Pysäyttävä tutkimus: Yhdestä ihmisryhmästä lähes puolet yrittää itsemurhaa

Karut luvut ilmenevät tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta: transsukupuoliset yrittävät itsemurhaa, elävät köyhyydessä ja jäävät työttömiksi muita useammin.

16.12.2016 12:17

Transsukupuolisilla menee Yhdysvalloissa huomattavasti huonommin kuin muulla väestöllä. Tämä ilmenee karulla tavalla tuoreesta kyselystä, johon vastasi yli 27 000 transsukupuolista.

– Vastaukset paljastavat, että vakavaa syrjintää ja kaltoinkohtelua on melko lailla kaikilla elämän osa-alueilla: koulussa, työpaikalla, perhe-elämässä, kyselyä koordinoinut projektijohtaja Sandy James kertoo Telegraph-julkaisulle.

Etenkin transsukupuolisten mielenterveys huolettaa. Heistä 39 prosenttia kertoo kokeneensa vakavaa ahdistusta viimeisen vuoden aikana, kun koko väestössä luku on 5 prosenttia. Peräti 40 prosenttia kertoo yrittäneensä itsemurhaa. Se on jopa 9 kertaa enemmän kuin amerikkalaisilla keskimäärin.

Kyselyn teetti transsukupuolisten tasa-arvoa ajava yhdysvaltalaisjärjestö National Center for Transgender Equality. Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Voice.

Joka kolmas välttelee jopa vessoja

Yli puolet vastaajista kertoi lisäksi välttelevänsä julkisia vessoja konfliktien pelossa. Joka kolmas kertoo rajoittaneensa syömisiään ja juomisiaan, jotta ei joutuisi käymään julkisissa käymälöissä.

Köyhyys on transväestössä 2 kertaa ja työttömyys 3 kertaa yleisempää kuin muussa väestössä. Joka neljäs työssäkäyvistä transsukupuolisista kertoo kohdanneensa syrjintää työpaikalla.

Vastaavassa vuoden 2014 brittikyselyssä 48 prosenttia alle 26-vuotiaista transsukupuolisista kertoo yrittäneensä itsemurhaa, 30 prosenttia heistä viimeisen vuoden aikana. 59 prosenttia on ainakin harkinnut tekoa.

Selvitysten mukaan myös Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjitään huolestuttavan paljon. Itsemurhaluvut ovat epätarkkoja, sillä moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva ei tule koko elinaikanaan kaapista syrjinnän pelossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?