Ruotsalaistutkijoilta kova väite: Maito lisää riskiä ennenaikaiseen kuolemaan

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan liiallinen maidon juominen ja vähäinen vihannesten ja hedelmien syöminen voi lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Maito on monelle suomalaiselle ruokajuoma.

16.2.2017 20:06

Uppsalan yliopiston ja Karoliinisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan runsas maidonjuonti voi auttaa kehoa ylläpitämään kroonista, matala-asteista tulehdusta elimistössä varsinkin naisilla.

Tutkimuksessa todettiin, että riski ennenaikaiseen kuolemaan kasvoi erityisesti niillä naisilla, jotka joivat maitoa vähintään kolme lasillista päivässä, eivätkä syöneet vihanneksia ja hedelmiä kuin kerran päivässä.

– Heillä oli lähes kolme kertaa suurempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin vertailuryhmällä, tutkija Liisa Byberg Uppsalan yliopistosta kertoo Aftonbladetille.

Tutkimustulokset perustuvat kyselyihin ruokailutottumuksista sekä elämäntavoista, joihin vastasi 106 000 keski-ikäistä ja sitä vanhempaa ruotsalaista.

Yksi tutkimus ei kerro kaikkea

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkolan mukaan kyseessä on vain yksittäinen tutkimus, josta ei kannata huolestua.

– En menisi lopettamaan maidon käyttämistä yksittäisen tutkimuksen perusteella. Meta-analyysit ovat osoittaneet maidon terveysvaikutukset neutraaleiksi. Ravitsemussuosituksia voi edelleen noudattaa maitotuotteiden osalta, sillä ne perustuvat laajaan näyttöön, Erkkola kertoo ja jatkaa:

– Kaikkia ravinnon terveysvaikutuksia tulisi katsoa ruokavalion kokonaisuuden näkökulmasta. En usko, että maito itsessään lisää kuolemanriskiä.

Myös laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen painottaa, että kyseessä on vain yksi tutkimus.

– Tulokset näyttivät mielestäni enemmänkin siltä, että kasviksilla ja hedelmillä on paljon suurempi merkitys kuin maitotuotteilla. Tulosten perusteella suosittelisin syömään enemmän kasviksia. Aiheesta on tehty myös meta-analyyseja, joiden mukaan maitotuotteet ovat neutraaleja matala-asteisen tulehduksen suhteen, Nissinen sanoo.

Maitotuotteet terveydelle hyväksi

Erkkolan mukaan hapanmaitotuotteilla ja maidolla on terveyshyötyjä, joita ei tule aliarvioida.

– Hapanmaitotuotteilla on osoitettuja terveyshyötyjä. Nestemäiset maitovalmisteet ovat etenkin talvikautena suomalaisille merkittävä D-vitamiinin lähde, Erkkola huomauttaa.

Moni juo Nissisen mukaan maitoa yli kolme lasillista päivässä. Häntä tutkimustulokset eivät huoleta.

– Maito ja maitotuotteet sopivat hyvin monen ruokavalioon. Jos tuntuu, että maitotuotteista tulee itselle oireita, voi ne jättää vähäksi aikaa pois ruokavaliosta ja seurata tilannetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?