Pään ja kaulan syövät lisääntyneet nuorilla – HS: Syynä muuttuneet seksitavat

rac

Julkaistu:

Syöpä
Suuseksin ja partnerien määrän lisääntyminen näkyvät myös syöpätilastoissa.
Katso videolta 5 virheellistä myyttiä suuseksistä.

Pään ja kaulan alueen syövät yleistyvät kovaa vauhtia länsimaissa ja myös Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat. 30 vuoden aikana niiden määrä on kaksinkertaistunut sekä miehillä että naisilla.

– Miesten ja naisten suun ja kaulan alueen syöpien määrä on kolmenkymmenen vuoden aikana kaksinkertaistunut, Tukholman Karoliinisen instituutin professori Matti Lehtinen kertoo Helsingin Sanomille.

Pään ja kaulan alueen sekä kohdunkaulan syövät ovat yleistyneet alle 40-vuotiailla kaikissa länsimaissa. Lehtisen mukaan syynä ovat papilloomavirus ja muuttuneet seksitavat. Nuoremmilla sukupolvilla on enemmän seksipartnereita ja suuseksi on yleistynyt.

Aiemmilla sukupolvilla pään ja kaulan syövälle altistivat etenkin tupakka ja alkoholi. Tupakkaan liittyvät huulisyöpä ja kurkunpään syöpä ovat kuitenkin vähentyneet selvästi. Sen sijaan nielusyöpien määrä miehillä on kaksinkertaistunut 1970-luvulta.

– Varmimmin tiedetään, että nielurisan syövissä papilloomaviruksella on merkitystä. Niiden määrä on kaksinkertaistunut viime vuosina. Myös esimerkiksi kielen takaosan syövissä HPV-viruksella on todettu olevan merkitystä, mutta kielen etuosan syövissä ei niinkään, THL:n ylilääkäri Tuija Leino kertoo Helsingin Sanomille.

Vuonna 2014 Suomessa todettiin 817 uutta pään ja kaulan alueen syöpää, joista 523 miehillä ja 294 naisilla.

Papilloomavirus yksi pääsyyllisistä

Yksi yleisimmistä suun alueen syöpien aiheuttajista on ihmisen papilloomavirus eli HPV. Tällä hetkellä vain tytöt rokotetaan virusta vastaan. Erikoistutkija Tiina Petäjä kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että miehetkään eivät ole suojassa haitoilta. Monet esittävät, että myös pojat kannattaisi rokottaa, jotta syntyisi laumasuoja.

– HPV voi aiheuttaa muita syöpiä esimerkiksi suun, nenänielun ja peräsuolen alueella. HPV-rokotteella voidaan suojata myös poikia näiltä syövän esiasteilta, lopulta myös syöviltä, Petäjä kertoi aiemmin.

HPV tarttuu helposti suuseksin välityksellä. On arvioitu, että jopa kolmasosa suusyövistä olisi papilloomaviruksen aiheuttamia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt