Karjalainen: Syövän voi haistaa ihmisestä

Itä-Suomen yliopiston hajututkimuksessa on selvinnyt, että syövän voi havaita hajun perusteella.

Kuvituskuva.

13.2.2017 5:00

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen professori Jouko Vepsäläinen kertoo sanomalehti Karjalaiselle, että syövän voi havaita ihmisistä hajun perusteella.

– Meillä tehtävä hajututkimus liittyy nimenomaan syöpäkasvainten tunnistamiseen tietyn tyyppisten typpiyhdisteiden avulla. Kaikki elävät solut tarvitsevat näitä yhdisteitä. Täysikasvuisissa ihmisissä tutkimiamme typpiyhdisteitä on vähän, mutta jos ihminen saa syövän - jolloin solut kasvavat hallitsemattomasti - myös näiden typpiyhdisteiden määrä kasvaa rajusti, jonka me sitten havaitsemme, Vepsäläinen sanoo.

– Tähän mennessä olemme todenneet, että aine nimeltään diasetyylispermiini on hyvä merkkiaine tunnistamaan syöpäkasvaimet, kuten eturauhas- ja munasarjasyövät sekä eräät vatsan alueen syövät. Kahdesta neljään muulla typpiyhdisteellä voimme päätellä syövän kehitysasteen, kuten vaikka sen, onko syöpä pahanlaatuinen vai ei, hän kertoo.

Ilta-Sanomat on kertonut aikaisemmin, että koiria koulutetaan syövän tunnistamiseen ihmisestä. Syöpäkoira koulutetaan erottamaan eri hajuprofiileja. Terveen kudoksen aineenvaihdunta eroaa sairaasta, ja koulutettu koira tunnistaa poikkeaman sekunneissa.

Potilastyössä oleva koira osaa tutkia ihmisen koko kehon, ja näyttää, ”merkata”, kohdan, jossa on syöpäkudosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?