 10

   Janne Kataja laihtui 10 kiloa – tv-katsojan twiitti Napakympistä havahdutti: ”Olin sen verran plösähtänyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  2. 2

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  3. 3

   16-vuotias urheilijatyttö heräsi raiskaukseen: ”Mitä helvettiä sä teet?” – viinaa tarjonnut Suomen mestari ei lopettanut

  4. 4

   Syyttäjä: Madsen kidutti Kim Wallin kuoliaaksi sukellusveneessä

  5. 5

   Näin Haaviston ja Niinistön ennennäkemätön vääntö eteni sanasta sanaan: ”Täydellisen tahallinen väärennös. Älä hyvä Pekka väärentele puheitani”

  6. 6

   Alaskan rannikolla erittäin voimakas maanjäristys: ”Vaarallinen tsunami on mahdollinen tai jo tapahtumassa”

  7. 7

   Kikka, jolla Vivi elvytti rohtuneet huulensa, kun mikään huulirasva ei enää auttanut – aikaa meni kaksi sekuntia

  8. 8

   Miksi Jesse Puljujärvi pitää kieltään suunsa ulkopuolella pelatessaan? Suomalaisen selitys aiheutti naurunremakan

  9. 9

   Tähän tilanteeseen kultaleijona Eetu Sopasen, 21, ura loppui yllättäen – ”En missään nimessä osannut aavistaakaan”

  10. 10

   Mies vei lompakon naisystävänsä kuolleelta kummisedältä ja lähti Thaimaahan – pian paljastui karu totuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  6. 6

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  7. 7

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  8. 8

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  9. 9

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  10. 10

   Turkulainen Petteri kuvasi huoltomiehen hulvattoman asennusmokan – some ratkesi nauruun: ”Urakkahomma varmaan painanut päälle”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Melania Trump peruu esiintymisiään – julkaisi huomiota herättävän kuvan ilman puolisoaan

  2. 2

   Helsinkiläisen raitiovaunun kekseliäs teksti ihastutti maailmalla: ”Veikkaan varikon henkilöstön ideaksi”

  3. 3

   Vaasan lentokentälle aamukolmelta saapunut lapsiperhe sai tunnelmaa latistaneen viestin – TUI:n lento Kap Verdelle 8 tuntia myöhässä

  4. 4

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  5. 5

   16-vuotias urheilijatyttö heräsi raiskaukseen: ”Mitä helvettiä sä teet?” – viinaa tarjonnut Suomen mestari ei lopettanut

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  2. 2

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  3. 3

   16-vuotias urheilijatyttö heräsi raiskaukseen: ”Mitä helvettiä sä teet?” – viinaa tarjonnut Suomen mestari ei lopettanut

  4. 4

   Syyttäjä: Madsen kidutti Kim Wallin kuoliaaksi sukellusveneessä

  5. 5

   Näin Haaviston ja Niinistön ennennäkemätön vääntö eteni sanasta sanaan: ”Täydellisen tahallinen väärennös. Älä hyvä Pekka väärentele puheitani”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  6. Näytä lisää