Syöpä kannattaa havaita ajoissa – 5 yleisen syövän ensimmäiset oireet

Suomessa elää noin 275 000 ihmistä, jotka ovat sairastaneet tai sairastavat syöpää. Mitä aikaisemmin syöpä havaitaan, sen paremmat mahdollisuudet siitä on selvitä.

Lauantaina vietetään maailman syöpäpäivää.

4.2.2017 14:03

Yhä useampi paranee syövästä. Suomessa syöpään sairastuneen todennäköisyys parantua on maailman kärkeä. Yleisimmissä syövissä eli rinta- ja eturauhassyövissä elossa olon todennäköisyys 5 vuoden kuluttua on rintasyövässä 91 ja eturauhassyövässä peräti 94 prosenttia. 10 vuoden kuluttua on elossa 85 ja 89 prosenttia sairastuneista. Keuhkosyövässä ennuste on huomattavasti heikompi: 5 vuoden kuluttua 10–15 prosenttia.

Paranemismahdollisuus riippuu monista asioista, esimerkiksi syövän tyypistä, kasvaimen levinneisyydestä ja potilaan peruskunnosta. Monet niistäkin sairastuneista, joita ei voida parantaa pysyvästi, elävät kehittyneiden syöpähoitojen ansiosta pitkään.

Syövän hoito on yksilöllistä. Hoidon valintaan vaikuttavat esimerkiksi kasvaimen sijainti, levinneisyys, solutyyppi sekä potilaan yleiskunto ja muut sairaudet. Hoidon haitat ja hyödyt punnitaan potilaskohtaisesti.

Syövän hoitomenetelmät kehittyvät jatkuvasti. Nykyään käytetään perinteisten solunsalpaajien ja hormonien rinnalla erilaisia immunologisia hoitoja ja niin kutsuttuja täsmälääkkeitä. Immunoterapiassa syöpäsolut pyritään tuhoamaan vaikuttamalla eri tavoin elimistön omaan puolustusjärjestelmään. Immunologisia syöpähoitoja kehitetään ja tutkitaan tällä hetkellä aktiivisesti.

Näin ehkäiset

Lähes joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Tupakan käyttö on tärkein ehkäistävissä olevien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja.

Mitä enemmän alkoholia, sitä suurempi syöpäriski. Myös kohtuukäyttö kasvattaa sitä.

Runsas kasvisten käyttö pienentää syövän vaaraa, kun taas esimerkiksi runsas lihavalmisteiden käyttö suurentaa sitä.

Ylipaino ja lihavuus lisäävät monen syövän riskiä. Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä.

Vaihdevuosioireiden hoitoon käytettävä pitkäaikainen hormonikorvaushoito suurentaa naisen vaaraa sairastua rintasyöpään.

Syövän suurin riskitekijä on kuitenkin ikä: syövät lisääntyvät väestön eliniän pidentyessä. Keskimääräinen sairastumisikä useissa syövissä on 60–70 vuotta.

Listasimme viiden yleisen syövän ensioireet:

Rintasyöpä

Kyhmy rinnassa on naisten yleisimmän syövän rintasyövän tavallisin oire. Silloin kannattaa hakeutua lääkäriin. Rintasyövän kyhmy on usein kivuton. Nännin tai rinnan iho voi olla vetäytynyt sisäänpäin, tai nännistä tulee eritettä. Harvinaisempi on tulehduksellinen rintasyöpä, jossa rinta on punainen ja turvonnut.

– Rinnat voivat olla rakenteeltaan muhkuraiset, eivätkä kaikki rinnassa tuntuvat patit ole välttämättä ole syöpää, muistuttaa Syöpätautien erikoislääkäri, Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Eturauhassyöpä

Virtsaamisvaivat ovat eturauhassyövän, miesten yleisimmän syövän, perusoireita. Virtsasuihku saattaa olla heikko tai virtsaamistarve tihentynyt.

Vaivat ovat yleisiä iäkkäillä miehillä.

– Kyseessä voi olla myös eturauhasen hyvälaatuinen suurentuminen iän myötä, sanoo Vuoristo.

Niitä ei erota ilman lisätutkimuksia. Syöpäepäily vahvistetaan tai suljetaan pois veren PSA-testillä ja tauti varmistetaan kudosnäytteellä.

Eturauhassyöpä on yleensä hidaskasvuinen.

Keuhkosyöpä

Pitkittynyt yskä on keuhkosyövän oireita, kuten myös veriyskä, toistuvat keuhkokuumeet, hengenahdistus ja hengästyminen. Myös tupakoimaton voi sairastua.

Kohdunrungon syöpä

Ylimääräinen verenvuoto on kohdunrungon syövän oire. Selvien oireiden takia se löydetään usein paikallisesti. Syöpä on selvästi yleisempi kuin kohdunkaulan syöpä, jota ehkäistään nykyisin teini-ikäisenä annettavalla rokotteella.

– Lihavuudella on tärkeä merkitys kohdunrungon syövässä. Rasvakudos ei ole passiivista, vaan se erittää erilaisia hormoneja, ja estrogeenilla on merkitystä sairastumisalttiuteen, kertoo Vuoristo.

Suolistosyöpä

Vatsakivut, ummetus, muutos suolen toiminnassa, ummetuksen ja ripulin vaihtelu sekä anemia ovat suolistosyöville tyypillisiä oireita. Ulosteessa on usein verta. Paksusuoli- tai peräsuolisyöpä todetaan tähystyksellä. Vuoriston mukaan tutkimus on aina aiheellinen, jos ulosteessa on verta, tai jos vatsakivut jatkuvat viikkoja.

Syöpään liittyviä oireita voivat olla myös selittämättömät verenvuodot, kyhmyt, suolen tai rakon toiminnan muutokset, pitkittynyt kipu. Yleiskunnon lasku, laihtuminen, ruokahaluttomuus ja pahoinvointi voivat viitata levinneeseen syöpään.

Monet syövät eivät alkuvaiheessaan oireile. Salakavalia syöpiä ovat haima-, keuhko-, maksa- ja munasarjasyövät.

– Maksaan mahtuu iso kasvain ennen kuin se alkaa oireilla. Toisaalta yleisiä syöpiä havaitaan herkemmin, koska niitä osataan helpommin epäillä, sanoo Vuoristo.

Yleisimmät syövät

Syöpään sairastuu vuosittain noin 32 300 suomalaista, naisia ja miehiä yhtä paljon. Suomessa on elossa noin 275 000 ihmistä, jotka ovat sairastaneet tai sairastavat syöpää.

Yleisimmät syövät ovat rintasyöpä ja eturauhassyöpä. Toiseksi yleisin syöpä naisilla on paksusuoli- ja miehillä keuhkosyöpä.

Naisten yleisimmät syövät:

1. rinta (5008)

2. paksusuoli (989)

3. keuhko (937)

4. kohdunrunko (836)

Miesten yleisimmät syövät:

1. eturauhanen (4596)

2. keuhko (1679).

3. paksusuoli (975)

(Sairastuneita vuonna 2014)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?