Kolesteroli alemmaksi Välimeren ruokavaliolla – tämä saattaa olla syy oliiviöljyn terveellisyydelle - Terveys - Ilta-Sanomat

Kolesteroli alemmaksi Välimeren ruokavaliolla – tämä saattaa olla syy oliiviöljyn terveellisyydelle

Tuoreen tutkimuksen mukaan oliiviöljy tehostaa hyvän kolesterolin toimintaa.

Oliiviöljy on tärkeä osa Välimeren ruokavaliota.­

15.2.2017 14:59

Ilta-Sanomat kertoi viime vuonna tutkimuksesta, jonka mukaan Välimeren dieetti suojaa sydäntä tehokkaammin kuin statiinit. Statiinit ovat lääkeaineita, joita käytetään hyperkolesterolemian hoidossa.

Nyt asiaa on saatu tutkittua enemmän.

Tuoreen espanjalaisen tutkimuksen mukaan välimerellinen ruokavalio, joka sisältää lisättyä oliiviöljyä, voi pienentää riskiä sairastua sydänsairauksiin, sillä se auttaa verenkierron toiminnassa.

– Välimeren ruokavalio, joka sisältää neitsytoliiviöljyä, parantaa hyvän kolesterolin eli HDL:n toimintaa, tutkija Álvaro Hernáez kertoo.

Välimerellinen ruokavalio sisältää tyypillisesti paljon hedelmiä ja palkokasveja, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja, sekä vihanneksia, täysjyvätuotteita ja oliiviöljyä. Ruokavalioon kuuluu myös vähärasvaiset proteiininlähteet, kuten kana tai kala.

– Hypoteesimme mukaan tämän ruokavalion sisältämät antioksidantit voivat sitoutua HDL-partikkeleihin ja suojella niitä erilaisia hyökkäyksiä vastaan. Kun HDL:t ovat paremmin suojattuja, ne pystyvät suorittamaan paremmin niiden tehtäviä, ja tämän vuoksi poistamaan huonoa kolesterolia verisuonista paremmin, Hernáez kertoi The Huffington Postille.

Litra viikossa

Tutkimusta varten ryhmä kävi läpi 296 vanhemmalta ihmiseltä, joilla oli riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kerättyä dataa. Kolmasosa tutkituista asetettiin vuodeksi välimerelliselle ruokavaliolle ja heille annettiin viikossa yhteensä litran verran neitsytoliiviöljyä. Yksi osa söi 30 grammaa pähkinöitä päivässä, ja yksi noudatti vähärasvaista ruokavaliota.

 Välimeren ruokavalio, joka sisältää neitsytoliiviöljyä, parantaa hyvän kolesterolin eli HDL:n toimintaa.

Tutkijoiden mukaan ainoa pelkkä ruokavalio ei kuitenkaan vaikuta suoraan painonhallintaan ja sydänsairausriskin alenemiseen. Elämäntavat vaikuttavat suurelta osalta painoon.

Alentaa mahdollisesti myös rintasyöpäriskiä

Välimerellistä ruokavaliota on suitsutettu monista eri syistä. Ruokavalion on nähty muun muassa laskevan rintasyöpäriskiä.

– Niin syövän kuin muidenkin sairauksien ehkäisyn kannalta on järkevää noudattaa terveellistä ruokavaliota. Välimeren ruokavalio näyttäisi suojaavan erilaisilta sairauksilta, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi Ilta-Sanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?