Ruotsalaistutkijoilta kova väite: Maito lisää riskiä ennenaikaiseen kuolemaan - Terveys - Ilta-Sanomat

Ruotsalaistutkijoilta kova väite: Maito lisää riskiä ennenaikaiseen kuolemaan

Maito on monelle suomalaiselle ruokajuoma.

Maito on monelle suomalaiselle ruokajuoma.

Julkaistu: 16.2.2017 20:06

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan liiallinen maidon juominen ja vähäinen vihannesten ja hedelmien syöminen voi lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Uppsalan yliopiston ja Karoliinisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan runsas maidonjuonti voi auttaa kehoa ylläpitämään kroonista, matala-asteista tulehdusta elimistössä varsinkin naisilla.

Tutkimuksessa todettiin, että riski ennenaikaiseen kuolemaan kasvoi erityisesti niillä naisilla, jotka joivat maitoa vähintään kolme lasillista päivässä, eivätkä syöneet vihanneksia ja hedelmiä kuin kerran päivässä.

– Heillä oli lähes kolme kertaa suurempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin vertailuryhmällä, tutkija Liisa Byberg Uppsalan yliopistosta kertoo Aftonbladetille.

Tutkimustulokset perustuvat kyselyihin ruokailutottumuksista sekä elämäntavoista, joihin vastasi 106 000 keski-ikäistä ja sitä vanhempaa ruotsalaista.

Yksi tutkimus ei kerro kaikkea

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkolan mukaan kyseessä on vain yksittäinen tutkimus, josta ei kannata huolestua.

– En menisi lopettamaan maidon käyttämistä yksittäisen tutkimuksen perusteella. Meta-analyysit ovat osoittaneet maidon terveysvaikutukset neutraaleiksi. Ravitsemussuosituksia voi edelleen noudattaa maitotuotteiden osalta, sillä ne perustuvat laajaan näyttöön, Erkkola kertoo ja jatkaa:

– Kaikkia ravinnon terveysvaikutuksia tulisi katsoa ruokavalion kokonaisuuden näkökulmasta. En usko, että maito itsessään lisää kuolemanriskiä.

Myös laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen painottaa, että kyseessä on vain yksi tutkimus.

– Tulokset näyttivät mielestäni enemmänkin siltä, että kasviksilla ja hedelmillä on paljon suurempi merkitys kuin maitotuotteilla. Tulosten perusteella suosittelisin syömään enemmän kasviksia. Aiheesta on tehty myös meta-analyyseja, joiden mukaan maitotuotteet ovat neutraaleja matala-asteisen tulehduksen suhteen, Nissinen sanoo.

Maitotuotteet terveydelle hyväksi

Erkkolan mukaan hapanmaitotuotteilla ja maidolla on terveyshyötyjä, joita ei tule aliarvioida.

– Hapanmaitotuotteilla on osoitettuja terveyshyötyjä. Nestemäiset maitovalmisteet ovat etenkin talvikautena suomalaisille merkittävä D-vitamiinin lähde, Erkkola huomauttaa.

Moni juo Nissisen mukaan maitoa yli kolme lasillista päivässä. Häntä tutkimustulokset eivät huoleta.

– Maito ja maitotuotteet sopivat hyvin monen ruokavalioon. Jos tuntuu, että maitotuotteista tulee itselle oireita, voi ne jättää vähäksi aikaa pois ruokavaliosta ja seurata tilannetta.