Ravitsemuksen asiantuntija: ”Maitoa ei tarvitse juoda lainkaan”

Vuosi sitten kohistiin maitotuotteiden vaarallisuudesta. Tuoreen tutkimuksen mukaan ne ovatkin superterveellisiä. Mitä maidosta pitäisi ajatella?

–Suomessa olisi tärkeää myös lopulta tajuta se, että maitoa ei tarvitse juoda lainkaan, Reijo Laatikainen toteaa.

15.12.2016 14:08

Suunnilleen vuosi sitten maitotuotteiden maine joutui vaakalaudalle, kun Harvardin yliopiston ravitsemustieteilijä Walter Willet varoitteli maidon ”tappavuudesta”. Nyt kelkka näyttää jälleen kääntyneen. Vastikään julkaistun, eurooppalaisen katsaustutkimuksen mukaan maitotuotteilla onkin lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Tutkijat vetivät yhteen useita aiemmin julkaistuja tuloksia. Niiden mukaan maitotuotteet voivat parantaa luuntiheyttä ja kehonkoostumusta ja pienentäää lihavuuden, rintasyövän, vatsasyövän, virtsarakon syövän ja paksusuolen syövän riskiä. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan tulos on suunnilleen linjassa sen kanssa, mitä maidosta jo tiedetään.

– Juuri pari viikkoa sitten julkaistiin toinen tutkimuskooste Advances in Nutrition -tiedelehdessä. Tämänkin tutkimuskoosteen tulokset ovat pääsääntöisesti samat kuin juuri julkaistun.

Oikeasti maitotuotteet eivät missään vaiheessa ole olleet tappavia. Willetin vuoden takainen kohulausunto perustuu ruotsalaistutkimukseen, jonka tulos poikkesi valtavirrasta. Tutkimuksen mukaan maitotuotteet muun muassa tuplaisivat kuolemanriskin. Laatikaisen mukaan edes huonolla ruokavaliolla on harvoin yksinään näin isoa vaikutusta.

– On hyvä, että tutkimuskoosteita julkaistaan, koska yksittäiset oudot tutkimustulokset voivat antaa hyvin harhaisen kuvan terveysvaikutuksista.

Aiheuttaako maito tulehdusta?

Ruoan terveellisyyden ratkaisee kokonaisuus, ei yksittäinen tutkimus. Maitotuotteita on siis edelleen turvallista käyttää.

– Maito on kohtuullisesti käytettynä eduksi proteiinin, jodin, D-vitamiinin, B12-vitamiinin ja kalsiumin saannille ja kokonaisterveydelle.

Maidosta elää myös sitkeä uskomus, jonka mukaan se aiheuttaisi tulehdusta. Yksittäisistä tutkimuksista on saatu tällainen tulos, mutta valtaosa tutkimuksista on tasapelejä.

Suomessa kritiikin kohteeksi on joutunut etenkin maito, eivät niinkään hapanmaitotuotteet. Hapanmaitotuotteiden probiootit saattavat edistää jonkin verran terveyttä, mutta niitäkin voi napsia purkista tai muista hapatetuista ruoista, kuten hapankaalista tai soijajogurtista.

Vaikutus syöpiin ristiriitainen

Maidon vaikutus syöpään riippuu sukupuolesta ja syöpätyypistä. On vahvoja viitteitä siitä, että yli litra maitoa päivässä lisää hiukan eturauhassyövän riskiä, kun taas paksusuolen ja rintasyövän riski vastaavasti vähenee saman verran.

Kokonaisuutena maidon vaikutus syöpään on miehillä neutraali, naisilla hiukan suojaava, kun annokset ovat suositusten mukaisia. Suositus Suomessa on noin 5 desilitraa jogurttia, piimä, viiliä tai maitoa ja pari juustosiivua päivässä.

Väite siitä, että maitotuotteet ehkäisisivät lihavuutta, on kiistanalainen.

– Näyttää siltä, että ainoastaan jogurtti suojaa hiukan lihavuudelta, mutta muilla maitotaloustuotteilla ei ole tällaista vaikutusta. Sen sijaan juusto voi jopa lisätä lihavuuden riskiä.

”Maitoa ei tarvitse juoda lainkaan”

Maitoa ei kannata kuitenkaan juoda litratolkulla. Se tuo vain tarpeettoman määrän kaloreita ja fosforia ja voi estää raudan imeytymistä.

– Suomessa olisi tärkeää myös lopulta tajuta se, että maitoa ei tarvitse juoda lainkaan. Ravitsemussuosituksessa ei käsketä varsinaisesti juomaan maitoa vaan käyttämään nestemäisiä maitotaloustuotteita, Laatikainen toteaa.

Tarpeen voi siis täyttää vaikka maitorahkalla. Jos maito ei sovi, sen voi hyvin korvata muilla kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiinia sisältävillä ruoilla, kuten kalalla, pähkinöillä ja siemenillä.

– Maito ei ole mikään ihmejuoma, vaan kokonaisvaikutuksiltaan neutraali tai hiukan eduksi, Laatikainen summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?