Terveys

Pään ja kaulan syövät lisääntyneet nuorilla – HS: Syynä muuttuneet seksitavat

Julkaistu:

Syöpä
Suuseksin ja partnerien määrän lisääntyminen näkyvät myös syöpätilastoissa.
Katso videolta 5 virheellistä myyttiä suuseksistä.

Pään ja kaulan alueen syövät yleistyvät kovaa vauhtia länsimaissa ja myös Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat. 30 vuoden aikana niiden määrä on kaksinkertaistunut sekä miehillä että naisilla.

– Miesten ja naisten suun ja kaulan alueen syöpien määrä on kolmenkymmenen vuoden aikana kaksinkertaistunut, Tukholman Karoliinisen instituutin professori Matti Lehtinen kertoo Helsingin Sanomille.

Pään ja kaulan alueen sekä kohdunkaulan syövät ovat yleistyneet alle 40-vuotiailla kaikissa länsimaissa. Lehtisen mukaan syynä ovat papilloomavirus ja muuttuneet seksitavat. Nuoremmilla sukupolvilla on enemmän seksipartnereita ja suuseksi on yleistynyt.

Aiemmilla sukupolvilla pään ja kaulan syövälle altistivat etenkin tupakka ja alkoholi. Tupakkaan liittyvät huulisyöpä ja kurkunpään syöpä ovat kuitenkin vähentyneet selvästi. Sen sijaan nielusyöpien määrä miehillä on kaksinkertaistunut 1970-luvulta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Varmimmin tiedetään, että nielurisan syövissä papilloomaviruksella on merkitystä. Niiden määrä on kaksinkertaistunut viime vuosina. Myös esimerkiksi kielen takaosan syövissä HPV-viruksella on todettu olevan merkitystä, mutta kielen etuosan syövissä ei niinkään, THL:n ylilääkäri Tuija Leino kertoo Helsingin Sanomille.

Vuonna 2014 Suomessa todettiin 817 uutta pään ja kaulan alueen syöpää, joista 523 miehillä ja 294 naisilla.

Papilloomavirus yksi pääsyyllisistä

Yksi yleisimmistä suun alueen syöpien aiheuttajista on ihmisen papilloomavirus eli HPV. Tällä hetkellä vain tytöt rokotetaan virusta vastaan. Erikoistutkija Tiina Petäjä kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että miehetkään eivät ole suojassa haitoilta. Monet esittävät, että myös pojat kannattaisi rokottaa, jotta syntyisi laumasuoja.

– HPV voi aiheuttaa muita syöpiä esimerkiksi suun, nenänielun ja peräsuolen alueella. HPV-rokotteella voidaan suojata myös poikia näiltä syövän esiasteilta, lopulta myös syöviltä, Petäjä kertoi aiemmin.

HPV tarttuu helposti suuseksin välityksellä. On arvioitu, että jopa kolmasosa suusyövistä olisi papilloomaviruksen aiheuttamia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

  2. 2

   Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

  3. 3

   Poliisi kertoi uusia yksityiskohtia Aviciin kuolemasta – koko perhe saapui Omaniin: ”He ovat todella järkyttyneitä”

  4. 4

   Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

  5. 5

   Syyt, miksi sinun pitäisi tietää, kuka Avicii oli – ja miksi hän oli nuorille niin tärkeä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  2. 2

   TMZ: Avicii vietti aikaa jahdilla vain päivää ennen kuolemaansa – poseerasi kuvassa hyväntuulisena juoma kädessään

  3. 3

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  4. 4

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  5. 5

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää