Korkea kolesteroli on salakavala vaiva, josta moni kärsii tietämättään – vakavat seuraukset - Terveys - Ilta-Sanomat

Korkea kolesteroli on salakavala vaiva, josta moni kärsii tietämättään – vakavat seuraukset

Kolesteroliongelmat näyttivät kymmenen vuotta sitten vähentyvän Suomessa, mutta nyt suunta on muuttunut huonompaan.

Kolesterolia seurataan verikokein.

7.2.2017 10:47

– Viimeisen viiden vuoden aikana korkeaa kolesterolia on alettu todeta taas yhä useammalla, dosentti ja ylilääkäri Juhani Kahri HYKSistä kertoo.

Kahrin mukaan varsinkin nuorempien ihmisten kolesteroliarvoja uhkaa länsimainen roskaruokakulttuuri, jonka sisältämä tyydyttynyt rasva on terveydelle haitallista.

Vaikutukset voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Korkea kolesteroli aiheuttaa verisuonten ahtautumista, joka voi johtaa sydän- tai aivoinfarktiin. Tämän vuoksi kolesterolia tulisikin seurata.

– Korkean kolesterolin vaikutukset voivat olla erittäin vakavia ja jopa hengenvaarallisia. Korkean kolesterolin vaikutukset näkyvät usein vasta vuosien päästä, joten ongelma voi tulla monelle yllätyksenä, Kahri kertoo.

Korkea kolesteroli ei ole ainoastaan ylipainoisten vaiva. Vaikka elintavat olisivatkin kunnossa ja liikuntaa harrastaisi säännöllisesti, voi kolesteroli olla koholla.

– Korkea kolesteroli ei näy välttämättä päällepäin mitenkään. Korkeasta kolesterolista kärsivät voivat olla erittäin aktiivisia ja elämäntavoiltaan lähes esimerkillisiä. Tärkeä tekijä onkin perinnölliset geenit.

Vaikka kolesterolista puhutaan usein negatiiviseen sävyyn, Kahri muistuttaa, että kehomme tarvitsee kolesterolia – se on tärkeä solujen raaka-aine. Elimistömme kuitenkin tuottaa tarvitsemamme kolesterolin, ruoasta sitä ei tarvitse erikseen saada.

Lääkitystä ei välttämättä tarvita

Kolesteroli on jaettu hyvään (HDL) ja huonoon (LDL). Kahrin mukaan lääkärit seuraavat erityisesti huonoa kolesterolia.

– Suurin osa hoidosta keskittyy juuri huonoon kolesteroliin. Yleisten suositusten mukaan LDL:n tulisi olla alle 3, mutta sydän- ja verisuonisairautta potevalla sen tulisi olla alle 1,8. Lääkityksellä LDL laskee usein alle yhden.

Vaikka huono kolesteroli olisikin hieman koholla, aina siihen ei puututa.

– Jos LDL-luku on esimerkiksi 3,5, eikä potilaalla ole todettu muita valtimosairauksien riskitekijöitä, ei kohonnut kolesteroli tarvitse välttämättä muuta kuin elämäntapahoitoa.

Ongelma ilmenee usein vahingossa

Moni kärsii Kahrin mukaan tietämättään korkeasta kolesterolista. Tämän vuoksi onkin vaikea antaa tarkkoja lukuja siitä, kuinka monta ihmistä ongelma koskee Suomessa.

– Varsinkin nuorten ihmisten kolesterolia tulee harvoin seulottua. Usein korkea kolesteroli tulee esiin vahingossa.

Perintötekijöillä pystytään kuitenkin usein ennustamaan, ovatko lapsen kolesteroliarvot korkeat – ja näin testata arvoja verikokeella.

– Jos vanhemmilla on todettu korkea kolesteroli tai sukulaisilla on ilmennyt sydänkohtauksia tai aivoinfarkteja, kannattaa tutkimuksiin hakeutua mitä pikimmiten, Kahri huomauttaa.

Kahrin mukaan noin joka kahdessadas korkeaan kolesteroliin liittyvistä tapauksista johtuu perintötekijöistä. Lääkehoito aloitetaan tällöin jo varhaisessa kouluiässä.

– Puhutaan elinikäisestä kolesterolikuormasta, joka tulee hoitaa. Miehistä noin puolet ja naisista noin kolmasosa saa kolesteroliin liittyvän kohtauksen vanhempana, jos ongelmaa ei hoideta, Kahri kertoo.

Kahri muistuttaa, että verikokeessa käyminen ei ole missään tapauksessa turhaa – päinvastoin. Viimeistään kolesterolitasoa kannattaa käydä mittauttamassa 30–40-vuotiaana.

Statiinilääkitys yleisin hoitomuoto

Yleisin hoitomuoto korkeaan kolesteroliin on elintapojen parantamisen jälkeen statiinilääkitys. Jos kolesteroliarvot ovat koholla, joudutaan lääkitys aloittamaan usein jo nuorena.

Statiinilääkkeiden sivuvaikutuksista puhutaan usein negatiiviseen sävyyn. Kahrin mukaan lääkkeitä on kuitenkin erilaisia, joten usein sivuvaikutuksista päästään eroon.

– Osa tapauksista on lääkkeillä pelottelua. Lääkitystä ei haluta aloittaa mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Sivuvaikutuksia esiintyy noin 10 prosentilla, mutta niistä päästään lähes aina eroon lääkettä vaihtamalla. Sivuvaikutukset eivät ole hyvä perustelu jättää käyttämättä lääkitystä, Kahri painottaa.

Luontaistuotteista hoitokeinona ollaan montaa mieltä. Kahrin mukaan esimerkiksi punariisin on nähty auttavan sen sisältämien statiinien vuoksi. Niiden testaaminen on kuitenkin hyvin minimaalista.

– Luontaistuotteita ei ole testattu kuten lääkkeitä. Monesti, jos esimerkiksi julkkis kehuu jotain luontaistuotetta, ihmiset uskovat sen vaikuttavuuteen.

Luontaistuotteilla voi olla Kahrin mukaan arvaamattomia sivuvaikutuksia.

Kahrin vinkit korkean kolesterolin laskemiseen:

  • Harrasta aktiivisesti liikuntaa

  • Laihduta, jos kärsit ylipainosta

  • Vältä kovia rasvoja

  • Suosi kalaa ja kasviksia

  • Lopeta tupakointi

  • Vähennä alkoholinkäyttöä

Jos kolesteroli ei laske, neuvottele lääkityksestä lääkärin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?