5 pientä ihovaivaa, jotka voivat kertoa vakavammasta ongelmasta

Julkaistu:

Iho
Ihovaivat ovat erittäin yleisiä. Niin kylmä ilma kuin huono hygieniakin voivat vaikuttaa ihon hyvinvointiin.
Ihon hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä vähäpätöisiltä vaikuttavat oireet voivat kertoa jostain vakavammasta.

Prevention.com-terveyssivusto listasi kuusi yleistä ihomuutosta, joita pidetään vähäpätöisinä, mutta jotka voivat vaatia kuitenkin lääkärin luona käymistä.

1. Sinulla on ”finni” joka ei lähde pois, tai joka vuotaa verta sitä puristaessa

Jos sinulla on finnin tapainen punottava näppy kasvoissasi, joka ei parane yli kahteen viikkoon, ja joka vuotaa verta sitä puristaessa, voi kyseessä olla pahimmassa tapauksessa syöpä.

– Olen nähnyt monia potilaita, jotka tulevat luokseni valittaen näppylästä, joka ei parane. Syynä voi olla tyvisolusyöpä tai okasolusyöpä, jotka ovat kaksi yleisintä ihosyövän muotoa, kertoo dermatologi Bradley Bloom Preventionille.

Molemmat edellä mainituista syövistä ilmaantuvat usein kasvojen alueella. Tyvisolusyöpätapauksia todetaan mahdollisesti jopa 17 000 uutta tapausta vuosittain Suomessa.

Parantumaton näppylä voi olla myös merkki antibiooteille vastustuskykyisten stafylokokkien aiheuttamasta tulehduksesta eli MRSA-tulehduksesta.

2. Halkeilevat huulesi eivät parane

Jokaisen huulet ovat joskus kuivat, halkeilevat ja punottavat. Jos punoitus ei kuitenkaan parane huulivoiteella 4–8 viikossa, voi tämä olla merkki huulitulehduksesta.

Auringon UV-säteily vaurioittaa huulten pintakerrosta niin, että ajan mittaan solujen kypsyminen häiriintyy. Tämä aiheuttaa hilseilyä ja halkeilemista. Tämä voi olla merkki myös syövän esiasteesta.

Vaikka usein muistamme rasvata itsemme aurinkorasvalla, unohdamme helposti huulemme. Markkinoilla on monia huulivoiteita, jotka sisältävät suojakertoimen.

3. Ihossasi on punoittavia kuivia kohtia, jotka eivät parane kosteusvoiteella

Jos rasvaat kehoasi aktiivisesti, ja silti iholle muodostuu hilseileviä kohtia, jotka eivät parane kuukaudessa, kyse ei välttämättä ole kuivasta ihosta. Karhean ihon taustalla voi piillä aurinkokeratoosi tai toiselta nimeltään aktiininen keratoosi.

Auringonsäteily altistaa aktiiniselle keratoosille. Arviolta noin joka neljäs aurinkokeratoosi paranee itsestään. Pahimmassa tapauksessa aurinkokeratoosi voi vuosien kuluessa edetä ihon pintasyöväksi ja edelleen okasolusyöväksi.

4. Kaulasi juonteet, nivusesi tai kainalosi iho tummuu

Jos ihollasi ilmenee näitä merkkejä, kyse voi olla taivetummuudesta. Akantoosi on ylipainoisilla henkilöillä tavallisempaa kuin normaalipainoisilla.

Taivetummuus liittyy nuorilla ylipainon lisäksi tyypin 2 diabetekseen. Liika insuliini veressä voi aiheuttaa ihon värimuutoksia ja paksuuntumista.

Normaalipainoisilla ja laihoilla ihmisillä taivetummuus voi olla syövän merkki, mutta tämä on erittäin harvinaista.

5. Sinulla on kynsiesi alla läikkiä, jotka eivät kasva ulos

Kynsien alle voi muodostua monista syistä, kuten niihin kohdistuneista iskuista, joiden parantumisessa voi kestää pitkiäkin aikoja.

Jos huomaat kynsiesi alla violetteja tai ruskeita läikkiä, etkä osaa yhdistää niitä mihinkään tapaturmaan, eivätkä ne osoita parantumisen merkkejä, on hyvä tutkituttaa asia tarkemmin – kyse voi olla pahimmassa tapauksessa melanoomasta.

Lähteet: Prevention.com, Duodecim Terveyskirjasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt