Juotko liikaa alkoholia? Kysy itseltäsi nämä neljä kysymystä - Terveys - Ilta-Sanomat

Juotko liikaa alkoholia? Kysy itseltäsi nämä neljä kysymystä

Jos olet usein krapulassa tai alkoholi pyörii jatkuvasti mielessä, kaikki ei ole kunnossa. Ammattilaisten laatimilla testeillä voi selvittää, oletko riippuvainen alkoholista

29.12.2016 19:55

Katso videolta kolme virheellistä uskomusta ja totuus tipattomasta tammikuusta.

Australialaislääkäri Brad McKay esittelee New York Postin tuoreessa jutussa neljä kysymystä. Jos kahteen tai vielä useampaan niistä vastaa kyllä, on syytä olla huolissaan mahdollisesta alkoholiongelmasta. Samat asiantuntijoiden käyttämät kysymykset löytyvät esimerkiksi Terveyskirjaston alkoholismiartikkelista. Niitä voi soveltaa myös läheiseen, jos pelkää, että tämä kärsii alkoholiongelmasta.

1. Oletko ärsyyntynyt, jos muut kritisoivat juomistasi?

Vältteletkö kuittailua juomalla yksin? Piilotteletko pulloja?

Ylipäätään on huolestuttavaa, jos muut huomauttelevat alkoholinkäytöstä. Usein niin tekevät läheiset ystävät ja perhe, koska he ovat huolissaan terveydestäsi. McKayn mukaan tuntemattomat eivät yleensä välitä siitä – joten jos joku lähestyy sinua vaikka baarissa ja pyytää hiljentämään tahtia, kyseessä on vakava varoitusmerkki.

Asiasta huomauttelu voi ottaa päähän, mutta toisinaan muut tuntevat meidät paremmin kuin me itse.

2. Oletko joskus harkinnut vähentämistä?

Oletko joskus päättänyt illan aluksi, ettet juo, mutta pyörtänyt päätöksesi? Tai ajatellut, että otat vain yhden lisää, mutta juonutkin viisi tai enemmän?

Ehkä olet yrittänyt lopettaa juomisen kokonaan, mutta siitä ei ole tullut mitään, McKay kirjoittaa. Voi olla, että terveys ja ihmissuhteet ovat kärsineet juomisestasi.

Pyöriikö sosiaalinen elämäsi pitkälti baarien ympärillä? Ovatko muut harrastukset jääneet? McKay neuvoo viettämään vähemmän aikaa juopotellen ja tekemään enemmän asioita, joista nauttii selvin päin.

3. Päätätkö usein, ettet juo enää lainkaan?

Moni vannoo seuraavana päivänä, ettei juo enää ikinä, mutta harva oikeasti lopettaa.

Alkoholi aiheuttaa muutakin kuin päänsärkyä ja pahoinvointia. Se esimerkiksi poistaa estoja ja vahvistaa tunteita. Yksi luottaa sokeasti tuntemattomaan, toinen kyynelehtii, kolmas haastaa riitaa. Humalainen saattaa olla vaaraksi itselleen tai muille. Muistinmenetykset ja sammumiset voivat johtaa vaikka mihin.

”Juopotteluvammat voivat koetella ylpeyttä ja fyysistä terveyttä, mutta myös toimia tuskallisena hälytysmerkkinä, joka havahduttaa vähentämään juomista”, McKay kirjoittaa.

4. Otatko usein tasoittavia?

Juomisen jatkaminen seuraavana päivänä voi tuntua hetken aikaa hyvältä ratkaisulta, mutta oikeasti se vain siirtää krapulaa eteenpäin. Jos juo usein ja paljon, elimistö voi jäädä koukkuun alkoholiin.

Tee lisää testejä: Netistä löytyy myös perusteellisimpia testejä. Jos olet huolissasi alkoholinkäytöstäsi, kokeile esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta löytyvää alkoholiriippuvuustestiä, juomapelitestiä tai Maailman terveysjärjestön WHO:n kehittämää alkoholin käytön riskit -testiä. 22 kysymyksen juomatapatesti on niistä laajin.

Omaa alkoholinkulutusta voi arvioida myös määrien perusteella. Naisilla suurkulutuksen alaraja on 16 annosta viikossa eli 16 pulloa keskiolutta, 2 1/3 pulloa mietoa viiniä tai 1 1/5 pulloa viinaa ja 5 annosta kerralla eli 5 pulloa keskiolutta, 2/3 pulloa mietoa viiniä tai 1/3 pulloa viinaa. Pienemmätkin alkoholimäärät voivat kuitenkin aiheuttaa haittoja.

Jos ei pysty lopettamaan ongelmallista alkoholinkäyttöä omin voimin, kannattaa puhua asiasta lääkärille tai psykologille. Myös mielenterveystoimistot ja A-klinikat auttavat.

Lue myös:

Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Juha Vuorinen: ”Alkoholi tuhosi seksielämästäni kaiken kiinnostavan”

12 vuotta ilman alkoholia ollut Mikko Kuustonen: ”Kaikki eivät olleet iloisia raitistumisestani”

Tuliko tissuteltua? Näin kauan keholla kestää toipua loman alkoholikäytöstä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?