Uusi ruokavalio poisti Hannan, 55, vatsavaivat: ”25 vuoden jälkeen löytyi apu”

Hanna Immonen kärsi koko ikänsä mahavaivoista kunnes hän sattumalta löysi FODMAP-ruokavalion.

–Olen jo oppinut, minkälaisissa ruokapaikoissa voin käydä, ja syön lounaan melkein joka päivä ravintolassa, kertoo Hanna Immonen (keskellä). Myös Liina Tynkkynen (oik.) ja Tiina Varetsalo syövät FODMAPin mukaan.

Kappas vaan, tässähän on listattu kaikki ne hiilihydraatit, jotka tuntuvat aiheuttavan minulle mahavaivoja, huomasi vantaalainen toimittaja Hanna Immonen, 55.

Immonen löysi muutama vuosi sitten sattumalta netistä FODMAP-ruokavalion, joka on laadittu avuksi ärtyvän suolen oireyhtymän aiheuttamiin vatsavaivoihin. Käytännössä ruokavalio tarkoittaa listaa fermentoituvista eli FODMAP-hiilihydraateista, joiden määrää tulee vähentää tai välttää kokonaan.

Immonen oli tottunut elämään vatsavaivojensa kanssa, sillä hänellä oli jo lapsesta asti ollut myös suolioireinen allergia.

– Liki 30 vuotta sitten sain ”romukoppadiagnoosin” IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä) niin, että kaikki vakavammat suolistovaivat suljettiin pois. Siihen aikaan IBS:ää hoidettiin vahvoilla särkylääkkeillä ja kuitulisällä.

Diagnoosi poisti huolen vakavasta sairaudesta, mutta kiusalliset vatsaoireet jatkuivat.

– Aikamoista vessassa ravaamista se oli. Nätisti sanottuna minulla oli silloin sellainen olo, että osasin ulkoa kaikki kaupungin yleiset vessat, joihin pääsee nopeasti.

– Lisäksi minulla oli vatsakipuja ja siinä määrin turvotusta, että se vaikutti jo vaatevalintoihin. Mitään vyötäröltä kovin kiristävää en pukenut päälleni.

Tuloksia muutamassa päivässä

FODMAP-listan löydettyään Immonen perehtyi aiheeseen lisää. Koska ruokavalio oli allergioiden vuoksi jo muutenkin tiukasti rajattu, Immonen ei pystynyt jättämään kaikkia FODMAP-hiilihydraatteja kerralla pois vaan alkoi systemaattisesti kokeilla ja kirjata ylös, mikä aiheuttaa pahimmat vaivat.

– Suosittelen tekemään ruokavaliomuutokset ammattilaisen ohjauksessa. Minulla oli pitkä ura allergialasten äitinä, ja itse allergikkona olin jo aiemmin ollut ravitsemusterapeuttien kanssa tekemisissä, joten tiesin mitä tein.

Immoselle oli täysi yllätys, miten nopeasti FODMAP-ruokien vähentäminen kohensi oloa. Tyypillisesti FODMAP-ruokavaliossa vältetään etenkin palkokasveja, sipulikasveja, kaaleja, makeisia ja xylitol-tuotteita sekä laktoosia. Myös viljatuotteiden ja tiettyjen hedelmien, kuten omenan, karsimista voi kokeilla.

– Ihan muutamassa päivässä alkoi tulla vastetta. Oli hämmentävää, että yhtäkkiä 25 vuoden jälkeen löytyi apu ruokavaliohoidosta.

Hitaasti kokeiluja jatkamalla Immonen on löytänyt ne ruoka-aineet, jotka hänelle aiheuttavat oireita.

– Aluksi luulin, että sipuli ja valkosipuli ovat pahimmat, ja välttelin niitä kokonaan. Kokeilemalla huomasin, etteivät ne haittaakaan minua yhtä paljon kuin esimerkiksi palkokasvit.

Sopimattomien ruoka-aineiden lista on pitkä.

– Omena, päärynä ja kirsikka eivät myöskään käy eivätkä bataatti, punajuuri ja maa-artisokka. Kauan kesti tajuta esimerkiksi se, että kurkkupastillit joita tykkäsin imeskellä, ovatkin aivan mahdottomia.

Kohensi elämänlaatua

Tärkeää on huomata myös se, että oireet voivat tulla viiveellä.

– Kun maha tulee kipeäksi, sitä ajattelee, että kivun aiheuttaja on edellinen syöty ateria, mutta minullapa menee oireiden ilmaantumiseen suunnilleen vuorokausi.

Vaikka ruoka-aineiden välttäminen on tarkkaa ja toisinaan rasittavaakin puuhaa, Immonen kokee, että FODMAP on kohentanut hänen elämänlaatuaan valtavasti.

– Minusta sairaudet ja vaivat, joita voi hoitaa ruokavaliolla, ovat loppujen lopuksi aika pieni juttu. En tarvitse lääkkeitä enkä lääkärin hoitoa.

Hänestä on myös palkitsevaa huomata omien ruoka-ainevalintojen vaikutus.

– Kaikki on helpompaa kun ei satu. Enää ei tarvitse pelätä sitäkään, ettei ehdi vessaan.

Mahavaivat ovat tuoneet mukanaan jotain hyvääkin.

– Koska olen joutunut hankkimaan paljon tietoa raaka-aineista, olen kiinnostunut ruoanlaitosta entistä enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?