Tökkiikö aamupalan syöminen? Saatat aiheuttaa sen itse – ”Syntyy lumipalloefekti”

Aamupalan syöjäksi kannattaa opetella, sillä siitä saa takuuvarmasti hyötyjä, sanoo asiantuntija.

Pahin virhe syömisessä on aamupalan jättäminen väliin, muistuttaa asiantuntija.

10.2.2017 15:50

– Päivän aloittaminen kunnollisella aamupalalla on paras asia, jonka oman syömisesi eteen voit tehdä, tiivistää Husin syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen.

Moni painonhallinnasta kiinnostunut on varmasti kuullutkin ohjeen aamupalan tärkeydestä. Neuvo perustuu siihen, että kunnollisen aamiaisen syöminen käynnistää kehon.

– On pahinta mahdollista jättää aamupala väliin. Se käynnistää ruoansulatuksen, ja keholla on koko päivä aikaa sulattaa ruokaa, Meskanen sanoo.

Samalla käynnistyy myös päivän ruokarytmi, jonka on tarkoitus jatkua säännöllisesti 3–4 tunnin välein syötävillä aterioilla.

Lumipalloefekti vaikuttaa seuraavaan aamuun

Iltaa kohti kehon aineenvaihdunta hidastuu.

– Nukkuminen on kehon lepoaikaa. Siksi ravinnonsaanti kannattaa satsata päiväajan aterioihin, eli aamupalaan, lounaaseen ja iltapäivän välipalaan. Niitä on keholla loppuilta aikaa sulatella.

Meskanen on huomannut, että monella on taipumus toimia juuri päinvastoin.

– Säästellään lounaan kaloreita ja satsataan ilta-ateriaan.

Paitsi että ruoansulatus ei ole yötä vasten yhtä tehokasta, iltapainotteisella syömisellä on vaikutus myös seuraavaan aamuun.

– Syntyy lumipalloefekti: kun tankkaat illalla, seuraavana aamuna ei olekaan vielä nälkä. Sen jälkeen myös seuraava päivä lähtee liikkeelle vinksallaan.

Toiset iltapainotteisesti syövät saattavat jopa kokea, etteivät ”pysty” syömään aamulla.

– Ei ole mikään helppo juttu ruveta syömään aamupalaa, jos siihen ei ole tottunut, Meskanen sanoo.

– Se taito kannattaa kuitenkin opetella, sillä kunnollisen aamupalan syöminen keventää illan ruokailuja ja on muutenkin takuuvarmasti kannattavaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?