Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

Kehostamme noin 70 prosenttia on vettä, joten nestetasapainosta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

19.1.2017 19:00

Liian vähäinen vedenjuonti voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä muun muassa nivelreumaa, migreeniä, angiinaa, koliittia, ylävatsavaivoja, kohonnutta verenpainetta, ylipainoa sekä peräpukamia.

Lifehack.org-sivusto keräsi yhteen kahdeksan erilaista hyvää vaikutusta, joita veden juominen tyhjään vatsaan aiheuttaa.

1. Auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä

Keho korjaa itseään öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon mahdollisista ”myrkyistä”. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan voi auttaa huuhtelemaan nämä ”myrkyt” pois kehosta.

Veden juominen voi auttaa myös lihaskudoksen kehityksessä sekä uusien verisuonien muodostuksessa.

2. Parantaa aineenvaihduntaa

Veden juominen tyhjään vatsaan voi parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä veden juominen onkin erittäin tärkeää niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota.

Parempi aineenvaihdunta tarkoittaa myös parempaa ruoansulatusta. On helpompi noudattaa ruokavaliota, kun ruoansulatus toimii nopeasti.

3. Tukee painonpudotusta

Aamulla juotu vesi tyhjään vatsaan parantaa ruoansulatusta. Et tunne yhtä herkästi nälkää, mikä voi auttaa painonhallinnassa.

4. Lievittää närästysoireita ja ruoansulatushäiriöitä

Ruoansulatushäiriöt johtuvat usein mahalaukun happamuuden lisääntymisestä. Närästyksessä nämä hapot nousevat ruokatorveen.

Kun juot vettä tyhjään vatsaan, mahahapot laimenevat. Tämä voi auttaa närästysoireisiin jo heti aamusta.

5. Parantaa ihoa

Nesteenpuutos aiheuttaa ryppyjä ja syventää ihohuokosia. Tutkimuksissa on havaittu, että puoli litraa vettä tyhjään vatsaan parantaa pintaverenkiertoa tehden ihosta terveen näköisen ja hyvinvoivan.

6. Tekee hyvää hiuksille

Noin neljäsosa hiusten painosta on vettä. Liian alhainen veden juonti voi tehdä hiuksista hauraat ja ohuet. Varsinkin aamuisin juotuna vesi auttaa pitämään huolta hiusten kunnosta.

7. Ehkäisee munuaiskiviä ja virtsatulehduksia

Veden juominen heti herättyä on erinomainen tapa ehkäistä munuaiskivien syntymistä ja virtsatulehduksia.

Vesi tyhjässä vatsassa laimentaa happoja, jotka muodostavat munuaiskiviä. Veden runsas juominen terveellisissä määrin auttaa suojaamaan kehoa virtsatulehduksia vastaan.

8. Vahvistaa immuunijärjestelmää

Veden juominen tyhjään vatsaan auttaa tasapainottamaan kehon imunestejärjestelmää, joka auttaa parantamaan vastustuskykyä.

Kuinka paljon vettä?

Virallisten suositusten mukaan vettä tulisi juoda 1–1,5 litraa päivässä.

Imettävillä äideillä suositus on hieman suurempi.

Myös kuumalla ilmalla ja rankkaa urheilua harrastettaessa vettä kuluu enemmän. Tarkkaa ja yleispätevää suositusta ei voi antaa, koska tarve riippuu olosuhteista.

Etenkin laihduttajia kehotetaan usein juomaan vettä useita litroja päivässä. Aivan tolkuton tankkaus ei ole kuitenkaan järkevää, sillä liiallinen vedenjuonti voi häiritä kehon kivennäistasapainoa. Vettä voi siis todellakin juoda liikaa.

Lähteet: HS, Hyvä Terveys

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?