Varo liikaa lakua! Jo pari pussillista viikossa voi aiheuttaa ongelmia - Terveys - Ilta-Sanomat

Varo liikaa lakua! Jo pari pussillista viikossa voi aiheuttaa ongelmia

Lakritsin ja salmiakin sisältämä glykyrritsiini voi aiheuttaa herkälle terveysongelmia.

Lakritsi voi aiheuttaa terveysongelmia.

22.2.2017 12:35

Lakritsi on äärimmäisessä tapauksessa aiheuttanut veren kaliumarvon laskun niin alhaiseksi, että nuori nainen sai sydänpysähdyksen, kertoi Lääkärilehti viime vuoden lopulla.

Lehden mukaan nainen oli noussut sängystä ylös, kaatunut ja mennyt elottomaksi. Hänen puolisonsa soitti apua ja aloitti paineluelvytyksen, ja ensivasteyksikkö saapui paikalle. Naisen sydän oli kammiovärinässä, ja se saatiin defibrillaatiolla käyntiin.

Kammiovärinä johtui vaikeasta hypokalemiasta eli alhaisesta veren kaliumpitoisuudesta, jonka syyksi paljastuivat naisen nauttimat lakritsi- ja salmiakkimakeiset. Matala kaliumarvo altistaa rytmihäiriöille.

Nainen toipui täysin. Koska hän on ilmeisesti poikkeuksellisen herkkä, häneltä kiellettiin lakritsin ja salmiakin sisältämän glykyrritsiinin nauttiminen missään muodossa.

– Tämä tapaus on harvinaisuudessaan aivan omaa luokkaansa, arvioi professori Timo Sane IS:lle.

Nostaa verenpainetta ja turvottaa

Paljon lakritsia tai salmiakkia syövien kannattaa kuitenkin huomioida, että mustien makeisten sisältämä glykyrritsiini voi aiheuttaa lievempiä terveyshaittoja.

Pari pussillista lakritsia viikoittain voi aiheuttaa herkälle ongelmia jo muutamassa viikossa, Sane sanoo. Hän kertoi aiheesta ensimmäiseksi tuoreessa Lääkärilehdessä.

– Terveysvaikutus syntyy kasautuvasti, kun 100–200 gramman annoksia nautitaan toistuvasti. Potilaalle se näkyy verenpaineen kohoamisena ja turvotuksena.

Sanen mukaan asia tulee tavallisesti esiin niin, että lääkäri alkaa ihmetellä, miksi nuorella ihmisellä on verenpaine koholla.

– Jos paljastuu, että korkeaan verenpaineeseen liittyy plasman matala kaliumpitoisuus, pitäisi lääkärille tulla mieleen kysyä lakritsin käytöstä. Sen jälkeen jätetään lakritsi tauolle ja katsotaan, kuinka käy.

Kaikki eivät oireile

Glykyrritsiini aiheuttaa haittaa vain sille vähemmistölle ihmisistä, jotka sen vaikutukselle ovat herkkiä.

Kovin yleisestä ongelmasta ei ole kyse, mutta Sanen mukaan niiden, jotka herkuttelevat lakritsilla tai salmiakilla usein, kannattaa huomioida asia.

– Jos mustat makeiset ovat jatkuva mielitekosi, kannattaa tämä asia pitää mielessä. Jos taas vain satunnaisesti syöt lakritsipalan, voit unohtaa koko jutun, hän suhteuttaa.

On hyvä myös vilkaista karkkipussin grammamäärää, ettei suuria määriä tule syötyä puolivahingossa.

– 90-luvulla pussit olivat 100–200 gramman pusseja, tänä päivänä pussikoko on usein 300 grammaa. Jos annostelee asioita pusseittain eikä grammoittain, lakritsia tulee helposti syötyä aiempaa enemmän.

Raskaana lakritsia tulisi välttää

Poikkeusryhmä glykyrritsiinin suhteen ovat raskaana olevat. Heidän tulisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan välttää runsasta lakritsin syöntiä.

– Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin syönnillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle. Turvallisen käytön rajaa ei tunneta, THL:n hiljattain julkaisemassa tiedotteessa todettiin.

Satunnaiset pienet määrät, kuten annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen, eivät kuitenkaan ole tiedotteen mukaan haitallisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?