Sepelvaltimotauti on hiljainen tappaja – tunnista yleisen kuolinsyyn oireet

Sepelvaltimotauti on Suomen tärkein kansansairaus. Se kuuluu sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka kuormittavat eniten terveydenhuoltoa ja ovat nykyään maailmanlaajuisesti yleisin kuolinsyy.

Sepelvaltimotauti aiheuttaa tuhansia kuolemia vuodessa.

27.1.2017 16:06

Sepelvaltimotauti johtuu sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Jo yksittäinen ahtauma voi aiheuttaa verenkierron häiriintymisen ja hapenpuutteen osassa sydänlihasta.

HYKSin sydänlääkäri Ilkka Tieralan mukaan suurimmat riskitekijät sepelvaltimotaudille ovat tupakointi, perintötekijät, kohonnut veren kolesteroli ja verenpaine sekä diabetes.

Useita kuolemia vuodessa

Sepelvaltimotauti on Tieralan mukaan keskeinen kuolinsyy Suomessa.

– Suomessa tapahtuu vuosittain noin 25 000 akuuttitapahtumaa liittyen sepelvaltimotautiin. Äkkikuolemaan johtavia tapauksia on vähintään 5000 vuodessa.

Oireet voivat olla huomaamattomia

Sepelvaltimotaudin tavallisin oire Tieralan mukaan on puristava kipu rinnassa, joka voi säteillä olkavarsiin, selkään sekä leukaperiin. Sepelvaltimotaudin oireet voivat olla myös epämääräisiä tai hyvin vähäisiä.

Tauti jakaantuu Tieralan mukaan tavallaan kahteen esiintymismuotoon. Vakaassa taudissa oireet ilmenevät aina samalla lailla tietyssä rasituksessa. Tässä tilanteessa infarktin ja kuoleman vaara on pieni.

Vaarallisempi muoto on epävakaa sepelvaltimotauti, joka usein ilmenee äkkikuolemana tai sydäninfarktina. Tämä muoto esiintyy useimmiten ennalta täysin terveillä ihmisillä.

– Moni potilaista ei ymmärrä, mistä on kysymys. Myös närästysmäiset oireet voivat kertoa sepelvaltimotaudista. Jos närästysoireet eivät häviä lääkkeillä, tulee hakeutua hoitoon.

Harva hakeutuu hoitoon

Aivan liian harva hakee Tieralan mukaan apua uuden oireen yllättäessä.

– Monet jäävät kotiin ihmettelemään. Lähes 30 prosenttia epävakaista potilaista kuolee kotona, koska he eivät osaa tai kehtaa hakea apua ajoissa, Tierala toteaa.

Suomalaisten tulisi olla Tieralan mukaan huolissaan sepelvaltimotaudista.

– Suomessa sepelvaltimotautia todetaan enemmän kuin useimmissa muissa länsimaissa. Suomessa erityisesti perintötekijät altistavat tälle taudille. Ruokavalio on kuitenkin parantunut, joten taudin yleisyys on vähenemässä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?