Minuutti puhelimella voi vähentää yöuniasi tunnilla

Tuore tutkimus selvitti kuinka jo yksi minuutti puhelimella voi vaikuttaa oleellisesti unenlaatuun.

Puhelimen käyttö iltaisin voi vaikuttaa yöuniin.

12.1.2017 20:53

Monet käyttävät älypuhelintaan iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Voi olla vaikeaa rauhoittua ja jättää sosiaalinen media hetkeksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se kuitenkin kannattaa – varsinkin, jos haluaa hyvät yöunet.

Asiasta kirjoittaa Prevention.com.

3,7 minuuttia tunnissa

Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä selvitti kuinka paljon ihmiset viettävät päivässä aikaa puhelimillaan. Tutkijat kehittivät puhelinsovelluksen, joka mittasi, kuinka suuren ajan päivästä puhelimen näyttö oli päällä.

Tutkijat keräsivät dataa yli 650 Android-käyttäjän puhelimista. Tulosten perusteella ihmiset käyttivät puhelinta keskimäärin 3,7 minuuttia tunnissa.

Vaikutus unenlaatuun

Tutkimuksessa kysyttiin myös tutkittujen unitavoista. Tulosten mukaan ihmiset, jotka käyttivät puhelinta paljon päivässä, nukkuivat vähemmän ja heidän unenlaatunsa oli heikompi. Puhelinta ennen nukkumaanmenoa näpräävillä taas kesti enemmän aikaa saada unta.

Vain yhden minuutin lisääminen keskimääräiseen puhelimen käyttöaikaan vähensi tutkijoiden mukaan unta melkein tunnin.

Puhelimen näytön säteilemä valo iltaisin saattaa antaa aivoillemme signaalin siitä, että vielä ei ole aika mennä nukkumaan. Puhelimen käyttöä kannattaisikin välttää kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Puhelin ei ole ainoa elektroninen laite, jonka käyttöä tulisi vähentää iltaisin. Myös tablettien, television ja tietokoneen näytöt säteilevät valoa, joka voi vaikuttaa unensaantiin ja -laatuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?