Suomalainen tutkimus tuo uutta valoa masennuksen hoitoon

Suomalaistutkijat ovat tehneet merkittävän löydön siitä, miten aivot säätelevät masennusta ja ahdistuneisuutta.

Uusista tutkimustuloksista voi olla apua masennuksen hoitoon.

24.1.2017 10:22

Tutkijat havaitsivat, että aktiivisena ollessaan JNK-proteiini tukahduttaa uusien hermosolujen tuotannon aivojen hippokampuksessa. Tutkijoiden mukaan kyseisen proteiinin toiminnan estäminen edesauttaa uusien hermosolujen syntymistä hippokampuksessa. Tämä taas lieventää ahdistuneisuuteen ja masennukseen liittyviä käyttäytymismuutoksia.

– Tunnistimme uuden molekyylin, johon vaikuttaminen lievitti jyrsijöillä ahdistusta sekä masennukseen liittyvää käyttäytymistä, kertoo tutkimusta johtava tutkimusjohtaja Eleanor Coffey Turun biotekniikan keskuksesta.

– JNK-estäjä, jota käytimme tutkimuksessamme, saattaa tarjota uusia väyliä masennuksen ja ahdistuneisuushäiriön lääkityksen kehittämiseen, Coffey jatkaa.

Monet potilaat eivät saa nykyisistä hoitomuodoista apua masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin. Tutkijat havaitsivat, että JNK-estäjän toiminta näkyi hippokampuksessa, joka kontrolloi tunne-elämää ja oppimista. Estäjä lievitti häiriöitä ja masennusta.

– Seuraava askel on tutkia saatujen tietojen hyödyntämistä nykyisten lääkkeiden tukena, Coffey kertoo.

– Monet lääkealan yritykset ovat kehittäneet laajan joukon JNK-estäjiä. Aiemmin ei kuitenkaan ole tiedetty, että JNK säätelee myös tunnepohjaista käyttäytymistä.

Lähde: Turun yliopisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?