Nämä kehon signaalit kannattaa ottaa tosissaan - Terveys - Ilta-Sanomat

Nämä kehon signaalit kannattaa ottaa tosissaan

Monesti vähättelemme terveyteemme liittyviä oireita. Pienetkin oireet voivat kuitenkin kieliä vakavistakin sairauksista.

Tinnitus voi kertoa sairaudesta.­

4.2.2017 8:25

Jos sinulla on joitain näistä oireista, kannattaa terveydentilaa seurata ja hakeutua lääkärille, jos tilasi pahenee.

1. Sormiesi väri vaihtelee

Jos olet huomannut sormiesi vaihtavan usein väriä, voi se olla merkki Raynaud’n oireyhtymästä eli valkosormisuudesta.

Valkosormisuudessa yksi tai useampi sormi tai varvas muuttuu kylmässä vitivalkeaksi, kun verisuonet supistuvat epätavallisen voimakkaasti. Kohtaus kestää minuutteja tai kymmeniä minuutteja. Valkosormisuuden taustalla voi olla esimerkiksi autoimmuunitauti.

– Valkosormisuus voi liittyä sidekudossairauksiin. Jos oireet ovat jatkuvia ja voimakkaita, ja sormet reagoivat pieneenkin viileyteen, kannattaa hakeutua hoitoon, kertoo Mehiläisen Digiklinikan vastaava lääkäri Toni Keski-Jyrä.

2. Näkösi sumenee

Väsymys voi vaikuttaa näkökykyyn sumentavasti, mutta jos sinulla on ongelmia nähdä liikennemerkkejä tai erottaa kasvoja kaukaa, kannattaa hakeutua optikon puoleen. Näkökykysi saattaa olla heikentynyt ja tarvitset silmälaseja.

– Äkilliset näönmenetykset, jotka tapahtuvat sekunneissa tai tunneissa, vaativat lääkärin arviota ehdottomasti, Keski-Jyrä kommentoi.

3. Ihosi hilseilee

Ihon hilseileminen voi olla Keski-Jyrän mukaan merkki siitä, että saat liian vähän vitamiineja ruoastasi. Tyypillisesti hilseily johtuu kuitenkin jostain muusta.

– Jos hilseilyä esiintyy muualla kuin päänahassa, kannattaa kokeilla perusravan käyttämistä pari viikkoa. Jos hilseily ei lopu, kannattaa kysyä apua lääkäriltä. Jos hilseilyyn liittyy ihottumaa ja kutinaa, hoitoon kannattaa hakeutua tarvittaessa jo aiemmin.

Keski-Jyrä muistuttaa, että päänahan hilseily voi johtua myös hiustuotteista, jotka ärsyttävät hiuspohjaa.

4. Hajuaistisi on heikentynyt

Keski-Jyrän mukaan vanhetessa aistit heikkenevät usein – myös hajuaisti. Nuorella hajuaistin heikentyminen voi kuitenkin liittyä virusinfektioon.

– Virusinfektio on yksi hajuaistiin vaikuttavia ohimeneviä syitä. Joskus voi kyseessä voi olla myös neurologisia sairauksia tai jopa kasvain, joka voi painaa hajuhermoa. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin erittäin harvinaisia, Keski-Jyrä huomauttaa.

5. Silmäluomesi nykivät

Jatkuva luomien nykiminen voi kertoa, että silmäsi joutuvat tekemään liikaa töitä. Anna silmiesi välillä rauhoittua ja koita pyyhkiä luomia vaikka kylmässä vedessä uitetuilla vanulapuilla.

– Jos kyseessä on pelkästään elohiiri, ei sillä ole yhteyttä hermostollisiin sairauksiin. Jos silmäluomien nykimiseen liittyy myös lihasten nykimistä ja muita hermostollisia oireita, tulee hakeutua hoitoon.

6. Korvissasi soi

Tinnitus on yleinen vaiva. Noin jopa 10 prosentilla väestöstä se on jatkuvaa. Syynä on tavallisimmin sisäkorvan sisäkarvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen. Kova melu voi aiheuttaa tinnitusta, mutta joissain tapauksissa taustalla voi olla jokin korvasairaus.

Ohimenevään tinnitukseen ei tarvita lääkärin arviota. Jos se lisääntyy tai on toispuoleista, kannattaa lääkärille kuitenkin hakeutua.

Tinnitusta ei Keski-Jyrän mukaan pystytä vielä hoitamaan, joten kuulon kanssa kannattaa olla tarkkana.

7. Olkapääsi lähtee helposti sijoiltaan

Joidenkin ihmisten olkanivelet ovat löysät, mikä voi aiheuttaa vammoja olkapäälle. Sijoiltaanmeno edellyttää lääkärin suorittamaa paikoilleen asettelua.

On tärkeä, että alkukuntoutus hoidetaan hyvin paikaltaan menon jälkeen. Kuntoutus auttaa rakenteita parantumaan niin, että on epätodennäköisempää, että olkapää lähtee uudelleen sijoiltaan.

Jos olkapää lähtee paikoiltaan häiritsevän usein, suositellaan usein leikkausta, Keski-Jyrä toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?