Vakavampaa kuin perusflunssa? Tunnista aivokalvontulehduksen yllättävät oireet - Terveys - Ilta-Sanomat

Vakavampaa kuin perusflunssa? Tunnista aivokalvontulehduksen yllättävät oireet

Aivokalvontulehdus eli meningiitti leviää maailmalla etenkin talvisin. Ylilääkärin mukaan pari lisäoiretta voi auttaa taudin jäljille.

Onko niska kivuton, mutta leuka ei silti taivu rintaan? Niskajäykkyys on meningiitin tyypillinen lisäoire.­

20.12.2016 19:00

Aivokalvontulehduksen eli meningiitin voi saada mihin vuodenaikaan vain, mutta se leviää maailmalla erityisesti talvisin. Meningiittiä aiheuttavat sekä virukset että bakteerit. Bakteeriperäisenä tartunta on vakava ja siihen liittyy suhteellisen suuri kuolleisuus. Vuodessa tapauksia todetaan noin 100–150.

Moni meningiitin oire sekoittuu helposti flunssaan, mutta kaksi lisäoiretta erottaa sen muista tartuntataudeista. Niitä voi testata kotonakin.

Tavallinen lisäoire on niskan jäykkyys, joka ei johdu niskakivusta. Tällöin niska ei ole kipeä, mutta leuan taivuttaminen rintaan ei onnistu. Toinen lisäoire eli istumajäykkyys tarkoittaa sitä, että istuminen tasaisella alustalla jalat suorassa kulmassa ei onnistu.

– Istumajäykkyyttä ja niskan jäykkyyttä voi tulla sekä virus- että bakteeriperäisissä aivokalvontulehduksissa, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n rokotusohjelmayksiköstä kertoo.

Punaisia valoja

Käytännössä kaikilla bakteeriperäistä aivokalvontulehdusta sairastavilla on Nohynekin mukaan myös korkeaa kuumetta, päänsärkyä tai tajunnan häiriöitä. Viruksen aiheuttamana tauti voi muistuttaa tavallista flunssaa eikä kuume ole yleensä niin korkea.

Jos kyse on viruksen aiheuttamasta aivokalvontulehduksesta, oireet yleensä lähtevät lievittymään itsestään, bakteeriperäisessä tulehduksessa ne pahenevat nopeasti päivä päivältä. Bakteeriperäistä aivokalvontulehdusta hoidetaan aina sairaalassa antibiooteilla. Jos epäilet meningiittiä, mene heti lääkäriin.

– Pelkästään näiden oireiden perusteella ei voida tietää, onko kyse bakteeri- vai virusinfektiosta, mutta ne ovat punaisia valoja, aiheita lisätutkimuksiin.

Lähde: Terveyskirjasto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?