27-vuotiaan naisen rintasyöpäkuva leviää Facebookissa – kertoo tärkeän tiedon rintojen tutkimisesta

Jos Hayley Browning olisi tutkinut rintansa vain suihkussa, syöpä olisi voinut jäädä havaitsematta.

15.2.2017 17:47

Englantilainen Hayley Browning oli onnekas, kun hän huomasi patin tunnustellessaan rintojaan makuuasennossa. Patti tutkittiin, ja 27-vuotiaalla naisella diagnosoitiin rintasyöpä reilu kuukausi sitten.

– Pystyin tuntemaan patin vain maatessani. Se katosi kokonaan, kun seisoin. Useimmat nettisivut kehottavat tarkistamaan rinnat suihkussa, mutta jos olisin noudattanut ohjetta, kasvain olisi saattanut kasvaa liian isoksi, jotta se olisi ollut hoidettavissa, Hayley kirjoittaa sairaalassa otettujen kuvien yhteydessä.

– Edes kirurgi ei pystynyt tuntemaan kyhmyä, kun seisoin.

Hayley kertoi tarinansa Facebookissa, jotta muutkin tajuaisivat tutkia rintansa sekä seisoessaan että makuuasennossa. Tähän mennessä hänen vinkkiään on jaettu Facebookissa yli 150 000 kertaa. Rintasyövän havaitseminen ajoissa voi pelastaa hengen.

Jos et näe kuvaa oikein, voit katsoa sen täältä.

Hayley Browningin The Sunille antamasta haastattelusta selviää, että noin kuukausi sitten löydetty syöpä johtui BRCA2-geenimutaatiosta, joka kasvattaa riskiä sairastua rinta- ja munasarjasyöpään.

Esimerkiksi näyttelijä Angelina Jolie leikkautti rintansa vielä korkeamman riskin BRCA1-geenimutaation vuoksi ehkäistäkseen syövän puhkeamista. Hän laati aiheesta The New York Timesiin kirjoituksen, joka sai runsaasti huomiota vuonna 2013.

Aina rintasyöpä ei oireile kyhmynä. Kasvain voi aiheuttaa myös ihon vetäytymistä, jolloin rintaan tulee pieni, lähes huomaamaton kuoppa. Claire Warner jakoi kuvan omasta rintasyövästään Facebookissa viime kesänä, ja myös häntä kiiteltiin tärkeän tiedon levittämisestä.

Lue myös:

Tunnistatko kuvasta rintasyövän lähes huomaamattoman oireen?

Anni Hautala syövälle altistavasta geenivirheestään: ”Kontrollikäynnit jännittävät joka kerta”

Kuva sitruunoista on tavoittanut jo miljoonia ihmisiä – auttaa tunnistamaan rintasyövän oireet

Kohdunkaulan syöpä iski 28-vuotiaana: ”Olin pitänyt terveyttä itsestäänselvyytenä”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?