Tutkimus: D-vitamiini voi ehkäistä flunssaa – ja suomalaiset saavat sitä yleensä liian vähän - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: D-vitamiini voi ehkäistä flunssaa – ja suomalaiset saavat sitä yleensä liian vähän

D-vitamiinilisien syöminen näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan suojaavan akuutteja hengitystieinfektioita vastaan.

D-vitamiinia saadaan mm. kalaöljystä.­

17.2.2017 9:17

Vaikutus havaitaan etenkin henkilöillä, joilla on D-vitamiinin vajausta.

Havainnot julkaistiin British Medical Journalissa, ja ne perustuvat 25 satunnaistetun tutkimuksen ja 11 000 potilaan tietojen meta-analyysiin.

Tulosten perusteella päivittäinen tai viikoittainen D-vitamiinilisien syöminen pienentää hengitystieinfektioiden riskiä jopa 50 prosenttia. Tämä havaittiin osallistujilla, joiden D-vitamiinitasot olivat riittämättömät, mutta jonkinlainen vaikutus näkyi myös muilla osallistujilla. Satunnaiset suuret D-vitamiiniannokset eivät vaikuttaneet sairasteluun, tulokset osoittivat.

Viitteitä D-vitamiinin flunssaa ehkäisevästä vaikutuksesta on saatu aiemminkin, mutta tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia. Nyt julkaistut tulokset ovat kuitenkin tutkijoiden mukaan luotettavia, sillä ne perustuvat tutkimuksiin osallistuneiden potilaiden yksilöllisten terveystietojen uuteen analyysiin. Yleensä meta-analyyseissä tarkastellaan vain tutkimusten johtopäätöksiä ja tuloksia.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät voivat olla monille tarpeen. Näin on varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten kalaa ja vitaminoituja margariineja ja maitotuotteita.

Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä saada D-vitamiinia päivittäin ainakin 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaiden 25 mikrogrammaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?