Näin kehosi kertoo, että syöt liikaa suolaa – 6 merkkiä

Suomalainen syö keskimäärin tuplasti enemmän suolaa kuin suositellaan. Tunnista oireet ennen kuin sisäelimet vaurioituvat.

| Päivitetty

Elimistö on luonnostaan vähäsuolainen. Kun herkkä tasapaino järkkyy, terveys on vaarassa. Liiallisen suolan kittaamisen tunnetuin seuraus on korkea verenpaine, joka vaurioittaa esimerkiksi sydäntä ja aivoja. Usein verenpaine ei oireile näkyvästi ennen kuin on liian myöhäistä.

Aikuisella suolan saantisuositus on maksimissaan 5 grammaa vuorokaudessa. Se täyttyy jo teelusikallisesta suolaa. Suomalainen syö keskimäärin 10 grammaa suolaa eli tuplasti suosituksen verran.

Suolainen ruokavalio voi oireilla myös muilla tavoin. Listasimme 6 näkyvää oiretta, jotka viittaavat siihen, että sinun pitäisi vähentää suolansyöntiä:

1. Sormus tai kengät kiristävät

Etkö ole lisännyt syömisiä etkä lihonut, mutta kengät ja sormus tuntuvat silti pari kokoa liian pieniltä? Turvotus on tavallinen liian suolansyönnin oire. Kun syöt liikaa suolaa, verenkiertoon alkaa erittyä hormoneja, jotka varastoivat nestettä kehoon. Usein turvotus tulee raajoihin, joskus myös kasvoihin.

2. Suu on rutikuiva

Yhdenkin suolaisen aterian jälkeen tuntuu joskus siltä, että jano ei hellitä koko päivänä. Suola lisää nesteen tarvetta, joten aivot lähettävät hädissään janosignaaleja. Tilanne pahenee, jos syöt jatkuvasti liikaa suolaa. Kyltymättömän janontunteen lisäksi suu voi olla kuiva kuin hiekkapaperi.

3. Päänsärky tai migreeni

Erään tutkimuksen mukaan päänsärkyjen ja migreenien riski kasvaa, kun syö suolaa noin 9 grammaa päivässä tai enemmän. Yksi syy on se, että suola nostaa verenpainetta, ja korkea verenpaine taas aiheuttaa päänsärkyä. Suola ilmeisesti lisää pään jomotusten riskiä ilman verenpainettakin.

4. Jatkuva vessassa ravaaminen

Suolalla voi yllättäen olla sama vaikutus rakkoon kuin liialla vedenjuomisella. Runsassuolainen ruokavalio laittaa munuaiset ylitöihin. Ne joutuvat putsaamaan suolaa pois kiihtyvällä tahdilla, ja siksi joudut ravaamaan jatkuvasti vessassa.

5. Aivosumu ja alakulo

Suola sitoo itseensä vettä ja kuivattaa. Silloin jopa ajattelukykysi saattaa kärsiä: erään tutkimuksen mukaan lieväkin nestevajaus huonontaa suoriutumista ajattelua, muistia, päättelyä ja reaktionopeutta mittaavista testeistä. Myös mieliala voi tippua pohjamutiin.

6. Ruoka ei maistu miltään

Suolan makuun tottuu nopeasti. Voi olla, että ruoka ei kohta maistu miltään ilman kunnon suolatujausta. Jos olet jatkuvasti lisäämässä suolaa aterioihin, olet todennäköisesti totuttanut makuhermosi liikaan. Kokeile korvata suolaa muilla mausteilla – suu tottuu uuteen nopeasti.

Hyvä Terveys, Shape, Prevention

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?