Rintasyöpä voi oireilla muutenkin kuin pattina – sitruunakuva auttaa tunnistamaan, milloin pitää olla huolissaan

Maailmanlaajuisen rintasyöpäjärjestön Know your lemons -kampanjan jakama kuva on tavoittanut jo miljoonia ihmisiä ja kerännyt runsaasti kiitosta.

17.1.2017 11:03

Rinnat pitäisi tutkia säännöllisesti rintasyöpäoireiden varalta, mutta aika moni on ymmällään sen suhteen, mitä oikein pitäisi etsiä. Kyhmyjä?

Tässä kohtaa avuksi voi ottaa ehkä monen yllätykseksi sitruunat.

Maailmanlaajuisen rintasyöpäjärjestön Know your lemons -kampanja (suom. tunne sitruunasi) käynnistyi viime vuoden lokakuussa, jolloin ympäri maailmaa vietettiin rintasyöpätietoisuuskuukautta.

Kampanja pyrkii ohjeistamaan ihmisiä sitruunoiden avulla siitä, miten rintasyövän oireet voi tunnistaa helposti.

– Tunnistatko jotain? Älä panikoi, jotkut muutokset ovat normaaleja. Mutta jos ne eivät katoa, ole fiksu ja käyt lääkärissä, kampanja neuvoo kuvassa.

One simple infographic showing what #breastcancer can look and feel like. Spread the message. #knowyourlemons pic.twitter.com/pXIr5gLGZL— Lisa Katsiaris (@louloufrascatti) January 14, 2017

Jos Twitter-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lokakuussa kampanja tavoitti yli kolme miljoonaa ihmistä. Rintasyöpäoireista kertova sitruunakuva lähti kuitenkin uudestaan oikein kunnolla kiertämään sosiaalisessa mediassa, kun Erin Smith Chieze jakoi sen taannoin Facebook-sivullaan. Pelkästään Erinin postausta on jaettu yli 30 000 kertaa.

Oikeaa tietoa, ei söpöjä sydämiä

Chieze kertoi Facebookissa, että kaksi vuotta sitten hänen henkensä pelasti samankaltainen kuva, jonka hänen ystävänsä oli jakanut somessa. Hän ei enää löytänyt silloin näkemäänsä kuvaa, mutta jakoi Know your lemons -kampanjan kuvan.

– Sitruunakuva oli ensimmäinen, jonka näin kun googlasin miltä rintasyöpä näyttää -meemejä. Sitruunat erottuivat enemmän, näyttivät vähän rinnoilta mutta eivät loukanneet Facebookin sääntöjä alastomuudesta, Erin Smith Chieze kertoi Bustle-sivustolle sähköpostitse.

38-vuotias Chieze kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että salaiset rintasyöpäkampanjat, esimerkiksi sydänten jakaminen Facebookissa, eivät edistä terveyttä.

– Meidän pitää saada oikeaa tietoa, ei söpöjä sydämiä. Jos en olisi sattumalta nähnyt oikeasti informatiivista kuvaa, en olisi tiennyt, mitä etsiä.

Hänenkään syöpäkasvaimensa ei ollut tunnettavissa pattina rinnassa.

– Kun näin kolon, joka oli aivan samanlainen kuin yhdessä kuvista, tiesin heti, että minulla on rintasyöpä, Chieze kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Know your lemons -kampanjan Facebook-sivulta löytyy myös toinen sitruunakuva, joka auttaa tulkitsemaan sitä, miltä rinnat tunnustellessa tuntuvat.

Jos Facebook-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös

Tunnistatko kuvasta rintasyövän lähes huomaamattoman oireen?

Näillä testeillä selvität terveydentilasi minuuteissa

Kannattaako hiusten värjäys lopettaa rintasyöpäriskin vuoksi? Asiantuntija vastaa

Rintasyövästä toipuva Arja Koriseva: ”Elämän pituutta tärkeämpää on se, miten ja mihin elämänsä käyttää”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?